Üretim çok kalite yok

Güncelleme Tarihi:

Üretim çok kalite yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2015 22:37

Geçen yıl kuraklığın vurduğu buğdayda bu yıl 23 milyon tonluk üretimle rekor geldi. Bol ürüne rağmen kaliteli buğday olmayınca yine ithalata devam edildi. Uzmanlar, kalitenin sertfikalı tohum ile sağlanabileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl Türkiye’de 19 milyon ton üretimin olduğu buğdayda bu yıl 23 milyon tonluk üretim gerçekleşti. Geçen yıl kuraklık ile boğuşan üreticinin yüzü bu yılki üretimle güldü. Ancak üretimde bir türlü kalitenin yakalanamaması kaliteli buğday ihtiyacının yurtdışından sağlanmasına neden oluyor. Artan üretimin sevindirici bir gelişme olduğuna değinen Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, “Türkiye’de bu sene rekor yılı oldu. Gıdada yoklukların, zamların konuşulduğu bir yılda buğday gibi önemli bir maddede sorun yok. Ancak hala kaliteli buğday sorunu çözülemedi. Un ihraç edebilmek için dahilde işleme rejimi kapsamında yurtışında buğday ithal ediyoruz. İhtiyacımızdan fazla üretim var ama kalite olmayınca istenilen seviyeye ulaşılamıyor” dedi. Türkiye’nin un ihracatında ilk sıralarda geldiğini belirten Yılmazkart, “Ancak buğdayımız kaliteli olmadığı için ithal ettiğimiz buğdayı işleyip un olarak satıyoruz. Kalite ile ilgili sorunlar aşılırsa dahilde işleme rejimi kapsamında gelen buğday ithalatı sonlanır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÜRETİCİ BİLİNÇLENMELİ

Türkiye’de kaliteli buğday üretilebilmesi için çözülmesi gereken birkaç nokta olduğunun altını çizen Yılmazkart, “Ülke olarak arazi toplulaştırmayı çok hızlı yapmamız gerekiyor. Böylelikle tarımı daha verimli bir hale getirebiliriz. Ayrıca Orta Anadolu’da nadasa bırakılan buğday ekim alanlarının tekrar tarıma kazandırılması gerekiyor. Kurak olan bölgelere su ulaştırılması önceliklerimiz arasında olmalı” diye konuştu. Geçmiş yıllara göre kalitenin yükseldiğini ancak yeterli olmadığını söyleyen Yılmazkart, “Üretici hala tam olarak bilinçli hareket etmiyor. Birçoğu eski usullerle üretim yapıyor. Gübrenin ne zaman toprağa atılacağı dahi çok büyük önem taşıyor” dedi. Yılmazkart, verimi ve kaliteyi sağlayan üreticinin oluşan fiyatlardan memnun olduğunu, ancak kalitesiz buğday üretenlerin fiyatlardan memnun olmadığını söyledi.

Asıl problem tohumlarda

TÜRKİYE’de kaliteli tohum problemi olduğunu vurgulayan Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de, “Sertifikalı tohum kullanımı istenilen seviyede değil. Ekilen buğdayda yüzde 50-60 arasında sertifikalı tohum kullanılıyor. Bu yüzden kaliteye bir türlü ulaşamıyoruz. Buğdayda yapılan tohum araştırmaları da yeterli düzeyde değil. 23 milyonluk üretimi olan Türkiye kalitesiz üretim yüzünden makarnalık buğday ve un üretimi için buğday ithal ediyor. Ayrıca sulu tarım yapamadığımız için yağmuru beklemek zorunda kalıyoruz. Bu da hem üretimi hem de kaliteyi etkiliyor” dedi.

Haberin Devamı

ABD ve Kanada’da üretim düşük

DÜNYA üretiminde büyük bir sıkıntı beklenmediğine dikkat çeken Mustafa Yılmazkart, “İki büyük üretici ABD ve Kanada’da üretim düşüklüğü olsa da Çin’de ve Avusturalya’da üretim yüksek. Bu açıdan bakıldığında fiyatlar konusunda dışarıdan bir etkilenme de söz konusu olmaz. Gelecek yıl için de ekimler yapıldı. Ekim dönemindeki hava şartları gayet iyi geçti. iklim koşullarındaki değişikliklikleri olmazsa yine güzel bir üretim bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE BUĞDAY ÜRETİMİ
EKİLİŞ(Ha) ÜRETİM (Ton)
2010 8.103.400 19.674.000
2011 8.096.000 21.800.000
2012 7.529.639 20.100.000
2013 7.772.600 22.050.000
2014 7.919.208 19.000.000
2015 7.809.406 23.000.000

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!