Bu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazKuşlara merakı 12 yaşında başladı. Memleket semalarında kanat çırpan 483 kuş türünün 432’sini görüp 430 türü fotoğraflayarak Türkiye’de en fazla kuş türünü gören ve belgeleyen kişi oldu. Artık kuşların peşinde dünyayı dolaşıyor, kimsenin gitmediği yerlere gidiyor, “Bulunamaz, görülemez” deneni buluyor. Bu yüzden ona ‘Kuş Dedektifi’ diyorlar. Şimdiye kadar 60’a yakın ülkede 3000’in üzerinde kuşu gözlemledi ve görüntüledi. Emin Yoğurtçuoğlu ile kuşçuluğu ve kuşların gözünden dünyanın ve Anadolu’nun gidişatını konuştuk.
#Emin YoğurtçuoğluBahar geldi, kışı sıcak coğrafyalarda geçiren ötücü göçmen kuşlar yuvalarına dönüyor. Anadolu’nun sayıları hızla azalan sulak alanlarında üreme dönemi boyunca en güzel aşk şarkıları yankılanacak. Fotoğraf makinenizi, dürbününüzü alıp doğaya çıkmanın tam zamanı. Okurumuz Haluk Uygur, 131 türün gözlemlenebildiği Osmaniye’deki Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne gitti, izlenimlerini yazdı.
TRT’nin deneyimli spikerlerinden Fatih Orbay, karış karış gezdiği Anadolu topraklarında 20 yıl boyunca rastladığı kır çiçeklerinin fotoğraflarını çekti. Yaklaşık 15 bin karelik fotoğraf arşivine sahip olan Orbay’ın 360 fotoğrafı, bu yıl 50’nci yılını kutlayan Tekfen Holding’in desteğiyle Türkçe ve İngilizce kitap haline getirildi. "Anadolu’nun Çiçekleri" adlı kitabın metnini oluşturan fotoğrafaltları Türkiye’nin bitki örtüsünü çok iyi tanıyan İngiliz botanik uzmanı Martyn Rix tarafından kaleme alındı. Biz de bu kitaptan yola çıkarak, birkaç örnekle bir "çiçek seyahati" öneriyoruz sizlere...
TRT için çeşitli belgeseller çeken Fatih Orbay, Arkeoloji Müzesi’nde ‘Türkiye’nin Kuşları’ başlıklı fotoğraf sergisini açtı. Sanat ve doğa severlerle 18 yıllık birikimini paylaşacak olan Fatih Orbay’ın sergisinde nesli tükenen kuş türlerinin fotoğrafları da yer alıyor.
Avrupa'da 319 tür ile Avrupa'da en çok kuş türüne sahip olan ülke Türkiye. Ancak Türkiye'deki kuş popülasyonunun yüzde 53.6'sı geçen 10 yılda ciddi oranda azalış gösterdi. Doğa Derneği'nin girişimleriyle Türkiye'nin son 10 yıllık kuş verileri “Avrupa'nın Kuşları Raporu 2004”te yer aldı. Bu raporda ilk kez Türkiye dahil tüm Avrupa ülkelerinin kuş verileri bir araya getirildi.
Dünya Kuşları Koruma Kurumu tarafından hazırlanan ve bilim dünyasında büyük prestiji olan ‘Avrupa’nın Kuşları Raporu 2004’ yayımlandı. Doğa Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre Avrupa’da en çok kuş türüne sahip ülke Türkiye. Ama son 10 yıl içinde yaşanan yüzde 53.6’lık kuş kayıplarıyla Türkiye, yine Avrupa birincisi.
Tarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitYazın kızgın sıcağı azalırken Kaş’ın manzaralı tepelerinden başlayıp Simena’da ortaçağ şövalyelerinin inşa ettiği görkemli kalede sona eren güzergâhı adımlayalım mı? Likya uygarlığının boy verdiği topraklarda bir hafta boyunca doğa ve tarihle iç içe, unutulmaz bir yürüyüş... Yola çıkmak için ihtiyacınız olan tek şey cesaret.
#Melih USLUDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatKadınların el ele vererek yarattığı müthiş dayanışma ile 2017 yılında kurulan KUŞAKK’ın (Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi) hikayesi kadınlara umut oluyor. Ulusal ve uluslararası firmaların ürünlere büyük ilgi gösterdiği kooperatif üyeleri, örnek gösterilmenin haklı gururunu yaşıyor.
#1