Türk Sefaradları’nın tarihini ve kültürünü, Türkiye’deki çok kültür yaşamı tanıtan ‘Sefarad’ sergisi, Frankfurt’un ortasındaki tarihi belediye sarayının salonunda törenle açıldı. 14 Haziran’a kadar devam edecek sergi, 30 sanatçıdan eserleri, İstanbul’daki Yahudi Müzesi’nden ödünç alınmış tarihi eserleri ve belgeleri içeriyor.
#Almanyaİki gün önce Avrupa’nın en iyi salonlarından birinde, klasik müziğin mabetlerinden Amsterdam Concertgebouw’da hayranlıkla alkışlandı, iki gün sonra ise Tunceli Ovacık’ta 25 bin kişiyi Munzur Çayı kıyısında doğayı korumak için verdiği konserde bir araya getirdi.
#Fazıl SaySefarad müziğinin ünlü ismi Selim Hubeş'ten kötü haber... Ladino müziği bestecisi, Los Paşaros Sefaradis gurubu eski üyesi Selim Hubeş hayatını kaybetti. Selim Hubeş, Los Paşaros Sefaradis grubunda İzzet Bana, Karen Gerşon, Yavuz Hubeş ile yurt içi ve yurt dışında sayısız konser vermiş bir isimdir.
#Selim HubeşAvrupa’dan sürüldükten sonra Göke isimli gemi ile Osmanlı topraklarına gelen Türk Sefarad’ların (İspanyol kökenli yahudilere verilen isim) torunlarının torunları, Londra’da ‘1492 Göke’ adlı karma bir sergi açtı. Sergi, günümüzde de 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türklere şükran niteliği taşıyor.
#1492 GökeDaha önce ‘Dina’nın Mutfağı - Türk Sefarad Yemekleri’ kitabı yayımlanan Deniz Alphan, yeni kitabı ‘Mutfakta Erkek Var!’da değişik meslekten 28 erkeğin mutfağına konuk oldu. Lezzetli sohbetler ve sohbet aralarına sıkıştırılmış 100’ü aşkın yemek tarifini sunan kitaptaki özel mutfak sırlarını sizin için seçtik.
Farklı tarzdaki müzikleri başarıyla birüraya getirmesiyle gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında büyük ilgi gören Mercan Dede, Kuruçeşme Arena'da Natacha Atlas ile müzikal bir yolculuğa çıkacak. Mısırlı Ahmet'in performansı ile başlayacak olan konser 20 Ağustos saat 21:00'de başlıyor.
Yıl 1910... Dina, Kırklareli’nde Sefarad Yahudilerinden bir ailenin yedinci kızı ve son çocuğu olarak dünyaya geliyor. Sevecen bir aile ortamında ama savaşlar ve göçlerin olduğu bir dönemde büyüyor. Bu yüzden 14 yaşından beri sevdiği adamla o döneme göre çok geç sayılan 26 yaşında evleniyor.
Ladino müziğinin ünlü ismi Yasmin Levy, İstanbullu hayranlarıyla buluşacak. Ünlü sanatçı, 10 Ağustos’ta Turkcell Vadi’de konser verecek. Türk müziğinden Arap ezgilerine kadar birçok farklı müziği harmanladığı şarkılarını seslendirecek Yasmin Levy, “Türkiye, ikinci evim. Türkiye’ye her geldiğimde, sanki uzun bir yolculuktan eve dönüyormuş gibi heyecanlanıyorum” diyor.
#Yasmin LevyManisa’da doğup ailesiyle Fransa’ya göçen Raphael Esrail, henüz 19’unda Nazi zulmüyle tanıştı. Sahte pasaportla Yahudileri Fransa’ya getirterek yüzlerce hayat kurtardı. Gestapo tarafından yakalanıp Auschwitz Kampı’na gönderildi. 1945’te Nazilerin yenilgisi sonucu özgürlüğüne kavuşabildi. 97 yaşında ölen Esrail’den geriye ‘Schindler’in Listesi’ filmini hatırlatan bir hikâye kaldı.
#Raphael EsrailBir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#Hürriyet‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad Mutfağı‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden, bu şehrin insanlarını kocaman bir ortak sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. Merin Sever’in hazırladığı kapsamlı derleme her İstanbullunun hayretle, merakla, ince bir hüzünle okuyacağı derin bilgilerle dolu...
#Geçmişten Günümüze İstanbul LezzetleriAvusturya’nın başkenti Viyana’da Osmanlı Sefarad Yahudileri tarafından 1887’de inşa edilen ve ‘Türk mabedi’ olarak bilinen sinagogun, 9-10 Kasım 1938’de Naziler tarafından yakılarak yıkılması nedeniyle anma programı düzenledi.
#Osmanlı Sefarad YahudileriFranco sonrası -yeni- İspanyol edebiyatının en parlak yazarlarından Antonio Munoz Molina, ‘Merdivendeki Ayak Seslerin’de karısının dönmesini bekleyen bir adamın yalnızlığını, takıntılarını, umut ve kaygılarını büyük bir titizlikle, zarafetle ve melankolik bir sesle anlatıyor. “Ayrıntı ustası, sessizliklerin ve yoğunlukların yazarı” nitelemesini hak ettiğini kanıtlayan çok iyi bir romana daha imza atmış Molina.
#Antonio Munoz Molina