İlerleyen anne yaşı, genetik hastalıkların çoğalması ve anne adaylarında düşük sayısının artması günümüzde giderek artan problemlerin başında geliyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile tüm olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, PGT’nin hangi durumlarda, kimlere, nasıl uygulandığını anlattı.
#PGTÇocukluk çağında kansere yakalanan kişilerin hayatlarının ileriki dönemlerinde kanser tedavisinin neden olduğu cinsel sorunlarla karşılaşabileceğini söyleyen Üroloji & Androloji Uzmanı Doç. Dr. Ege Can Şerefoğlu, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
#Erkeklerde KısırlıkDünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de yaklaşık olarak her 10 çiftimizden 1’i çocuk sahibi olmakta zorluk yaşamaktadır. Bu zorlukları aşma çalışmaları sonucu ortaya çıkan tüp bebek tedavisi günümüze kadar bazı değişimlere uğramıştır. Tüp Bebek ve Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr.Serkan Aydoğdu tüp bebek tedavisindeki yeni gelişmeleri anlatıyor.
#Tüp BebekABD’de her altı çiftten biri, hamile kalma sorunu yaşayarak doğurganlık tedavisi görüyor. Yumurta dondurma teknolojisi, adı verilen yöntemle, kadın doğurganlığında yeni bir dönem başlayabilir. Gençken yumurtalarını donduran bir kadın, daha sonra çocuk sahibi olmak için kendini hazır hissedinceye kadar bekleyebilir ve dilerse 50, 60 ve daha üstü yaşlarda çocuk sahibi olabilir.
İyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.
#Tüp Bebek2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkDijital yaşamın her alanında etkin şekilde kullanılan yapay zeka teknolojisi üreme tıbbına da yön vererek çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Uyguladığımız tüp bebek tedavilerine geçtiğimiz yıllarda dahil ettiğimiz yapay zeka şimdi de Akıllı Sperm teknolojisi sayesinde dölleme ve kaliteli embriyo oluşturma şansı en yüksek spermin seçilmesini sağlıyor.
#Tüp BebekGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaTüp bebek tedavisinde gelinen son noktada dijital çağı tam anlamıyla yaşıyoruz demek mümkündür. Tıbbın her alanında olduğu gibi üremeye yardımcı tedavilerde de yapay zeka kullanılarak eldeki veriler yazılımlarla birleştirilmekte ve daha başarılı sonuçlara ulaşılmaktadır. Bu yaklaşım ile hastaya dair tüm veriler tek bir havuzda toplanıp kapsamlı değerlendirme yapılmakta, böylelikle tespit edilen en sağlıklı embriyonun transferiyle çiftlerimizin yüzleri gülmektedir. Etkin şekilde kullanılan bu akıllı teknoloji sayesinde doğan bebeklerin sayısı da günden güne artmaktadır.
#Tüp Bebek TedavisiSon yıllarda tüp bebek denemelerinde en fazla merak edilen konu, kullanılan spermin kuyruğunun olup olmadığıdır. Çünkü kuyruk, bir sperm hücresinin olgunlaştığının en belirgin gözle görülür kanıtıdır. Oysa mikroskop altında kuyruğunun varlığını seçemediğimiz ve spermatid olarak adlandırdığımız hücrelerle de gebelik sağlanabilmekte.
#SpermTEKNOLOJİNİN her geçen gün ilerlemesiyle tıp dünyasında güzel gelişmelerin olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, tüp bebek tedavisinde son 10 yıla damgasını vuran iki devrimsel gelişme hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, “Vitrifikasyon yani ani dondurma ve yeni nesil embriyo genetik analizi ‘NGS” teknolojisi’ yüz güldüren sonuçlar veriyor” dedi.
#1Hürriyet Gazetesi’nin Antalya’da düzenlediği ‘Sağlık Turizmi Zirvesi’nde konuşan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, “Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm sağlık sektörü, üniversiteler, özel sektör dünya standardının üstüne çıktı. Üniversitelerimiz ve hele Akdeniz Üniversitemizin dünya çapındaki uygulamaları bizi zirveye taşımaya devam edecek” dedi.
#Sağlık Turizmi ZirvesiNe kadar ileriye ötelense de çoğu evlilikte daha ilk günden itibaren bir çocuk beklentisi kendini gösterir. Aylar geçtikçe bu beklenti bir endişe halini alır ve nihayet bir gün sabırlar tükenerek tedavi arayışı başlar. Tedavi sürecinde de en büyük endişe, doğal yolla gebe kalınabilir mi yoksa tüp bebeğin mi gerekeceğidir. Hiç kuşkusuz son çare tüp bebek. Tüp bebeğin ortalama %50’lik başarısı küçümsenemez. Ancak tabii ki en ideali de doğal yolla kalınacak bir gebelikle evlat sahibi olmaktır. O halde doğal yolla gebe kalma şansı nedir?
#Doğal Yolla Hamile KalmaTürkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiye rağmen 2021’de turizmde olumlu sonuçlar elde etti. Gelecek yıllarda turizmi daha iyi noktaya getirmek için çalışmalar devam ederken, turizmin çeşitlendirilmesi için de adımlar atılıyor. Hürriyet de turizmin çeşitlendirilmesinde en önemli alanlar arasında yer alan ‘sağlık turizmine’ dikkat çekmek için Antalya’da ‘Sağlık Turizmi Zirvesi’ düzenledi. Türkiye’nin pandemi öncesinde sağlık turizminde 1 milyar dolarlık gelir elde ettiğine dikkat çekilen zirvede, hedefin 10 milyar dolar olduğu vurgulandı.
#TurizmLeke, deri renginde koyulaşmayı ifade eden genel bir terimdir. Hiç şüphesiz en küçüğünün bile moralimizi bozmaya yettiği cilt lekeleri lokalize ya da yaygın olabilir. Çoğu kez iyi huylu bir durum olmasına rağmen bazen altta yatan önemli bir hastalığın ya da deri kanserinin göstergesi bile olabilir. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hilal Gökalp lekeyle ilgili tüm ayrıntıları ve çözüm yollarını anlattı.
#CiltDünya Covid-19 ile sallanırken tıp dünyası boş durmuyor. Anne-baba olmak için yıllarca bekleyen çiftlere umut ışığı olabilecek “Embrace” testi Türkiye’de de uygulanmaya başladı. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu test ile tüp bebek tedavisi gören bazı hastalarımızda birden fazla tedavi görme ihtiyacı azalacak. Teknolojinin sınır tanımayan gelişimi ile umuyoruz ki yakın gelecekte çocuk sahibi olamayan çift kalmayacak.
#Embrace TestiAtatürk Üniversitesi 466 personel alımı ile birlikte bünyesindeki personel sayısını attırmayı hedefliyor. Çoğunluğu hemşire olmak kaydıyla pek çok alanda alım gerçekleştirecek olan Atatürk Üniversitesi, sağlıkçı personel alımı için şartları da yayımladı. Peki, Atatürk Üniversitesi 466 personel alımı için şartlar ve başvurusu süreci nasıl olacak? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Atatürk Üniversitesi