Geçen yıl Google’dan istifa ettiğini açıkladığında teknoloji dünyasında büyük bir yankı uyandırmıştı. Biliminsanı Geoffrey Hinton kararından hiç pişman değil. “Keşke varoluşsal tehdidin yakın olduğunu daha önce fark etseydim” diyen Hinton’a yapay zekâdan bu kadar korkmasının nedenlerini ve en feci senaryoların neler olabileceğini sorduk.
#Sibel ATEŞ YenginSon birkaç yıldır gündemi ciddi şekilde meşgul eden yapay zekâ teknolojilerinin potansiyel riskleri hakkında birçok uyarı yapıldı. Son olarak Britanya Yapay Zekâ Güvenlik Zirvesi’nde aralarında Çin ve ABD’nin de olduğu 28 ülke deklarasyon imzaladı. Bu metin yapay zekâ teknolojilerinin yarattığı risklerin, doğası gereği uluslararası nitelikte olduğunu vurguluyor.
#Yapay Zekâİlk tarih profesörlerinden, Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan, modern astronominin kurucusu Nüzhet Gökdoğan gibi Cumhuriyet’in ölümsüz 20 kadınının hikâyesi, ‘Cumhuriyetin Öncü Kadınları’ sergisinde buluşacak. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı şerefine düzenlenecek sergiyi hazırlayan gazeteci Özlem Özdemir, “Bunları unutmuş olmamız beni çok üzdü” diyor...
#AtatürkSummart, Seyrantepe Sanayi Mahallesi’nde atölyeleri olan sanatçıların üretimlerini, Nazlı Pektaş küratörlüğünde 'Sanayiden Manzaralar' sergisinde bir araya getiriyor. Mahmut Aydın, Can Aytekin, Mahmut Celayir, Antonio Cosentino, Ahmet Elhan, Leyla Emadi, İnci Furni, Aynur Önürmen, İrfan Önürmen, Kemal Seyhan Rüçhan Şahinoğlu ve Demet Yalçınkaya’nın serginin kavramsal çerçevesine uygun olarak üretilmiş yeni eserlerini kapsayan sergi 30 Kasım'a kadar sürecek.
#Sanayiden ManzaralarTeknoloji çağında yaşıyoruz ve herkes birbirine kolaylıkla ulaşabiliyor. İnsanlar artık cebimizdeki telefonlarla bir tuş uzağımızda. Ancak bazıları telefonla konuşmayı ve aranmayı sevmiyor. Bazıları da telefonda hiç susmadan saatlerce konuşuyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde telefonla konuşmayı sevmeyenlere kulak verdik ve bunun altında yatan nedenleri Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ile mercek altına aldık.
#TelefobiGenellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#TeknolojiKYK burs başvurusu dışında burs veren kurumlar listesini de araştıran üniversite öğrencileri, eğitimleri boyunca kendilerine destek sağlama amacıyla sorgulamalarını sürdürüyor. Peki, hangi kurumlar burs veriyor? İşte, üniversite eğitimine yeni başlayacak olan öğrencilerin merakla araştırdığı burs veren kurumlar ve KYK burs başvurusu hakkında detaylı bilgiler
#Burs Veren KurumlarGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerBir gecede "Amerika'nın en fazla nefret edilen adamı" oldu üstelik bundan çok da memnundu. Zira insanları sinirlendirip rahatsız etmek en büyük keyifleri arasında ilk sırada geliyordu. Avukatının bile "Suratını yumruklamak istiyordum" dediği 'Pharma Bro' Martin Shkreli, tam unutuldu derken flaş bir gelişmeyle yeniden manşetlere oturdu. İşte filmlere konu olmuş bir "kapitalizm" hikayesi...
#Martin Shkreli‘Louis Wain’in Renkli Dünyası’, resimleriyle önce İngiltere’de, sonra ABD’de ve nihayetinde tüm dünyada insanların kedilere bakışını değiştiren Louis Wain’in ilginç hayat hikâyesini anlatıyor. Will Sharpe imzalı yapımda, ressamı Benedict Cumberbatch canlandırıyor.
#Louis Wain’İn Renkli DünyasıKripto sanat olarak hayatımıza giren NFT’ler artık sosyal fayda aracı olarak da kullanılıyor. NFT, kripto paralarla ilişkisi nedeniyle birçok kişi için kafa karıştırıcı olsa da dijital dünyanın gelişimi açısından devrimsel nitelikte görülüyor. Ancak İngiltere’de akademisyenler bu alana umut bağlayanları uyarıyor: “NFT alıcılarının ve satıcılarının yüzde 90’ının işlem hacmi bu işten para kazanan yüzde 10’luk kesim kadar. Diğer yandan NFT’lerin dörtte üçünün ortalama satış fiyatı15 doları geçmiyor.
#NFTÜlkemizde astroloji yorumları oldukça fazla takip edilmektedir. 6 Kasım'da doğan kişiler de hangi burca ait olduklarını ve burcunun özellikleri nelerdir şeklinde araştırma yapmaktadırlar. Arama motorlarında sürekli olarak doğum tarihine uygun bir araştırma yapılmaktadır. 6 Kasım ile ilgili burç yorumları oldukça fazla takip edilmektedir. Peki, 6 Kasım hangi burçtur? 6 Kasım tarihte bugün ne yaşanmıştır? 6 Kasım'da doğan Türk ile yabancı ünlüler kimlerdir? İşte 6 Kasım burcu ile ilgili tüm detaylar.
#Akrep BurcuYeni Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer'in yardımcılıklarına ise Cumhurbaşkanı Kararı ile Prof. Dr. Petek Aşkar, Dr. Sadri Şensoy ve Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili getirildi. Peki, Yeni Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili kimdir? Ahmet Emre Bilgili'nin biyografisi...
#Yeni Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Ahmet Emre Bilgiliİkinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren en önemli cihazlar arasında Enigma geliyor. Pek çok filme de konu olan Enigma merak edilen tarihi unsurlar arasında gelmektedir. Peki Enigma nedir? Enigma makinesi nasıl çalışır ve kim tarafından yapıldı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Enigma Nedir?Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencilerinin düzenlediği liselerarası kodlama yarışması CodeFest, bu yıl altıncı kez kodlama ustalarını buluşturdu. Pandemi nedeniyle çevrim içi yapılan festivalin birincisi Özel İzmir Bahçeşehir Koleji 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi’nden Olcay Oransoy ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden Cengiz Eray Aslan’dan oluşan “0x25” takımı oldu.
#KodlamaFonksiyon konusu matematiğin önemli konularından biridir. Bu konunun iyi bir şekilde öğrenilmesi ileriki konularda temel oluşturması açısından oldukça önemlidir. Fonksiyon nedir ve ne işe yarar? Fonksiyon nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fonksiyon Nedir?En çok tartışılan ve merak edilen teknoloji trendlerinin başında gelen yapay zeka (artificial intel-ligence- AI) alanındaki güncel gelişmeleri Ocak ayında sizlerle paylaşmıştım. Dünyayı pek çok açıdan değiştirmekte olan bir bilim dalı olan AI, sürekli büyüyor ve gelişiyor. Bununla birlikte, makinelerin insan zekasından çok daha üstün bir şekilde düşünce gerektiren işleri gerçekleştirmeye başlaması pek çok tartışmayı da gündeme taşıyor.
#Ergi Şener