Öğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarTürkiye’de araştırmalar, anne ve babaların yalnızca dörtte birinin çocukların okumalarını geliştirmek için çaba sarf ettiğini gösterse de PIRLS, PISA gibi değerlendirmelere göre okuma ve diğer becerilerin geliştirilmesinde ebeveyn desteğiyle birlikte ailede çocuğa sağlanan imkânlar son derece önemli.
#Konuk YazarUNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık BelediyesiYemekleri her ortamda övgü toplayan, her yaptığı çok lezzetli olan marifetli kişiler vardır. Bazıları o lezzet sırları elden ele paylaşıldıkça keyif alır, bazıları ise tariflerini sır gibi özenle saklar, ailesi dışında kimseye tarif vermez. Hatta tariflerini kendi aile üyeleri ile bile paylaşmayanlar vardır. Bir Sorudan Fazlası serimizde “Bu özel tarifler paylaşılmalı mı, paylaşılmamalı mı?” diye sorduk.
#Yemek TarifleriBir tarih yok oldu. Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi, Hatay için büyük öneme sahip Hatay Meclis binası, 128 yıllık Aziz Pavlus Kilisesi ve lezzetin başkenti diyebileceğimiz Antakya çarşısı artık yok. Hatay yeniden ayağa kalkacak ancak biraz zamana ihtiyaç var.
#Uğur ÇELİKKOL‘Eski usul’ başlığıyla düzenlenen yemek sempozyumu Sapor İstanbul’un ikincisi, ‘yemek ve göç’ temasıyla geçen hafta Özel Fener Rum Lisesi’nde düzenlendi. Alanında uzman isimlerden dinlediğimiz panellerde gıdanın evriminden dönerin siyasi kimliğine, suyun göçünden İstanbul bostanlarına şahane konuşmalar dinledik.
#Yemek SempozyumuAkademik dünyada olgunluk dönemine ulaşmış biliminsanları için armağan kitap yayımlama geleneği vardır. Türkiye’de üniversitede yaş haddinin 67 olması dolayısıyla emeklilik yaşı gelmiş akademisyenler için armağan kitap yayımlama, özellikle sosyal bilimler alanında yaygındır. Armağan çıkarılacak biliminsanının meslektaşları, çalışma arkadaşları, yetiştirdiği akademisyenler yazdıkları bilimsel makalelerini yayımladıkları ortak kitapla hocalarına armağan olarak sunarlar.
#Şükrü Halûk AkalınÖğrencilerin akademik başarılarına destek olmak, eksiklerini gidermek için materyaller sunmak amacıyla oluşturulan ‘Öğrenci-Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS)’ dijital platformu, yaklaşık bir aydır kullanımda. Bu süreçte 14 milyonu aşkın öğrenci ve öğretmen, platformu aktif olarak kullandı. Sistemin mezun olup YKS'ye hazırlanmak isteyen adaylara da açıldığını duyuran Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Henüz birkaç gün olmasına karşın mezunlarımızın ÖDS’ye gösterdiği ilgi, mutluluk verici. Şu ana kadar 6 bine yakın lise mezunumuz sistemi kullandı. Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için öğrenci, mezun desteğe ihtiyaç duyan tüm gençlerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
#ÖDSMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilere bireyselleşmiş eğitim, öğretmenlere ise öğrencilerini izleme imkânı sunarak akademik başarıyı arttırmayı ve uzmanlarca filtrelenmiş içeriklerle bu alandaki ihtiyaçların giderilmesini amaçlayan Öğrenci - Öğretmen Destek Sistemi’ni (ÖDS) hayata geçirdi.
#Milli Eğitim BakanlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Belgrad Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabının Sırpça tercümesi tanıtım etkinliğine katıldı. Emine Erdoğan, mutfağı, millî kimliği ve kültürü yansıtan bir ayna olarak tanımladı.
#CumhurbaşkanlığıEskiden bozacılar ellerinde iki güğüm boza, bellerinde bir bardaklık, bir tarçın kutusu ve fenerle mahalleleri maniler söyleyerek gezermiş... Şimdilerde akşam karanlığı düşünce “Booozaaa” diye seslenerek dolaşan seyyar satıcılar, geçmişte olduğu gibi bize kış mevsiminin geldiğini hatırlatıyor.
#Boza‘Hallyu’ yani ‘Kore dalgası’ müziğiyle, sinemasıyla, dizileriyle ve mutfağıyla tüm dünyada çığ gibi büyüyor. Kore edebiyatı da bu çığın parçası mı? Raflarda artık daha fazla Koreli yazarın romanlarına yer veren yayınevleriyle konuştuk, Kore edebiyatı uzmanı Prof. Dr. Göksel Türközü’ne yeni başlayanlar için yazar önerilerini sorduk...
#Kore EdebiyatıGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenOkuma genellikle okulda öğrenilir ancak okul dışı ortamlar da okuma için önemlidir. Başka bir ifadeyle okuma sadece okulda öğrenilmez. Okumanın gelişimini ve başarısını etkileyen okul dışı ortamlar arasında, aile çevresi başta olmak üzere arkadaş ortamı, kütüphane ve multimedya (televizyon, bilgisayar, medya ve sosyal medya vb.) sayılabilir.
#BebeklerUNESCO tarafından 2019’da ilan edilen 24 Ocak Dünya Afrika ve Afro-Kökenli Kültür Günü kapsamında, Ankara’daki Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi’nin ‘Afrika Atasözleri Seçkisi I’ kitabı yayımlandı. Eser, 18 Afrika ülkesinde kullanılan 1.500’ün üzerinde atasözünü içeriyor...
#GazetehaberleriGeçen hafta Vakıfbank Kültür Yayınları’nın son kitabı ‘’Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri’’ elime ulaştı. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih boyunca kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.
#BursaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin asırlık yemek kültürünün tanıtılması için hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabına katkı sunan akademisyen, uzman ve şeflerle bir araya geldi.
#Asırlık Tariflerle Türk MutfağıTürk mutfağının lezzetlerini yansıtan yaklaşık 120 çeşit yemek, geçmişi, tarifi ve besin değerleriyle birlikte Türk Mutfak Kültürü kitabında yer alacak. Yaklaşık 3 ay sonra meraklılarıyla buluşacak kitabın, yeni eğitim almaya başlayan lise ve üniversite öğrencileri için de iyi bir kaynak olması bekleniyor.
#Türk Mutfak KültürüGeçen hafta yayınlanan ‘Bursa Bey Sarayı’nı geri istiyor’ başlıklı yazım nedeniyle farklı kesimlerden tebrik ve destek mesajları aldım. Bey Sarayı’nın tarih sayfalarından çıkartılarak Bursa turizmine emanet edilmesini dile getirdik. Şimdi de, tarihe tanıklık eden Bey Sarayı’nın mutfağına ışık tutarak, Osmanlı’dan günümüze uzanan Türk mutfağının izlerini sizlerle paylaşacağım.
#Bursa