Dünya dışı varlıkların, var olup olmadığı ve nasıl göründüğü konusundaki tartışmalar uzun yıllardır sürüyor. Bazı uzmanlar bu varlıkların yaşadıkları gezegenin koşullarına göre şekilleneceği görüşünü savunsa da kimse konu hakkında net bir tanım yapamıyor. Peki öyleyse görsel sanatlarda sık sık karşımıza çıkan büyük gözlü, yeşil derili, insansı figürlerin kaynağı ne? İşte cevabı...
#UzayKitabın adı da bir şiir tanımı gibi, ‘Kulağı Kirişte. Fransız şair ve çevirmen Claire Lajus’un Türkçedeki ilk kitabı. Mario Tiago Paixao’nun şiirleri ise Portekizceden dilimize kazandırılmış, ‘İftira ve Diğer Gözlemler’. Gövdenin, kelimelerin, nesnelerin oluşturduğu bir organizma bu şiir.
#Kulağı KirişteBilim tarihinin en önemli isimlerinden birisi olarak kabul edilen Charles Darwin intihal ile suçlandı. Science Fraud: Darwin's Plagiarism of Patrick Matthew's Theory isimli kitaba göre, Darwin, Patrick Matthew'un 1831 tarihli önceki yayınında, doğal seçilim yoluyla evrim teorisini tekrarladı.
#DarwinFransız biyolog Leo Grasset, ‘Zürafa Boynun Neden Uzun?’da hayvanların anatomisi ve davranışlarını açıklarken bir yandan da evrimsel biyolojiyi popülerleştirmeye çalışıyor. Grasset, bilimi küstahlaşmaya kaçmadan eğlenceli bir yaklaşımla okuyucusuna sunuyor.
#Leo GrassetEvrim teorisi, ilk kez İngiliz biyolog Charles Darwin tarafından kaleme alınan Türlerin Kökeni adlı kitapta öne sürülmüştür. Darwin, bu kitabında doğal seleksiyon kavramından bahsetmiş ve doğadaki işleyişe dair detaylı bilgiler vermiştir. Bu teoriye göre tabiatta sadece güçlü olan hayatta kalır. Zayıf türler ise doğal seçilim sonucu yok olur. Evrim teorisi ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde derledik.
#Evrim Nedir?Ailece evde olduğumuz bu dönemde çocuklarımız kitap okusun istiyoruz. İstiyoruz da bunu nasıl sağlayacağız, motivasyonunu nasıl arttıracağız? Hangi kitapları seçeceğiz? Birlikte hem okuyup hem eğlenmenizi de sağlayacak kitap ve aktivite önerilerimiz var.
#GazetehaberleriŞarkıcı Yıldız Tilbe, Twitter'dan bilim insanı Darwin için Tilbe, 'Darwin yaşasaydı evrimi reddederdi , onun zamanında bilim bu kadar ilerde değildi, ne bilsin zavallı' paylaşımında bulundu. Tilbe’nin Twitter'daki paylaşımı ardından Charles Darwin bir kez daha gündeme geldi. Peki, Charles Darwin kimdir?
#Charles DarwinObsesiflik derecesinde astronomiye düşkün bir çocuktu o. 15 yaşında astronomi dersleri vermeye başladı. Harvard, Columbia ve Texas Üniversitelerinde okudu. Akademik kariyeri boyunca bilimi insanlara daha anlaşılır ve eğlenceli şekilde açıklamayı kendine misyon edindi. Kitapları milyonlar sattı. Sekiz üniversiteden onursal doktora aldı. Time dergisi tarafından ‘Dünyayı Etkileyen 100 Kişi’den biri seçildi. Adı, bir asteroide verildi (13123 Tyson). Ekimde 60’ına basacak olan Neil deGrasse Tyson renkli kişiliğiyle milyonların sevgilisi... Girdiği ortamda çığlıklarla karşılanan bir süperstar. Her hayranıyla özel olarak ilgilenmeye çalışan, kısa bir sohbeti bile kahkahalarla süsleyecek kadar komik ve sıcakkanlı bir popüler kültür ikonu. Hocası Carl Sagan’ın 80’lerde sunuculuğunu yaptığı ‘Cosmos’un bayrağını devraldı, 2014’teki ilk sezon 120 milyon kişi tarafından izlendi. Şimdi, NatGeo TV’de yayımlanan bu belgeselin yeni sezonunun tanıtım turunda. Kaliforniya’da bir araya geldik, insanlığın geleceğini, evrenin ilmini ve aşkın bilimini konuştuk.
#Neil Degrasse TysonÇizgi romanlar uzun süredir farklı anlatım türlerinde araç olarak kullanılıyor. Gazetecilikte de belgeselde de bir mecra olarak kabul görür oldular. Üstelik sevindirici bir şekilde Türkçeye çevrilme hızlarında da ciddi bir artış var. Tarihe yön veren devrimler, direnişler, ikonik isimler, yakın tarihin olayları ya da sanatçılar çizginin diliyle çıkıyor karşımıza...
#Çizgi RomanNamık Kemal Zeybek, yeni kitabı ‘Türk’ün İnancı’nda bilimin önemine dikkat çekiyor, Türk ve Arap Müslümanlığı arasındaki farkları ortaya koyuyor. Osmanlı’nın çöküşünü Türk inancından çıkıp, Arap Müslümanlığına geçmekle açıklıyor. Felsefe yasaklanıyor ve Osmanlı çöküyor. Zeybek ile buluştuk, iki inanç arasındaki zihniyet farkları ve ‘evrimin müfredattan kaldırılması’nın sonuçları üzerine konuştuk.
#GazetehaberleriHep acelemiz var. Hep gelip geçiyoruz. Bir şehirden diğerine, bir ülkeden öteki ülkeye koşturup duruyoruz. Arafta, yani havaalanlarında yaşananlar ne olacak peki? Bunun kitabını bizde ancak Gündüz Vassaf yazardı. Yazarla, havaalanı yazılarını bir araya getirdiği ‘Yol Arkadaşım’ üzerine konuştuk.
#Gündüz VassafZor bir yılı geride bıraktık. Sıkıntıdan kaçmanın en iyi yollarından biri de seyahat etmek. 2016’da vakit buldukça bunu yaptım. Önümüzdeki yıl da gitmeyi istediğim birçok yer var. Etiyopya’daki dünyanın en büyük inanç merkezlerlerinden Meksika’daki ‘Ölüler Bayramı’na, Galapagos Adaları’ndan Urla’daki Enginar Festivali’ne... Eminim ki bunlardan biri içinizdeki yaşam sevincini tazeleyecek, dünyanıza farklı pencereler açacak, bambaşka bir gözle hayata bakmanızı sağlayacak. İşte benim 2017 favori rotalarım...
#Ertuğrul Özkök