Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Başta Yirmisekiz Mehmet Çelebi’nin Paris Seyahati’yle etkin halde hayatımıza giren Fransız kültürel ve sosyal yaşam şekli bir süre sonra İmparatorluğun resmi ‘Batılılaşma’ hamlesinin de temelini oluşturacaktır. İlerleyen yıllarda Tanzimat Fermanı’nın ilanı ile daha da geniş bir alana yayılacak ve Türk topraklarındaki Fransız rüzgârı, sadece devrimin getirdiği ‘özgürlük’ anlayışıyla değil; siyaset, edebiyat, sanat alanlarında ve sosyal yaşamda da kendini fazlasıyla gösterecektir.
Edebiyat dünyasında ‘Türk edebiyatı’ tartışması gündem oldu. Bazı yayınevlerinin ‘Türk edebiyatı’ yerine ‘Türkçe edebiyat’ ya da ‘Türkiye edebiyatı’ demeyi tercih etmesi tartışmanın fitilini ateşledi. Konu Twitter’da gündemin üst sıralarına kadar çıkarken ‘Türk edebiyatı’ diyemeyen yayınevlerini boykot çağrısı yapıldı.
#Türk EdebiyatıTürkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın üzerinden 60 yıl geçti. Bir gün Türkiye’ye dönecekleri düşüncesiyle bavulları hazır bekleyen misafir işçilerin çocukları sürekli dışlanıp ötekileştirilse de Almanya’yı yeni vatan haline getirmeyi başardılar. Özcan Mutlu ‘Almanya Nasıl Vatan Oldu?’da bu ‘bavul çocukları’nın başarı öykülerini anlatıyor.
#ALMANYAYaşar Kemal ölüm yıl dönümünde anılıyor. Türk edebiyatına 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü ve şiir alanında bir eseri miras bırakan Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015 tarihinde çoklu organ yetersizliği ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle hayatını kaybetmişti. İşte, usta yazar Yaşar Kemal'in hayatı ve eserleri
#Yaşar Kemal54. Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışmayı iptal kararının ardından yönetmen Kaan Müjdeci’nin organizasyonuyla festivalle aynı tarihlerde 20-27 Ekim’de Beyoğlu Sineması’nda alternatif bir ulusal yarışma düzenleniyor. Jüride Kadir İnanır’ın da aralarında olduğu isimler var. Festival ekibi, "Cesaretle, tutkuyla, sevgiyle, neşeyle, aşkla, umutla, dayanışmayla..." diyor...
#SanatErmenistanlı ve Türkiyeli yayıncılar İstanbul’da bir araya geldi. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Antares Yayın Grubu işbirliğiyle organize ettiği buluşmada sınırın iki tarafından yayıncılar, edebiyat ve yayıncılık dünyasından karşılıklı haberler, veriler paylaştı. İki ülke arasındaki kültürel ilişkiyi yayıncılık kanalıyla geliştirme yolları tartışıldı.
#KitapsanatTürk romanının büyük ustası Yaşar Kemal, Çukurovalı Aşık Ali'nin kendisi için söylediği "Sen bu yaşta böyleysen ileride Karacaoğlan gibi olursun" kehanetini adeta yaşamıyla gerçekleştirdi. Büyük yazar, 71 yıllık yazın hayatına, 26 roman, 11 deneme, 9 röportaj, 2 öykü, 1 şiir alanında eser sığdırdı. Yazar, Fransa'nın "Grand Officier dans l'Ordre National de la Légion d'Honneur Nişanı"nın da aralarında bulunduğu 38 ödül kazandı.
Türkiye onu, Best FM’de hafta içi her sabah sunduğu “Arzu'nun inleyen nağmeleri” ile tanıdı. Sivri dilli ve eleştiren üslubuyla gündemi yorumladığı programı yıllarca en çok dinlenen sabah şovları arasında yer aldı. Berkin Elvan’ın öldüğü gün yaptığı yayın gerekçesiyle işine son verildi. 21 yıllık radyocu ve yazar Arzu Çağlan’dan söz ediyorum. Şimdilerde hem yeni romanı, hem de Hafta Sonu Dergisi’ndeki köşesi ile sevenleriyle buluşuyor. Biz de Destek yayınlarından çıkan romanı “Ben Sen ve O”yu konuşmak için Moda’da buluştuk. Arzu, her zamanki içten kahkahaları ve samimiyetiyle sorularımı yanıtladı.
#Arzu Çağlan