Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Altındağ Belediyesi ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) iş birliğiyle 15 Ekim’de Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde düzenlenecek ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültürel Değerleri Anlama Çalıştayı’ öncesi, Gazi Park Atatürk Orman Çiftliği’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, derneği 2013’te kurduklarını belirterek bugüne kadar birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini söyledi. 500 gazeteciye 50’ye yakın ilin kültürel değerlerini yerinde görmeleri için çeşitli geziler düzenlediklerini anlatan Gökdemir, 15 Ekim’deki çalıştayda da akademisyenler ve konunun uzmanları ile Ankara’yı ve kültürel değerlerini ele alacaklarını belirtti. Toplantıya ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş ile ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Daire Başkanı Çetin Ünal da katıldı. Bekir Ödemiş, kentin simgesi haline gelen Ulus Tarihi Kent Merkezi, Roma Tiyatrosu, Arkeopark ve Ankara Kale’sinde yürüttükleri çalışmaları içeren detaylı bir sunum yaptı.
BULVAR ÜZERİNDEN CUMHURİYET FELSEFESİ
Başkentte onaylanmış 697 adet arkeolojik alan ile 2 bin 500’e yakın tescilli yapı bulunduğunu aktaran Ödemiş, “Bunların hepsi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca belirlenmiştir. Gordion Antik Kenti, Arslanhane Camii UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi. Bunların yanı sıra Hacı Bayram Veli Camii ve çevresi, Tuz Gölü ve Beypazarı ile UNESCO listesinde beş alanımız var. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ile hazırladığımız dosyayla bir alanın daha UNESCO’ya eklenmesini önerdik. Atatürk Bulvarı’nı Ulus Meydan’dan alarak Çankaya Köşkü’ne bağlıyoruz. Bu alanın adı da ‘Bir bulvar üzerinden Cumhuriyet felsefesi’dir. Cumhuriyet’in kuruluş felsefesini, bir bulvar üzerinden okuyabilirsiniz” dedi.
BENTDERESİ BİR YIL SONRA ANKARA’NIN EMRİNDE
Ödemiş, Bentderesi bölgesindeki çalışmalarla ilgili de şu bilgileri verdi: “Hacı Bayram Camii’nin aşağısındaki kültür merkezi devam ediyor. O merkez yapıldıktan sonra, ki bitiyor iki aylık işimiz kaldı, dolmuşların 300 kuzey, 300 doğu dolmuşlarının hepsi yer altına iniyor. Dışarıda hiç dolmuş kalmıyor. O dolmuşların olduğu yere de 18 bin 500 metrekare yeşil alan projesini hazırladık. Kuruldan onaylattık bekliyor. Biter bitmez dolmuşlar oraya çıkmaya yakın ihalesini yapacağız. Oraya da 18 bin 500 metrekare yeşil alan yapacağız. Karşısında da zaten Arkeopark 20 bin metrekare Roma Tiyatrosu’yla beraber, bırakın kadını erkeğin bile gitmekte zorlanacağı o Bentderesi bir anda 40 bin metrekarelik bir Arkeopark, Roma Tiyatrosu ve nitelikli yeşil dokuyla Kale’yle de Hacı Bayram’ı birleştirecek şekilde bir sene sonra kucağınızda, Ankara’nın emrinde. Hıdırlık’ta da çalışmamız başladı. Geçmiş dönem yönetimi konutları bu tarafa koymuş. Biz de dedik ki; burası madem 40 bin metrekare konutları kuzeye arkaya alalım değiştirelim imar planını, bu tarafı olduğu gibi rekreasyon alanı yapalım ki havzayı, vadiyi tamamlasın. Şimdi plan geçti, proje onaylandı, çalışmalar başladı. Hıdırlık bittiği zaman da o Bentderesi’nin olduğu alan böylece bir doku olarak tamamlanacak.”
YENİLENEN GÜVENPARK 29 EKİM’DE AÇILACAK
Ankara Kalesi’nde de son 30 evin restorasyonunun yapıldığını söyleyen Bekir Ödemiş, “Dünya kalelelerini gezdim ama içinde hayatın devam ettiği kaleyi ben çok fazla görmedim. Şu an Kale’de insanlar yaşıyor muhtar bile seçiyorlar. Bizim Kale, yaşamın olduğu bir eser. Çok özel bir doku. Kale’nin içindeki etaplar 248 tane Genç Osmanlı dönemi evleri. Bunların özgün dokusunu bozmadan hepsini restore ettik. Şu anda 30 civarı kaldı bitmek üzere” dedi. Ödemiş, Arkeopark’taki kazıların devam edeceğini belirterek ziyaretçilerin buraları geldiklerinde görebileceklerini söyledi. Ankara Kalesi’ndeki Zenger Paşa Konağı’nı gastronomi merkezine dönüştüreceklerini de belirten Ödemiş burada Ankara yemeklerinin yenilebileceğini kaydetti. Posta Caddesi, Çıkrıkçılar, Sobacılar Çarşısı, Çerkeş Sokak, Anafartalar gibi birçok alanda çalışma yaptıklarına dikkat çeken Ödemiş, Ulus için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırladıklarını da ifade etti. Toplantının ardından basın mensuplarına Roma Tiyatrosu, Arkeopark ve Kale bölgesi gezdirilerek çalışmalar hakkında bilgi verildi. Ödemiş, Güvenpark’ta yürütülen restorasyon çalışmalarının ne zaman sona ereceğine ilişkin soruya da “Güvenpark’ın 29 Ekim’de kesin açılışı var. Güvenpark’ın içine şimdi girdiğinizde bitmiş halini görebilirsiniz” yanıtını verdi.