Onları yok etmede AB şampiyonuyuz

Güncelleme Tarihi:

Onları yok etmede  AB şampiyonuyuz
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2005 01:26

Dünya Kuşları Koruma Kurumu tarafından hazırlanan ve bilim dünyasında büyük prestiji olan ‘Avrupa’nın Kuşları Raporu 2004’ yayımlandı. Doğa Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre Avrupa’da en çok kuş türüne sahip ülke Türkiye. Ama son 10 yıl içinde yaşanan yüzde 53.6’lık kuş kayıplarıyla Türkiye, yine Avrupa birincisi.

KUŞLAR, bilim adamlarına göre sağlıklı bir çevrenin en net göstergesi. Doğa Derneği’nin girişimleriyle Türkiye’nin son 10 yıllık kuş verileri, Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (Birdlife International) yayımladığı ‘Avrupa’nın Kuşları Raporu 2004’te yer aldı. Bilim dünyasında büyük prestije sahip olan bu yayında, ilk kez Türkiye dahil tüm Avrupa ülkelerinin kuş verileri bir araya getirildi. Envantere göre 319 tür ile AB ülkeleri içinde en çok kuş türüne sahip ülke Türkiye. Ülkemizi 281 tür ile Fransa takip ediyor. Bronz madalyayı ise 261 tür ile İspanya alıyor. Ama öte yandan, kuşların sayısındaki azalma oranı açısından da Türkiye Avrupa birincisi oldu. Türkiye’deki kuş türlerinin yüzde 53.6’sı geçtiğimiz on yıl içinde çok ciddi oranda azaldı. Kuş popülasyonlarının yok oluş hızında yüzde 46.4’lük azalma oranıyla Türkiye’yi İsveç takip ediyor.

EN İYİ İNGİLTERE

Kuşların en iyi korunduğu ülke ise İngiltere. İngiltere’de son on yılda kuşların yüzde 37,6’sının nüfusu arttı. Doğamızdaki değişimleri kuşlar aracılığıyla anlatan yayında, yabani kuş türlerinin koruma durumları ile ilgili son derece ayrıntılı bilgi ve değerlendirmeler yer alıyor.

Toplam 14 bin verinin derlendiği rapor, Avrupa’daki her iki kuş türünden birinin tehlike altında olduğunu gösteriyor. Rapor, Türkiye’nin kuşları hakkında önemli bilgileri de ortaya koydu. Rapora göre, Avrupa’daki 556 kuş türünden 226’sı tehlike altında ve bu türlerin 148’i Türkiye’de de yaşıyor. Öte yandan Avrupa Birliği sınırları içerisinde sadece Türkiye’de üreyen 32 kuş türü bulunuyor. Bu durum, ülkemizi Avrupa’nın tür çeşitliliğine katkıda bulunan en önemli ülke yapıyor.

ZAMAN KALMADI

Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken ‘Kuşlar sağlıklı bir dünyanın en güzel göstergeleri. Bu yeni yayınımız, kuşların olduğu kadar tüm Türkiye doğasının son on yılda yaşadığı aşınmayı belgeliyor. Doğa Derneği’nin çalışmaları sayesinde AB’de kazandığımız bu iki birincilik, bize hem doğamızın ne kadar zengin olduğunu, hem de bu zenginliği yaşatabilmek için kaybedecek zamanımız kalmadığını hatırlatıyor. Türkiye’nin üzerine düşen bu görev, ancak devlet kuruluşları, akademisyenler, özel sektör, medya ve sivil toplum arasındaki mutlak işbirliği sayesinde yerine getirilebilir’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!