Türkiye tarım ürünleri bakımından oldukça zengindir. Tarım ürünleri çeşitliliği bakımından dünyaya örnek olan Türkiye'de yetişen safran da çok değerli bir tarım ürünüdür. Safran nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Safran Nasıl YetişirNecdet Sakaoğlu’nun çağdaş kaynakları inceleyerek kaleme aldığı makalesi ile Hayri Fehmi Yılmaz’ın yakın tarihe kadar gelen Mimar Sinan üzerine tartışmaları değerlendirdiği yazı ve de başlığını pek isabetli bulmadım. Mimar Sinan ile Floransa Katedrali’nin kubbesinin tamamlanmasını başaran mimar ve mucit Brunelleschi’nin karşılaştırıldığı (“Batı’nın Sinan’ı Mimar Brunelleschi”) değerlendirme de buna dahil.
#Mimar SinanUkrayna'nın Türkiye'ye tarım ürünleri ihracatı ile ilgili son veriler açıklandı. Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığından yapılan açıklamada, 2017 yılının ilk dört aylık döneminde Türkiye'nin Ukrayna'dan 338 milyon dolar tutarında tarım ürünü ithal ettiği kaydedildi. Türkiye, böylece Ukraynanın en fazla tarım ürünü ihraç ettiği dördüncü ülke oldu.
#Ukrayna TürkiyeSeçim sonrası ekonominin gidişatı ve cari açığa karşı alınan önlemleri Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr Sumru Altuğ ile konuştuk. Altuğ, ardı ardına önlemlerin açıklandığı bu dönemde Türkiye’nin genç ve tüketime meyilli nüfus yapısına dikkat çekerek, tedbirler alınırken bu gerçeğin gözden kaçırılmaması uyarısını yaptı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, cep telefonundan günlük olarak et fiyatlarını liste halinde izlediğini belirterek, “Bir markette 25 liraya kıyma satılıyorsa, bunlar fahiş kâr ediyor. Elinizi vicdanınıza koyun. ‘Bu serbest piyasadır, canım istediğime satarım’ demekle olacak bir şey değil. İnsaf ölçüsü vardır” dedi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk sanayicisi ile Suriyeli sanayicilerin işbirliği yapmalarını, ortaklık kurmalarını arzu ettiklerini belirterek, “Türk firmalarının Suriye'de, Suriyeli firmaların Türkiye'de yatırım yapmaları, hatta üçüncü ülkelerde beraber iş yapmalarını arzu ediyoruz. Sanayici ve işadamlarının bu ortaklığı oluşturmasını temin edeceğiz” dedi.
İlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Şerafettin Memiş kimdir sorusu, özellikle Tat Gıda ve TAT Bakliyat’ın kurucusu olarak tanınmasıyla birlikte pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1960 yılında Muş'ta doğan Memiş, ticaret hayatına 1977 yılında başlamış ve Türkiye'nin önde gelen gıda firmalarından birini kurmuştur. Uzun yıllar gıda sektöründe faaliyet gösteren Memiş, aynı zamanda Mersin’de bakliyat ve hububat alanında önemli yatırımlar yapmıştır. Peki, Şerafettin Memiş kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, bu iş insanı hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Şerafettin MemişUnilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, “Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği karbon nötr hedefi 2050 iken, biz değer zincirimizde net sıfır emisyon hedefimizi 11 yıl öne yani 2039 yılına koyduk. Amacımız sürdürülebilirlik alanında başarılarımızı ileri taşımak, gelişim alanlarımızda da gerekli aksiyonları alarak ülkemize ve toplumumuza değer yaratmak. Çünkü Unilever olarak Türkiye için iyi olanın Unilever için iyi olduğuna inancımız tam” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da, “Diyarbakır İş Dünyası Buluşması” programına katıldı. Yılmaz, "Siyasi bir kararlılık olmazsa Türkiye bugün bu noktaya gelmez. Son 20 yılda yüzde 80 dışa bağlı bir yapıdan yüzde 80 kendi içinde milli, yerli üretim yapan bir yapıya ulaştı. Kim rahatsız oluyorsa olsun biz bu gücümüzü, sistemlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
#Cevdet YılmazEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Dünyanın bu bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri, hakkını vererek geleceğe taşımak için projeler geliştiriyoruz. Kendimizi, nitelikli değişim-dönüşüm hareketinin önemli bir parçası olarak konumlandırıyoruz.
#1