Türkiye’de artan gıda fiyatları vatandaşın cebini zorlamaya başladı. Mevsim itibariyle meyve sebzede az ürün yetişmesi, sera üretiminin yetişmemesine bir de soğuk hava eklenince fiyatlar yükseldi. Ama asıl darbe arz düşüşünü fırsat bilen aracı tüccardan geldi, fiyatlar fırladı.
#Sebze-MeyveGeçen hafta Tarım Bakanlığı’nda yapılan toplantı ile belirlenen 1.15 TL’lik çiğ süt fiyatı ne üreticiyi, ne de sanayiciyi sevindirdi. Artan maliyetler sebebiyle üretici fiyatın artmasını, sanayici ise daha da aşağı çekilmesini istedi. Ancak bakanlık yetkilileri araya girerek her iki tarafın isteğini de kabul etmedi. Fiyatın ağustos ayına kadar aynı kalacağı açıklandı.
#SütAK Parti’nin seçim vaatleri arasında yer alan ‘yem ve gübrede KDV’nin sıfırlanması’ çiftçiyi ve besiciyi heyecanlandırdı. Maliyet düşeceğinden ürünlerde yüzde 8 ile 20 arası ucuzlama bekleniyor. Yem ve gübreciler ise ‘düzenleme yapılırken KDV yükü aman bize kalmasın’ telaşında.
#EtÇukurova’da mısır hasadının sonlarına yaklaşılmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi, 725 TL’lik alım fiyatını dün açıkladı. Tüccarlar tonu 670 liraya mal olan mısırı TMO fiyat açıklamadığı için çiftçiden 640 liraya aldı. Üretici birlikleri tüccarın çiftçiden ucuza aldığı ürünü TMO’ya satacağını söyledi.
#MısırGeçen yıl 420 bin tonluk üretimin yakalandığı fındıkta, bu yıl beklenti daha yüksek. Ancak ardı ardına gelen rekolte tahminleri kafaları karıştırdı. Fındık Tanıtım Grubu 733 bin ton, TÜİK 585 bin ton, Tarım Bakanlığı 646 bin ton TZOB ise 590 bin ton rekolte açıkladı. Bir sektör temsilcisi, “Üretici ve sanayici tarafı fındık fiyatlarını kendi lehlerine çevirmek için bu rekolte tahminlerini düşük ya da yüksek tutuyor” dedi.
#FındıkTÜRKİYE’de son yıllarda yaşanan don ve kuraklık felaketleri sonrası kuruyemiş fiyatları tavan yaptı. Bazı ürünlerde yıllık fiyat artışı yüzde 100’ü geçti. Son olarak yer fıstığı ve badem içinin tırmanışa geçtiğine dikkat çeken sektör yetkilileri “Talep yüksek, arz düşük” uyarısı yaptı.
#FiyatFındıkta geçen yıl yaşanan yaklaşık 150 bin tonluk rekolte kaybı fiyatlara yansımaya devam ediyor. Sezona 10 liradan başlayan fındıkta üretici fiyatları dün itibariyle 21 liraya kadar ulaştı. Üreticinin elinde fındık kalmadığını ifade eden sektör temsilcileri, aracı tüccarların manipülasyon yaptığını, fiyatların daha da yükselebileceğini ifade ediyor.
#Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi ŞenoğluPatates fiyatlarındaki aşırı yükseliş sonrası Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Patates üreticide 1 lira iken pazarda 5 lira. İthalat yaparak, spekülatörlere dünyanın kaç bucak olduğunu göstereceğiz” dedi. Tarım Bakanı Eker ise, patates fiyatlarının üreticide 1.8 lira pazarda 3.6 lira olduğunu, ithalatın son çare olması gerektiğini söyledi. Sektör temsilcileri ise ithalat yapılması halinde üreticinin patatesten vazgeçeceğini vurguladı.
#PatatesSON günlerde yaşanan don, aşırı yağmur ve kar yağışları tarlada ürünleri mahvolan çiftçilerden sonra en çok Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın moralini bozdu. Başçı, enflasyonun düşmesi için gıda fiyatlarının da aşağı inmesi gerektiğini söylese de haberler pek içi açıcı değil.
#EnflasyonKar yağışından dolayı hallere meyve sebze girişi bir hayli azalırken, bir çok esnaf kepenk dahi açamadı. İstanbul genelinde pazarcılar ise tezgahlarını kuramadı. Sektör temsicileri meyve sebze fiyatlarının yeni mahsül gelene kadar yüksek seyredeceği uyarısında bulundu.
Antalya'da fırtına ve don hayatı felç ederken sera ve narenciye bahçelerini de vurdu. Finike'de bahçelerdeki meyveler dondan dolayı zarar gördü. Demre ve Kumluca'da seraları su bastı. Üreticiler zor durumda kalırken önümüzdeki günlerde narenciye ürünlerinde fiyat artışı yaşanabilir. Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, durumun sanılandan da kötü olduğuna işaret ederek "Bu durum fiyatlara olumsuz yansır. Kardan öncesine göre kimi ürünlerde yüzde 100’lük artış var. Özellikle, domates, salatalık ve biberde durum böyle. Böyle devam ederse fiyatlar daha da yükselir” dedi.
Yaz sıcaklarında serinlemek için gazlı içecekleri sevmeyenlerin 1 numaralı tercihi limonata artık lüks oldu. Son zamlardan sonra kilogramı 9-10 liraya kadar yükselen limon dolaylı yoldan limonata fiyatlarını da etkiledi. Pastanelerde fiyatı 1.5 lira olan limonata 3 liraya kadar çıktı. İstanbul’da şu an limonatanın fiyatı 2 ila 10 lira arasında değişiyor!
Buğday, arpa, ceviz, kayısı ve elma üreticileri deyim yerindeyse bu yıl 'kan ağlıyor'. Don ve olumsuz hava koşulları kimi yerlerde tüm tarlaları kuruttu. Sıcak ve kurak iklimi seven kırmızı mercimek başta olmak üzere diğer bakliyatların ise üretimi bu yıl rekora koşuyor. Kırmızı mercimeğin üretiminin ise yüzde 25'lik artışla 450 bin tonu aşması bekleniyor.
Barajların doluluk oranları hızla sıfır noktasına yaklaşıyor. Ürünler tarlada kaldı. Yeraltı sularından umut yok. Topraktaki nem oranı çok düşük. Kuşların göç rotası değişiyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftçiler son bir umut yağmur duasında. Yoksa yıllardır “Gelecek, geliyor” denilen o büyük kuraklık geldi mi?
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye’nin yaş meyve-sebze ihracatının son 10 yılda 4 kat artarak 2 milyar 184 milyon dolara ulaştığını söyledi, “Türkiye bu eleştiriyi hak etmiyor, bu beyanat gerçekleri yansıtmıyor” dedi.
Tarım Bakanlığı verilerine göre, kuraklıktan dolayı meydana gelen zararın 3 milyar YTLolduğunu söyleyen Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "Aşırı sıcaklardan dolayı erken çiçeklenen meyve ağaçlarını da düşündüğünüz zaman zarar 5 milyar YTL’yi buluyor" dedi.
Tüm dünyayı etkileyen küresel ısınma nedeniyle Türkiye’de de yağışların normalin çok altında olması Türk tarımını da etkiledi. Yağış rejimindeki düzensizliklerin devam etmesi yüzünden bitkilerin su ihtiyacını karşılayamadığını söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, "Meyve ve sebzelerde çok büyük kalite kaybı var. Ülkenin ekonomik kaybı büyük boyutlara çıkabilir" dedi.