YKS zor muydu, kolay mıydı soruları söz konusu üniversite sınavına katılım sağlayan öğrencilerin gündemine geldi. AYT ve YDT soru yorumları, üniversite adayları tarafından değerlendirilmeye başlandı. YKS sınav bugün üniversite sınavı YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi AYT'ye ve Yabancı Dil Seviye Tespit Testi YDT'ye giren öğrenciler ve yakınları tarafından sınav sonrası en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda sınav sonrası en çok merak edilen yorumlar arasında "AYT zor muydu, kolay mıydı?" ve "YDT zor muydu, kolay mıydı?" sorularının cevabı yer almıştı. İşte "YKS ikinci oturumu AYT'de Matematik Geometri, Fizik, Kimya Biyoloji, Türkçe - Edebiyat zor muydu, kolay mıydı?" sorusunun cevabıyla ilgili yorumlar...
#YksAkdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÖRKAM) Müdürü Doç. Dr. Fatih Uslu, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya çaltı ağacından yapılma özel bir nazarlık götürdüğünü açıkladı. Doç. Dr. Uslu, "Kısa sürede uzaydan Yörük nazarlığını göstermesini ve tüm dünyaya buradan bir mesaj vermesini bekliyoruz. Şu an gözümüz kulağımız uzayda, Alper Gezeravcı'da" dedi.
#Alper GezeravcıAkdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÖRKAM) Müdürü Doç. Dr. Fatih Uslu, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzaya çaltı ağacından yapılma özel bir nazarlık götürdüğünü açıkladı. Doç. Dr. Uslu, "Kısa sürede uzaydan Yörük nazarlığını göstermesini ve tüm dünyaya buradan bir mesaj vermesini bekliyoruz. Şu an gözümüz kulağımız uzayda, Alper Gezeravcı'da" dedi.
#Alper GezeravcıTürkçe kaleme alınan veya terennüm edilen edebiyata Türk edebiyatı denir. Avusturya’nın yazdıkları Alman edebiyatına, Belçikalı ve İsviçrelilerin yazdıkları da Fransız edebiyatına girer. Yine Avrupa dillerinde Française, English veya Deutsch kelimesi hem lisanı ifade ediyor hem de o dildeki eserlerin ve kimliğin sıfatı oluyor. Galiba bu çakallığı yapanlar Türkçe ve Türk edebiyatı ayrımlarına yaparken grameri bu şekilde kullanmak istiyorlar. Böyle bir ayrım söz konusu değildir.
#Türk Edebiyatı“Türkçe edebiyat” mı yoksa “Türk edebiyatı” mı tartışmaları devam ede dursun, ben bir başka konuyu tartışmaya açmak isterim: Türkçe’nin katli ‘olacağım’ kalıbı. Son 10 yılda, plazaların göğe hızla yükselmesi ile ‘meeting set etmek’ (toplantı ayarlamak) ‘attachment post etmek’ (ek dosya göndermek) gibi ‘plaza’ Türkçesi denilen bir dil sinsice hayatımıza girdi ve birçoğumuzu da ele geçirdi. Son bir yıldır ise Türkçenin yeni bir düşmanı daha var: ‘Olacağım’. ‘Döneceğim’ yerine ‘Size dönüyor olacağım’ ya da ‘Süreci beraber planlarız’ yerine ‘Süreci planlıyor oluruz’, ‘Gideceğim’ yerine ‘gidiyor olacağım’ gibi gibi. ‘Türkçeyi bu kalıpla kullananlara çok pis dalıyor olmak isterdim’ ama onun yerine dilbilimcilerle konuştum ve ‘Türkçe katliamı mı?’ diye sordum.
#TürkçeEdebiyat dünyasında ‘Türk edebiyatı’ tartışması gündem oldu. Bazı yayınevlerinin ‘Türk edebiyatı’ yerine ‘Türkçe edebiyat’ ya da ‘Türkiye edebiyatı’ demeyi tercih etmesi tartışmanın fitilini ateşledi. Konu Twitter’da gündemin üst sıralarına kadar çıkarken ‘Türk edebiyatı’ diyemeyen yayınevlerini boykot çağrısı yapıldı.
