Binlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNAAramızda çocukluğunda ya da gençliğinde bir milli bayram günü şiir okuma heyecanını yaşamamış olan var mı? 1970’li yıllarda ilkokul öğretmenim Mesude Aksoy’un ilçedeki kutlamalarda beni kürsüye çıkarıp bana şiir okutma çabası, hiçbir zaman gözümün önünden gitmez. Sınıfı süslerken öğretmenim benden, küçük makası doğrudan kendisine vermeyip sıranın üzerine bırakmamı istemişti.
#Konuk YazarABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara’da bir alanın daha UNESCO’ya eklenmesini önerdiklerini söyledi. Öneri için dosya hazırladıklarını belirten Ödemiş, “Atatürk Bulvarı’nı Ulus Meydan’dan alarak Çankaya Köşkü’ne bağlıyoruz. Bu alanın adı da ‘Bir bulvar üzerinden Cumhuriyet felsefesi’dir” diye konuştu.
#Bekir ÖdemişKapadokya’nın simgesi peri bacalarının düşmek üzere olan şapkasının nasıl korunacağı tartışılmış, doğal yolla düşmesine karar verilmişti. Bakanlık şimdi de Azize Barbara Şapeli’ndeki çatlaklardan giren yağmur suyunun fresklere verdiği hasara çözüm arıyor...
#KapadokyaKapadokya’da şapkaları düşmek üzere olan peribacalarını koruyacak önlemlerin tartışıldığı bir toplantı düzenlendi. Katılımcılar “Şapka düşmeden alıp peribacasının yanına koyalım”, “Güçlendirelim”, “Cam fanus ile kapatalım”, “Şapkayı hafif tıraşlayalım” gibi önerilerde bulundu.
#KapadokyaBurdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, 'Mars’ın yeryüzündeki temsilcisi' sıfatıyla 'Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası' arasında yer aldı. Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği Başkanı Prof. John Luden, listeyi açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, "Yerkürenin en önemli miraslarını biz tespit ediyoruz. Aynı zamanda korunmaları için taraf ülkelere çağrı yapıyoruz" dedi.
#Salda GölüHıdırellez geleneğini yaşattığı için 2019’dan bu yana her yıl UNESCO’dan teşekkür mektubu alan Suzan Kardeş, “Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” listesine alındı. Ünlü sanatçıya ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ belgesi verilecek.
#Suzan KardeşUNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve L’Oréal Türkiye’nin iş birliğiyle yürütülen bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemek, genç ve yetenekli bilim kadınlarının başarılarını görünür kılarak daha fazla tanınmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Bilim Kadınları İçin” programının 2024 başvuruları 15 Mayıs’a kadar devam edecek.
#L’OréalTürkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı.
#KaradenizTürkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı.
#TRABZONBugün ve yarın Fatih’te bulunan Millet Yazma Eser Kütüphanesi’nde Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından Fatih Belediyesi işbirliği ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun desteği ile vefatının yüzüncü yılında Ali Emîrî Efendi’yi anma ve yazılışının 950’nci yılında Divânu Lugâti’t-Türk konulu sergi ve panel düzenleniyor.
#FatihDuayen gazeteci, yazar Hıfzı Topuz, 100 yaşında hayatını kaybetti. İstanbul'da yaşama veda eden Topuz, 1998 yılında TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nü, 2003 yılında TGC Basın Özgürlüğü Ödülü'nü, 2020 yılında Nazım Hikmet Dostluk Ödülü'nü almıştı.
#Hıfzı TopuzEğitimde uluslararası izleme değerlendirme çalışmaları, son yıllarda dünyada oldukça fazlalaştı. Bu çalışmalardan en çok bilinenleri şunlar: OECD’nin yaptığı PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), TALIS (Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Çalışması), SSES (Sosyal Duygusal Becerileri Belirleme Çalışması); IEA’nın yaptığı TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması), PIRLS (Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Araştırması). Bu çalışmalar belirli yıl aralıklarıyla farklı sınıf seviyelerinde ve yaş gruplarında yapılıyor. Katılan tüm ülkelere eğitim sistemlerini değerlendirmeleri için önemli fırsatlar sağlıyor.
#Konuk YazarUNESCO Eğitim İhtisas Komitesi Üyesi Prof. Dr. Eren Ceylan; yaptığı çalışmalarda PISA, TIMSS ve TALIS gibi uluslararası kriterlere göre Türkiye’de 15 yaş grubunda 30 bine yakın üst düzey (başarılı) öğrenci olduğunu saptadığını, bu çocuklara sahip çıkılıp iyi bir eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.
#Prof. Dr. Eren CeylanKAGİDER Başkanı Emine Erdem, kriz durumlarında önce kadınların istihdamdaki yerini kaybettiğini belirterek, ‘COVID-19 döneminde de böyle oldu. İşini kaybeden kadınlar kendi işini kurdu. Pandemiden sonra kadın girişimci sayısı arttı. Deprem bölgesinden de kadın girişimciler çıkarmak için çalışacağız. Ama önce temel ihtiyaçlar ve rehabilitasyonun sağlanması gerek. Ülke olarak bunu birlikte başaracağız’’ dedi.
#KAGİDERBirleşmiş Milletler Uluslararası Yerbilimleri Birliği, dünyanın en önemli ‘jeosit’lerini belirledi. Dünya genelinden 24 kişiden oluşan bilimsel komisyon, 600 başvuru arasından seçimini yaptı. Türkiye’den Kapadokya ve Pamukkale “Dünyanın ilk 100 jeolojik mirası” listesine alındı. Nemrut Volkanı ise “ilk 200”ün içinde yer alıyor.
#KapadokyaBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü(UNESCO) tarafından ‘2023 Anma Yıl Dönümleri’ arasına alınan Âşık Veysel’in vefatının 50’nci yıl dönümü dolayısıyla, Türkçe ve İngilizce olarak basımı gerçekleşen ‘Basında ve Ustaların Objektifinden Aşık Veysel’ kitabının tanıtım toplantısı yapıldı.
#Ankara Ticaret OdasıBirleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 76’ncı kuruluş gününe ilişkin açıklamalarda bulunan restorasyon uzmanı mimar Eren Okar, örgütün kıymetli bir iş yaptığına dikkat çekerek, “Arslantepe Höyüğü’nün listeye dahil edilmesiyle 19 tane alanımız miras listesine girdi. En çok doğal ve kültürel mirasa sahip 20 ülke içerisinde 16’ncı sıraya yükseldik. Bu 20 ülke dünya genelindeki doğal ve kültürel mirasın yüzde 52’sine sahip” dedi.
#UNESCOİstiklal Caddesi’nde uzun yıllar Türkiye İş Bankası’nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli binanın resim müzesi olarak hizmet vermesi için restorasyon inşaatı devam ediyor. Projesi Teğet Mimarlık’ın imzasını taşıyan binanın inşaat çalışmaları devam ederken, müze hazırlıkları da İş Sanat tarafından başlatıldı.
#İş Bankası