FRANKFURT
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2023 18:45
Yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren dünyaca ünlü beyin araştırmacısı bilim insanı Prof. Dr. Onur Güntürkün, bu akşam Bochum Sanat Müzesi’nde ‘Öğrenme ve Hafıza’ konulu halka açık bir konferans verecek.
BOCHUM Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATYG), Entegrasyon İçin Birlik Forumu (Forum Gemeinsam für Integration - GEMİ), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), AWO ve Bochum Komünal Entegrasyon Merkezi (Kommunales Integrationanszentrum Bochum) tarafından düzenlenen konferans, bu akşam saat 17.30’da gerçekleştirilecek. ‘Kunstmuseum Bochum, Kortum Str. 147, 44 787 Bochum’ adresindeki konferansa giriş ücretsiz olacak. 1958 yılında İzmir’de doğan ve dört yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle yaşamını tekerlekli sandalyede sürdümek zorunda kalan Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün öyküsünü yıllar önce kitaplaştıran araştırmacı-yazar Kemal Yalçın, ekinliği düzenleyen ATYG’nin Eş Başkanlığı’nı yürütüyor. Etkinliği düzenleyenler adına bir açıklama yapan Yalçın, hakkındaki çeşitli yayınlarda ‘Türk Hawking’ olarak anılan Prof. Güntürkün’ün sunumunun Almanca olacağını, ancak gerektiğinde konunun daha iyi anlaşılabilmesi için Türkçe açıklamaların da yapılacağını duyurdu. Konferans saatinden önce gelenlerin saat 17.00’den itibaren resim ve heykel müzesini ücretsiz olarak gezebileceklerini de belirten Yalçın, “Bu nedenle Bochum Belediyesi ve Sanat Müzesi’ne çok teşekkür ediyoruz” dedi.
GÜNTÜRKÜN İLE İLGİLİ DİĞER BİR HABER DE TÜRKİYE’DEN Araştırmacı-yazar Kemal Yalçın’ın bu bilim insanının yaşam öyküsünü anlatan ve üçüncü baskısı 2013 yılında yapılan kitabı ‘Yaşama Gücü’nün Alanya’daki ‘Özel Hamdullah Emin Paşa Ortaokulu’ndaki ‘örnek bilim insanlarını tanıma projesi kapsamı’nda, 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencilerine dağıtıldı. Okulun Sosyal Bilgiler Öğretmeni Serap Kılınç Avcuoğlu’nun yönetimindeki projeye katılan 150 öğrencinin kitaplarını kendi paralarıyla aldıkları öğrenildi. Konuyla ilgili habere göre öğrenciler bugün başlayan yarıyıl tatilinde kitabı okuyup, ‘Türk Hawking’in yaşamını öğrenecekler. Şubat ayı sonunda gerçekleştirilecek bir zoom buluşmasında da Kemal Yalçın’la Güntürkün ve eserleri hakkında görüşmek şansı bulacaklar. 1982 yılından bu yana
Almanya’da yaşayan Yalçın, bugüne kadar 30 kitap yayınladı. Tüm eserlerini Duisburg-Essen Üniversitesi Türkistik Bölümü tarafından kurulan ‘Kemal Yalçın Arşivi’ne bağışlayan Yalçın’ın eserleri şimdiye kadar 13 dile çevrildi. 1952 yılında Denizli-Honaz’da dünyaya gelen ve asıl mesleği öğretmenlik olan Yalçın, “Türkiye’de örnek projeler yaratan güzel okullar da var. Özel Hamdullah Emin Paşa Ortaokulu da bu okullardan biri. Sosyal Bilgiler öğretmeni Serap Kılınç Avcuoğlu’na, okul yönetimine ve Yaşama Gücü’nü okuyacak öğrencilere saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.