Güncelleme Tarihi:
Tercihi bir alışverişe benzetmek yanlış olmaz. Adayların aldığı sıralama cebindeki parayken, üniversite ve bölümler raflarda duran ürünlerdir. Burada önemli olan cepteki paranın yani adayların sıralamasının en doğru şekilde kullanılması. Yani tercihte adayların odaklanması gereken en önemli unsur edindikleri sıralama. O sıralamaya hangi bölüm ve üniversitelerin kazanabileceği ya da istedikleri bölüm ve üniversitelerle kendi sıralamalarının uyuşup uyuşmadığına dikkat etmeliler. Bunu da başta YÖK Atlas olmak üzere çeşitli güvenilir tercih robotlarında inceleyebilirler. Daha sonra aynen ders çalışır gibi sıralamaları dahilinde kazanma ihtimalleri olan ve içlerine sinen bölümleri tek tek yazmaları listenin somutlaşması adına faydalı olur.
LİSTEDE ÜÇ UNSUR ÖNEMLİ
24 tercih hakkı bulunmakla beraber araştırma esnasında çok daha fazla bölümü listeleyebilirler. Daha sonra listeyi 24’e indirebilirler. Elbette 24 tercih hakkının tamamını kullanma zorunlulukları yok. Ancak sağlıklı bir tercih listesinde üç unsurun olması gerekir. Aday, listesinde kendi sıralamasının önünde yer alan yerleri ilk sıralara yerleştirip şansını denemeli. Orta kısımda kendi sıralaması civarında ve biraz altında yerleri koymalı. Eğer risksiz bir liste hazırlamak istiyorsa içine sinmesi koşuluyla kendi sıralamasının çok altında yerleri de listenin son kısmına eklemeli. Bu yapıldığı takdirde kendini açıkta bırakmayacak güzel bir liste oluşturulur.
TERCİHLERİN SAHİBİ ADAYLAR
Liste oluşturulurken veliler ve eğitimciler adaylara görüşlerini söyleyerek yönlendirme yapar. Adaylar da bunlardan yararlanır. Ancak şu unutulmamalı ki listenin asıl sahibi adayın kendisidir. Listenin son hali verilirken adayın istemediği hiçbir bölüm ve üniversitenin listede yer almaması gerekir. Bu süreçte hem adaylar hem de velileri yoğun stres yaşıyorlar. Ancak sürecin başındaki belirsizlikler ve kafa karışıklıkları günler geçtikçe azalacak. Bunun bilinciyle daha sakin hareket etmeye çalışmak onlar için daha faydalı olur.
ÜNİVERSİTELER ZİYARET EDİLMELİ
Üniversite bölüm araştırması yapılırken fırsat varsa en doğru olanı direkt üniversitelere gidip fiziki ve akademik imkanları yerinde görmek olur. Bu yapılırsa hem aday hem de veli aklındaki pek çok soruya sağlıklı yanıtlar alabilir. Bu mümkün değilse adaylar, internet üzerinden üniversitelerin imkanları, istedikleri bölümün ders içeriklerini, iş olanaklarını mutlaka araştırmalı. Ayrıca o üniversitelerde okuyan öğrencilerle iletişime geçmeli. Böylelikle daha doğru bilgilerle tercih listesi oluşturulabilir. Yoğun ve stresli geçen bu sürecin tüm gençlerin gönlüne göre sonuçlanması diliyorum. Unutmayın gençler, üniversiteyi kazanmakla iş bitmiyor. Esas önemli olan üniversite yıllarını nasıl geçirdiğiniz ve kendinize neler kattığınız.
ONUR SOĞUK KİMDİR?
2004 yılından itibaren dershaneciliğe başladı. 2015 yılından itibaren sosyal medyayı etkin şekilde kullanarak tanınırlığını artırdı. 2015 yılında Türkiye’nin ilk ve tek internet eğitim radyosu olan OSH Radyo’yu kurdu. Hocalara Geldik youtube kanalında hem rehberlik hem Türkçe-Edebiyat ders içerikli videolar hazırladı. Eğitim konusunda çeşitli gazete ve televizyonlarda görüşlerini bildirmekte. Üniversite Tercih Merkezi koordinatörlüğü görevini yürütüyor.