Enigma nedir? Enigma makinesi nasıl çalışır ve kim tarafından yapıldı?

Güncelleme Tarihi:

Enigma nedir Enigma makinesi nasıl çalışır ve kim tarafından yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:18

İkinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren en önemli cihazlar arasında Enigma geliyor. Pek çok filme de konu olan Enigma merak edilen tarihi unsurlar arasında gelmektedir. Peki Enigma nedir? Enigma makinesi nasıl çalışır ve kim tarafından yapıldı? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Nazi Almanya'sına karşı zafer elde edebilmek için Enigma deşifresi bir devrim yarattı. Özellikle savaşın seyrini değiştirmek suretiyle, düşmanın hareketlerini ve ne yapacağını etkin biçimde öğrenme olanağı verdi. Tarihi açıdan önemli bir yere sahip olması ile beraber mutlaka bilinmesi gereken en önemli cihazlar içerisinde bulunuyor.

 Enigma Nedir?

 İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sının gizli mesajların şifrelenmesi ve yeniden çözülmesi için kullanılan cihaz enigma olarak bilinmektedir. Bu bağlamda bir şifre makinesi olarak da ifade etmek mümkündür. Aynı zamanda Dünya Savaşı öncesinde ve sonrasında kullanılan bir cihaz olarak da öne çıkıyor. Öncelikle Nazi Almanya'sında kullanılan bir model olması ile beraber, yine Almanya'da üretilmiş Devrim niteliğindeki bir teknolojik cihazdır. Özellikle o dönemin istihbarat savaşları oldukça önemli noktaya gelmişken, Enigma en güçlü silahlardan biriydi.

Haberin Devamı

 Enigma Makinesi Nasıl Çalışır?

 Enigma makinesi temel anlamda rotor mekanizması üretme üzerinden olasılık üreten bir cihaz şeklinde ifade edilebilir. Daktilo klavyesine benzeyen yapısı üzerinden her bir klavye tuşuna basıldığı vakit, cihaz bünyesindeki rotorlar dönmeye başlar. Enigma sistemleri kapsamında öncelikle sağ taraftaki rotor dönüş yapar. Ardından ona komşu olan rotorlar bir ya da birden fazla adım atmaya başlarlar. Böylece ortaya çıkan olasılıklar kapsamında düşman üzerinden şifrelerin saklanması açısından kullanılmaktadır. Özellikle rotorun dişli mekanizması algoritma programlanmadan önce çözülürdü. Elektrik soketleri ise farklı biçimlerde dizileri ve böylece şifre çözümü daha zor hale gelirdi.

 Enigma Kim Tarafından Yapıldı?

 Nazi Almanyası'nın kullanmaya başladığı ve şifrelerin kırılması mümkün olmadığı düşünülen Enigma makinesi, elektromekanik bir şifreleme sistemidir. Almanya'da üretimi gerçekleştirilen ve keşfedilen Enigma makinesini, Elektrik mühendisi Arthur Scherbius üretti. 1920'li yılların başlarında üretimi gerçekleştirilen Enigma makinesi, o dönem Alman hükümeti tarafından farklı amaçlar altında kullanılmıştı. Ancak İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması ile beraber, farklı bölgelere gizli mesajların gönderilmesi için değerlendirildi. Bu bağlamda elektromekanik bir aygıt olması ile beraber birçok farklı çeşidinin de bulunduğunu söylemek mümkün.

Haberin Devamı

 Enigma Makinesi Nasıl Çözüldü?

 Alman ordusu donanma ile beraber kara kuvvetleri üzerinden birçok farklı alanda şifreleme sistemine geçti. Aslına bakılırsa ilk olarak 1937 yılında başlayan şifreleme defter ve kitapları üzerinden yapılıyordu. Bu sebepten dolayı anahtarlar iki veya üç günde bir değiştirilmesi gerekiyordu. Ancak Enigma makinelerine eklenen 3 rotor ile beraber bu şifreleme sistemine geçildi. Böylece belirli bir süre boyunca Nazi Almanya’sının şifresini kırmak mümkün olmayan bir noktaya ulaştı.

 Zor durumda kalan müttefik ordularına ise Allen Turing yetişti. Bu durumu bizzat üstlenen ve kurduğu küçük bir ekiple göreve başlayan Allen Turing, 1942 yılında Atlantik Okyanusu üzerindeki u-bootlar üzerinde gerçekleşen şifreyi çözdü.

Haberin Devamı

 Enigma Makinesinin Deşifre Edilmesindeki Önemlidir?

 Tarihi değiştiren bir cihaz olarak enigma makinesinin deşifre edilmesi en önemli konular içerisinde geliyor.

 - İkinci Dünya Savaşı'nın müttefiklerin lehine gelişmesini sağladı.

 - Nazi Almanya’sının gerçekleştireceği planlar ortaya çıkarıldı.

 - Bu sayede savaş çok daha kısa bir süre içerisinde bitti.

 - Pek çok asker ve sivilin hayatı kurtarıldı.

 Bu şekilde birçok farklı sebep nedeniyle Enigma makinesinin şifrelerini deşifre edilmesi büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde hala tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan olaylar arasında gelir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!