Kendisi küçük, marifeti büyük

Türk yemeklerinde daha az kullanılıyor ama anavatanım İtalya’da kapari çok seviliyor. Birçok ünlü İtalyan yemeğinin ayrılmaz parçası olması bunun bir ispatı. Pizzadan tavuk piccata’ya sevilen özel lezzetlerde kendine mutlaka yer buluyor. Bu hafta size kaparili leziz bir sos tarifi hazırladım...

Haberin Devamı

Kapariyi bazıları peynir tabaklarında kullanıyor, bazıları salatalara ya da et yemeklerine serpiştiriyor. Benim gördüğüm en yaygın kullanımı tomurcuklarının turşu halinde tüketilmesi. Avrupa’da ve Amerika’daysa sıklıkla çorba, salata, pizza ve garnitürlerde, yani günün her saatinde çok fazla kullanılıyor.

Kapari aslında bir bitki tomurcuğu. Yetiştiriciliğinin tarihi de oldukça eskilere dayanıyor. Anavatanım İtalya’da çok seviliyor. Küçük olduğu kadar değerlidir de... Çünkü pizzadan makarnaya, carpaccio ve meşhur tavuk piccata’ya birçok ünlü İtalyan yemeğinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş.

Kendisi küçük, marifeti büyük

Bugün kapari dendiğinde akla hemen Sicilya gelir, özellikle de Salina ve Pantelleria adaları... Hasat mayıs sonunda başlayıp ağustos ayına kadar devam eder. Kapariler toplandıktan sonra çiçek açmaması adına serin ve gölge bir yerde tutulur. Ardından eğer çiçek açan varsa aralarından temizlenir. Bir sonraki adım tuzlama... Tuzlama işlemi kaparilerin bozulmasını önlemek için...

Haberin Devamı

Türkiye’de tüketimi yaygın olmasa da  aslında kültürüne uzak bir bitki değil çünkü yetiştiriliyor. Ben sizlere kapari turşusunun nasıl yapıldığını da anlatayım. Çiğ halini bulursanız belki evinizde denemek istersiniz. Kaparileri iyice yıkayıp br kaba alın. Üzerini iyice örtecek kadar soğuk su doldurun. Günde iki defa suyunu değiştirerek acılığını alın. Ardından bir kavanoza  aktarın. 1/3’ü su olacak şekilde su ve sirke karışımı yapın. Kaparilerin üzerine bu suyu dökün. Bolca salamura tuz ilave edin. Kavanozun ağzını sıkıca kapayarak bir müddet bekletin. Sonra servise hazır...

Kapariyle yaptığım güzel bir sosun tarifini de sizinle paylaşmak istiyorum. Adı ‘salsa di puttanesca’. Puttanesca sosunun kesin olmamakla birlikte 20’nci yüzyılın ortalarında Napoli’de ortaya çıktığı biliniyor. İçindeki zengin malzemelerle birlikte oldukça yoğun bir tadı var.

Kendisi küçük, marifeti büyükKapari, carpaccio gibi ünlü İtalyan yemeklerinde kullanılıyor.

 

Haberin Devamı

SALSA Dİ PUTTANESCA (300 GR)

NE LAZIM?

- 1 yemek kaşığı kapari

- 6 ançüez

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- 3 olgun domates (konserve kullanabilirsiniz)

- 1/4 çay kaşığı ezilmiş kırmızı acı biber

- 1/4 su bardağı kalamata zeytin

- 1/4 su bardağı zeytinyağı

3 diş sarımsak (ezilmiş)

- Bir tutam şeker

2 fesleğen dalı

- Tuz

- Karabiber

NASIL YAPARIM?  

- Büyük bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Sarımsak, ançüez ve kırmızı biberi tencereye ekleyin. Orta ateşte ara sıra karıştırarak yaklaşık 5 dakika pişirin.

- Domates salçasını ilave edin ve karıştırarak 1 dakika pişirin. Domatesleri rondo’da ezip suyuyla birlikte ekleyin.

Şeker, fesleğen, zeytin ve kaparileri karıştırın, tatlandırmak için tuz ve karabiber ekleyin.

Haberin Devamı

- Sosu koyulaşana kadar yaklaşık
30 dakika, ara sıra karıştırarak pişirin.
Bu sosu makarnalarda kullanabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları