Sanayi Bakanı Nihat Ergün Suriye'de

Güncelleme Tarihi:

Sanayi Bakanı Nihat Ergün Suriyede
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2010 12:03

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk sanayicisi ile Suriyeli sanayicilerin işbirliği yapmalarını, ortaklık kurmalarını arzu ettiklerini belirterek, “Türk firmalarının Suriye'de, Suriyeli firmaların Türkiye'de yatırım yapmaları, hatta üçüncü ülkelerde beraber iş yapmalarını arzu ediyoruz. Sanayici ve işadamlarının bu ortaklığı oluşturmasını temin edeceğiz” dedi.

Bakan Ergün, Suriye'nin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari ile birlikte Şam'da bulunan Organize Sanayi Bölgesini (OSB) ziyaret etti.
Ergün, burada yaptığı konuşmada, OSB'lerin ülkelerin sanayisi açısından çok önemli mekanlar olduğunu belirterek, Türkiye'nin uzun zaman önce OSB'lerin oluşumunu gerçekleştirdiğini anlattı. Bugün Türkiye'de kuruluşu gerçekleştirilmiş olan 260 OSB'nin bulunduğunu ifade eden Ergün, bu bölgelerde çok sayıda şirketin üretim yaptığını ve ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

OSB'lerin altyapı, enerji, yönetim gibi çok sayıda avantaj sağladığını belirten Ergün, Suriye'de de böyle bir organize sanayi bölgesi kuranları kutladığını ifade etti. Sanayinin güçlenebilmesi için öncelikle dışa ve rekabete açık olmaları gerektiğini ifade eden Ergün, genellikle korumacılığın sanayiyi güçlendirdiğinin zannedildiğini ancak bunun bir yanılgı olduğunu belirtti. Bakan Ergün şöyle konuştu: “Bizim de devlet yöneticilerimiz, sanayicilerimiz böyle olduğunu zannediyordu. Büyük oranda yanıldığımızı fark ettik. 80'li yıllardan itibaren dışa açıldık, rekabete dayalı bir sanayi politikası izledik. Kendimizi Avrupa sanayisine ve Avrupa'ya karşı korumaya çalıştık. Sonunda bunun da yanlış olduğunu gördük. Şimdi sanayicimiz Avrupa sanayisi ile rekabet edebilecek güce ulaştı. Gerektiğinde onların sanayicileriyle ortak yatırımlar yaptık, oradaki bazı fabrikalara bazı markaların yatırım yapmalarına imkan verdik ve sanayimizin yapısı toptan değişti. Önceden Türkiye tarım ürünleri ihraç eden bir ülkeydi şimdi ihracatın yüzde 90'ını sanayi ürünleri oluşturuyor ve bunun da yarısından fazlası AB ülkelerine ihraç ediliyor. Dolayısıyla rekabete açıklık, dışa açıklık bizim sanayimizi güçlendirdi.”

Engün, son 7-8 yılda Türkiye'de kişi başına düşen gelirin 3 bin dolardan 10 bin dolara, ihracatın ise 36 milyar dolardan 130 milyar dolarlara yükseldiğini ve bunun faydasının görüldüğünü söyledi.

SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Sanayi ve üniversite arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine işaret eden Bakan Ergün, üniversitelerdeki bilginin teknolojiye dönüşmesi için sanayi ile işbirliği yapmaya, sanayinin de üniversitelere ihtiyacı olduğunu anlattı. Türkiye'nin sanayiciler ile üniversiteler arasında diyalog kuracak mekanizmaları geliştirdiğini ifade eden Ergün, şöyle devam etti: “Sadece biraz teşvik etmek önemli. Yaptığımız şey basit. Tulumbaya su koymak gibi... Bazen basıyorsunuz su çıkmıyor ama siz bir kova su koyuyorsunuz tulumbaya sonra varil varil, kamyon kamyon su çekiyorsunuz. Bu nedenle biz üniversite-sanayi işbirliğini destekliyoruz.”
Bu işbirliğinin teknolojileri geliştirdiğini, üretim maliyetini azalttığını, üretimi hızlandırdığını ve kalitesini yükselttiğini kaydeden Ergün, böylece daha kaliteli ürünlerin, daha kısa zamanda daha ucuza müşteriye ulaştırma imkanının elde edildiğini söyledi.

Bakan Ergün, Türk sanayicisi ile Suriyeli sanayicilerin işbirliği yapmalarını ortaklık kurmalarını arzu ettiklerini belirterek, “Türk firmalarının Suriye'de, Suriyeli firmaların Türkiye'de yatırım yapmaları, hatta üçüncü ülkelerde beraber iş yapmaları, arzu ettiğimiz şey bu. Bundan sonra bunun altyapısını güçlendirmek ve hep beraber alt yapıyı oluşturup sanayicilerin ve işadamlarının bu ortaklığı oluşturmasını temin edeceğiz” dedi.

SURİYE BAŞBAKAN YARDIMCISI DARDARİ

Suriye Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Dardari de, Suriye'nin ulusal kalkınma planı içinde yer alan en önemli hususlardan birisinin üniversite- sanayi diyaloğunun kurulması olduğunu söyledi.

Dardari, Türkiye ile Suriye arasındaki sanayi işbirliğinde de en önemli faktörlerden birinin bilimsel araştırmalar ve sanayici diyaloğu olduğunu kaydetti.
Öte yandan, Bakan Ergün bugün Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Turkmani ile de bir araya geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!