#Türk EdebiyatıÜniversite sınavından yüksek puan almayı hedefleyen öğrenciler, psikoloji taban puanlarını araştırma gereksinimi duyuyor. Geçtiğimiz yıl yapılmış olan üniversiteye giriş sınavına 2 milyondan fazla öğrenci girdi. Bu öğrenciler, pek çok bölümün taban ve tavan puanlarını inceleyerek kendine en uygun olan bölümü seçmeye çalışıyor. Psikolog olmak için hangi bölüm okunmalı, ne kadar puan alınmalı sizler için derledik.
#Psikologİstek kipi, Türkçe edebiyat ve dil bilgisi ile alakalı bir terimdir. Dil bilgisi içerisinde sıklıkla geçmekle birlikte, günlük yaşamımızdaki konuşmalarımızda da sayısız şekilde kullanmaktayız. Bu nedenle istek kipinin tam olarak ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını doğru şekilde öğrenmek önemlidir. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#EğitimKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapBursa’da Nilüfer Belediyesi, 2020 yılın yazarı Fakir Baykurt etkinlikleri kapsamında ‘Fakir Baykurt Edebiyatında Göç’ başlığıyla dijital bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan isimler, Baykurt’un eserlerine yansıyan göç olgusunu ve göçün toplumsal boyutlarını, yazarın yaşam hikâyesi üzerinden anlattı.
#Fakir BaykurtToplumların ihtiyacına göre ortaya çıkmış birçok meslek vardır. Her meslek farklı bir eğitim ve uzmanlık gerektirir. Meslekler, sağlık, eğitim, sanat, endüstri ve tarım gibi sektörlere ayrılır. 6. sınıflar için meslekler konusunu anlattık.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meslekler Konu AnlatımıHikâye ve romanlarının ilk baskıları, hain bir pusuda hayatını kaybedişi, cenaze törenindeki öfke ve hüzün, ardından yazılanlar, söylenenler... Şimdi, ‘Tüfekliler’ romanının yeni edisyonu vesilesiyle Ümit Kaftancıoğlu’nu bir kez daha anarken kendimi 50 yıl öncesinde bulmak, dünyayı değiştirmek isteyen bir kuşağın heyecanını yeniden hissetmek ne tuhaf bir duygu... Ne kadar güzel söylemiş Kaftancıoğlu; “Ölüm hiç önemli değil, yaşam var dağ gibi, yaşam var gökyüzü, deniz...”
#Ümit KaftancıoğluAdaylar AYT’yi Hürriyet’e yorumladı. Buna göre, matematikte integral konuları zorladı. Fen bilimlerinde ise kimya testinin zor olduğu görüldü. Edebiyatı bilgi ağırlıklı sorular oluşturdu. Zorluk derecesi açısından geçen yılki sınava benzer bir sınav olduğu ifade edildi.
#ÖĞRENCİİçinde mutlaka ‘çay/kahve/kaybeden olma’ geçen metinler, sosyal medyada kullanılmaya uygun ‘vurkaç’ aforizmalar, bir cümlenin bir sayfayı dolduracak şekilde büyütüldüğü kitaplar... Geçen hafta Nilgün Bodur’lu ‘intihal’ iddiasıyla taçlanıp tadına doyulmaz biçimde ete kemiğe bürünen bu yazı tarzı, aslında uzunca bir süredir var. Peki nasıl başladı, neden hızla yayıldı? Yayınevleri basmayı, insanlar okumayı niye bu kadar sevdi? Buna edebiyat denir mi, gerçek edebiyat tekrar yerine gelir mi? Cevapları yayıncı, yazar ve nitelikli okuyucu üçgeninde aradık.
#EDEBİYAT