Erkekte infertilite ve yeni tedaviler

Güncelleme Tarihi:

Erkekte infertilite ve yeni tedaviler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2022 19:48

Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, erkeklere yönelik infertilite tedavisinde son yıllardaönemli gelişmeler sağlandığını belirterek, konu hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

TÜP bebek uygulamalarının 44 yıldır çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftler için bir umut kaynağı olarak kullanıldığını belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, tedavinin sadece kadınlara değil erkeklere de yönelik olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi. 1992 yılında mikroenjeksiyonun devreye girmesiyle, 1993’te ise hiç spermi olmayan hastalarda TESE denilen yöntemle sperm elde edilmesinin önemli bir çözüm olanağı olarak ortaya çıktığını kaydeden Işık, “Bunun üzerinden geçen 30 yıllık süre zarfında çok büyük bir ilave, yenilik olmadı erkek tarafında... Mikroskop ile TESE işlemi de 20 yıldan fazladır kullanılıyor” dedi. Şimdilerde ise var olan yöntemler etkin bir şekilde devam ederken, kötü döllenme, az döllenme, embriyo kalitesinde bozukluklarda sperm ile ilgili bir takım yeni tekniklerin geliştirildiğini kaydeden Işık, “Spermin DNA’sının bozulmasını azaltan bir takım manevralar gündeme geldi. Santrifükasyon, spermde DNA hasarını artırıyor. Santrifükasyon basamağını devre dışı bırakacak yeni yöntemler kullanılmaya başlandı. PICSI fizyolojik sperm enjeksiyonu, Chip teknolojisi ve döllenmeyi artıran kimyasal veya elektriksel uygulamalar kalsiyum iyonofor ve Piezzo elektrik uygulamalar kullanılmaya başlandı. Böylelikle spermde döllemeyi sağlayan basamaklarda bir sıkıntı varsa, bu teknikler daha kaliteli döllenme ve embriyo elde edilmesine olanak sağlamakta” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÜZ GÜLDÜREN SONUÇLAR

Bu yöntemlerin son 7-8 yıldır gündemde olduğunu ve uygun hastalarda yüz güldüren sonuçlar verdiğini belirten Işık, şöyle devam etti: “Bu uygulamalar mikroenjeksiyonun yetersiz kaldığı zamanlarda ek tedavi olarak görülmelidir. Tecrübeli hekimler tarafından seçilmiş hastalarda uygulanabilecek tekniklerdir. Yakın zamanda değil ama önümüzdeki yıllarda artarak önümüze gelecek genetik testler var. Bazı hastalıkların önceden tespitine olanak sağlayacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!