Kırmızı mercimek üretimi yüzde 25 arttı

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı mercimek üretimi yüzde 25 arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2014 11:24

Buğday, arpa, ceviz, kayısı ve elma üreticileri deyim yerindeyse bu yıl 'kan ağlıyor'. Don ve olumsuz hava koşulları kimi yerlerde tüm tarlaları kuruttu. Sıcak ve kurak iklimi seven kırmızı mercimek başta olmak üzere diğer bakliyatların ise üretimi bu yıl rekora koşuyor. Kırmızı mercimeğin üretiminin ise yüzde 25'lik artışla 450 bin tonu aşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye'de kırmızı mercimek üretiminin yüzde 98'inin gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu yıl üretimin yüzde 25'lik artışla 450 bin tonu aşması bekleniyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin üretim bolluğuna karşı mercimekte zam olacağını söyledi. Toprak Mahsülleri Ofisi fiyatlarına göre mercimekin tarladan alış fiyatı şu an 1.6 lira.

GAP Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürü Tekin: "Son 10 yılda yeni geliştirilen çeşitler ve ekim alanlarının genişletilmesiyle verimde yüzde 75 artış sağlandı. Ekim yapılan 280 bin hektar alandan 450 bin tonu aşkın üretim hedefliyoruz" dedi. İçerdiği zengin protein ile beslenmede önemli bir yere sahip olan kırmızı mercimek üretiminde artış sağlanması hedefleniyor. Türkiye'deki kırmızı mercimek üretiminin neredeyse tamamının yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu yıl ilave 43 bin hektar alanda mercimek ekimi yapıldı.

Kırmızı mercimek üretimi yüzde 25 arttı
DOĞAL AFETLERİN FATURASI AĞIR OLACAK

Haberin Devamı

450 BİN TONUN ÜZERİNDE GELECEK

Bu sayede ekim alanı 280 bin hektara ulaşırken bu yıl ki rekoltenin 450 bin tonun üzerinde gerçekleşeceği belirtildi. GAP Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürü Şevket Tekin AA muhabirine, Türkiye'deki kırmızı mercimeğin yüzde 98'inin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretildiğini söyledi. Geçen yıl bölgede 237 bin hektar alanda 363 bin ton kırmızı mercimek üretildiğini, bu yıl ise 280 bin hektar alanda mercimek ekildiğini ifade eden Tekin, şöyle konuştu: "GAP Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi olarak bölgeye uygun mercimek çeşitleri geliştirdik. Bu sayede üretim artışı gerçekleşti. Son 10 yılda yeni geliştirilen çeşitler ve ekim alanlarının genişletilmesiyle verimde yüzde 75 artış sağlandı. Ekim yapılan 280 bin hektar alandan 450 bin tonu aşkın üretim hedefliyoruz." dedi.

'İNDİRİM YOK, ZAMLANACAK'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise bakliyat ürünlerinde bu sene rekoltede yüzde 10'u aşkın bir artış yaşanacağını fakat üretimin artmasına rağmen fiyatların daha da pahalanacağını savundu. Yetkin, "Türkiye'de üreticinin para kazanamadığı ve tüketicilere pahalı satılan bir tarım sistemi var. Normal koşullarda üretim yüksek olduğu için fiyatların da düşmesi gerekir. Ama böyle olmuyor. Mallar depolanıyor veya bekletiliyor. Mevcut sistem çiftçi için haksız bir rekabet ortaya çıkarıyor" dedi.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!