Deniz BİLİROĞLU
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 00:00
Tüm dünyayı etkileyen küresel ısınma nedeniyle Türkiye’de de yağışların normalin çok altında olması Türk tarımını da etkiledi. Yağış rejimindeki düzensizliklerin devam etmesi yüzünden bitkilerin su ihtiyacını karşılayamadığını söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, "Meyve ve sebzelerde çok büyük kalite kaybı var. Ülkenin ekonomik kaybı büyük boyutlara çıkabilir" dedi.
Küresel ısınmanın etkilerinin sadece hava sıcaklıklarıyla sınırlı tutulmamasını gerektiğini vurgulayan Bayraktar şöyle konuştu:
"Yağışların normalin altında olması, sebze ve meyvede kalite kayıplarına neden oluyor. Bu da pamuk, tahıl ve narenciye rekoltesinde düşüşe yol açacaktır. Ocak ve Şubat aylarında mevsim normalleri üzerinde seyreden yüksek sıcaklıklar yüzünden erken çiçek açan badem, kayısı erik ve şeftali dondan zarar görüyor. Devlet
Meteoroloji İşleri Müdürlüğü’nün yağış raporu ülkemizde yağışların normalin altında olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Olması gereken yağış ortalaması 308,4mm iken ülke genelinde bu yıl yağış ortalaması 258,7mm olarak açıklandı.
VERİM DÜŞÜŞÜ YÜZDE 25
Güneyde yetişen pamuk ve tahıl ile bazı bölgelerde yetiştirilen narenciye gibi ekonomik öneme sahip ürünler, kuraklık nedeniyle zamanında gerek duyduğu neme ulaşmıyorlar. Bu durum hasada yakın dönemlerde meydana gelen şiddetli yağışların da etkisiyle ürünlerde kalite ve rekolte düşüşüne yol açıyor. Bu sebeplerle çiftçilerin, dolayısıyla da ülkenin ekonomik kaybı büyük boyutlara çıkabilir. Adana, Nizip, Şanlıurfa Ziraat Odalarıyla yaptığımız görüşmeler sonucunda Adana’da verim düşüşünün yüzde 20-25 olarak tahmin ettiklerini belirttiler."
BUĞDAY FİYATLARI ARTTI
Buğday fiyatlarında geçen yıla oranla artış olduğunu söyleyen Bayraktar, "Geçen yıl buğday 315 lira civarındaydı, bu yıl 470 liraya satan tüccar var. Üretim az olduğu için tüccar buğdayı elinde tutuyor. TMO elinde buğday olduğunu ve piyasaya süreceğini açıkladı. Bu müdahale halinde fiyatlar düşecektir" dedi.
Türk tarımı hakkını arıyorDSP tarafından düzenlenen "Türk Tarımı Hakkını Arıyor" konulu sempozyumunda da konuşan Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Türk tarımının yeterince desteklenmediğini ileri sürerek, tarımın ulusal politikalar yerine uluslararası politikalar tarafından yönlendirildiğini savundu. Dünyanın her ülkesinde tarımın o ülkeye has politikalar, plan ve stratejiler çerçevesinde korunduğunu anlatan Yetkin, "eğer bir ülkede uygulanan tarım politikaları insanı mutsuz ediyorsa, yoksullaştırıyorsa, dışa bağımlılık artıyorsa, köylerden şehirlere göç oranı artıyorsa, o ülke en iyi olduğu ürünlerde dahi ithalatçı konuma geçiyorsa, o politikalar ne tarımı destekliyor ne de tarımsal üretimi geliştiriyor demektir" dedi.