Bu kış etkisi haftalarca süren, bir türlü geçmeyen hastalıklardan mustarip herkes. Yüksek ateş, 2-3 haftayı bulan öksürük şikayetiyle hastaneler dolup taşıyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, “Bu sene karışık bir etkenle karşı karşıyayız. Hem COVID-19 hem influenza hem de domuz gribi var” dedi ve şu uyarıları yaptı...
#COVIDTürkiye Solunum Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay ve Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın Kaya, Dünya Astım Günü özelinde ülkemizde görülme sıklığı her geçen gün artan astım hastalığına yönelik açıklamalarda bulundu. Alanında uzman iki hekim de astım tedavisinde tedavi sürekliliği ve uyumun önemini vurguladı.
#Sponsorlu İçerikDepremin yıktığı 11 ilde artık resmi olarak arama-kurtarma çalışmaları bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Ancak moloz yığınları demek yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddelerin de açığa çıkmış olması demek. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Dolayısıyla uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarıyor. Peki ne önlem alacak, nasıl korunacağız? Bizi bekleyen olası tehlikeler neler? İşte yanıtı.
#DepremYaşanan büyük afet sonrası bazı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasındaki en önemli iki tehlike ise asbestli binalar ve elektrik çarpması riski. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) de ortak bir açıklama yaparak asbeste maruz kalanların akciğer kanseri başta olmak üzere birçok akciğer hastalığı riski bulunduğuna dikkat çekti.
#DEPREMHavaların soğumasıyla birlikte mevsim hastalıkları yeniden ortaya çıktı. En çok şikayet edilen ise bitmeyen ‘kuru öksürük’. Kime sorsak, kiminle konuşsak “Aylardır öksürüyorum” diyor. Uzmanlar uyarıyor: “Şu anda üç kişiden birinde öksürük var. Uzamış öksürük sendromu yaygın.”
#Kuru ÖksürükDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikBaş-boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş ve sürekli öksürük! Çocuğunda bu belirtileri gören soluğu, ‘COVID-19’a yakalandı’ endişesi ile hastanede alıyor. PCR testi negatif çıktığında ise seviniyor ama şaşırıyor da. Oysa bir ihtimal daha var; Krup! Bu hastalık Delta-Delta Plus varyantlarının semptomları ile neredeyse aynı. Maske, mesafe, hijyen gibi kişisel önlemlerin azaldığı yaz aylarında ise artışa geçti. Hele de yüz yüze eğitimin yeniden başladığı bugünlerde daha da sık karşılaşacağız gibi. Uzmanlar anlatıyor...
#YazarHindistan varyantı ilk olarak Ekim ayında Hindistan'da bir kişide tespit edildi. Hindistan'daki vaka sayılarının hızla artmasıyla varyant, tüm dünyayı tehdit eden bir noktaya geldi. Aşılarımız bizi söz konusu varyanttan koruyor mu? Hindistan'ı felakete sürükleyen varyant mı, insan davranışı mıydı? Varyantla ilgili tüm detayları uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#Hindistan Mutantı“Türkiye’de var mı, yok mu?” derken, 11 Mart akşamı ilk vakanın duyurulmasının üzerinden 1 yıl geçti. Bu süreçte maske-mesafe-hijyen başta olmak üzere, sokağa çıkma yasakları, evden çalışma, online eğitim gibi kavramlar hayatımıza girdi. AVM, restoran, konser mekânları kapandı. Sosyalleşmek hayal oldu. “Çoğu bitti azı kaldı” diyeceğim ama virüsle birlikte yaşamayı öğrenmeye başlamış olsak da ortada henüz tedavisi bulunamamış ve yaklaşık 30 bin kişinin ölümüne neden olan bir COVID-19 gerçeği var.
#YazarTevfik Özlü, Bilim Kurulu Üyesi olarak yapmış olduğu çok önemli açıklamalarla dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle Covid ile mücadele sürecinde ekran karşısından önemli bilgiler vererek halkı bilgilendiren Tevfik Özlü, uzmanlığını ise İç Hastalıkları alanında gerçekleştirdi. Peki, Tevfik Özlü kimdir nereli kaç yaşında? İşte, o isim hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Tevfik ÖzlüAkciğerlerde “bronş” adı verilen hava yollarının tıkanmasına ve solunum güçlüğü, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalık olan KOAH, dünyada yaklaşık 65 milyon insanı etkileyen önemli halk sağlığı sorunlarından biri. Böylesine yaygın bir sorun olmasına karşın, her 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurup tanı alıyor. Bu durumda, ülkemizdeki 5 milyona yakın KOAH'lıdan sadece 300-500 bininin hastalığından haberdar olduğunu söylemek mümkün. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) uzmanları ise, KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyorlar.
#KOAHTÜSAD Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana As-lan, kış aylarının yaklaşmasının yanı sıra okulların açılmasıyla da endişeleri ar-tan anne-babalara önemli tavsiyelerde bulundu. Hijyen, beslenme, temiz hava gibi uyarıların yanı sıra, olası bir belirtide çocukların okula gönderilmemesi ge-rektiğini belirten Aslan, okul yönetimi ve öğretmenlere de “Hastalık bulgusu gözlemlediğiniz çocukları sağlık kuruluşuna yönlendirmelisiniz” dedi.
#ÇOCUKProf. Tevfik Özlü yaptığı açıklamalarla gündeme geliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hasta Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezinin (HAHUM) kurucusu ve halen Müdürlüğünü yürütüyor. Prof. Tevfik Özlü'nün yurt içi ve yurt dışı tıbbi dergilerde Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanmış çok sayıda bilimsel makalesi mevcut. Prof. Tevfik Özlü kimdir? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik Özlü'nün biyografisi
#Bilim Kurulu Üyesi Prof. Tevfik ÖzlüMalum, COVID-19’u hafif tabloda geçiren kişilerin tedavisi evde sürdürülüyor. Eğer yakınlarınızdan biri hastaysa ya da siz evde kendinize bakmak durumundaysanız toparlanmanızı sağlayacak maddeleri inceleyin. Bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı gerektiren belirtilerden hijyen koşullarına, beslenmeden uyku saatlerine 7/24 ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgiler burada.
#CovidAnne-babaların kış aylarında en büyük dertlerinden birinin çocuklarını solunum yolu hastalıklarından korumak olduğuna dikkat çeken TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği) Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan; 4 önemli hatırlatmada bulundu.
#Solunum Yolu HastalıklarıRapor, kömüre dayalı termik santralları araştırırken karşıma çıktı. İçeriğini adından da tahmin edebilirsiniz: ‘Kara Rapor’... Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hazırlanan bu ‘göz açıcı’ rapor, oldukça yalın bir dille Türkiye’de hava kirliliğinin durumunu ve sağlığa etkilerini anlatıyor.
#Yazar