26 yıllık evlilikleri boyunca 10 kez tüp bebek tedavisi ve 8 kez de aşılama denediler, kâr etmedi. Emine-Fahri Arslan çiftinin bebek hasreti altın embriyoyla son buldu. Çifti, Meryem Ayşe adını verdikleri kızlarına kavuşturan Prof. Dr. Özkan Özdamar, bu mucize yöntemi Hürriyet’e anlattı...
#Kadın Hastalıkları Ve Tüp Bebek Uzmanıİyi kalitede embriyo transferi yapılmasına rağmen uygulanan üç ve üzeri tüp bebek tedavisinde gebelik elde edilememesi durumu tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak tanımlanmaktadır. Bu olumsuz sonuçlara yol açan kadın ve erkek kaynaklı pek çok faktör vardır.
#Tüp BebekTüp bebek tedavisinde gelinen son noktada dijital çağı tam anlamıyla yaşıyoruz demek mümkündür. Tıbbın her alanında olduğu gibi üremeye yardımcı tedavilerde de yapay zeka kullanılarak eldeki veriler yazılımlarla birleştirilmekte ve daha başarılı sonuçlara ulaşılmaktadır. Bu yaklaşım ile hastaya dair tüm veriler tek bir havuzda toplanıp kapsamlı değerlendirme yapılmakta, böylelikle tespit edilen en sağlıklı embriyonun transferiyle çiftlerimizin yüzleri gülmektedir. Etkin şekilde kullanılan bu akıllı teknoloji sayesinde doğan bebeklerin sayısı da günden güne artmaktadır.
#Tüp Bebek TedavisiHisteroskopi rahim içinin görüntülenmesi için yapılan bir işlemdir. Rahimle ilgili problemlerin tanı ve tedavisinde kullanılır. En sık anormal kanamanın tanı ve tedavisi, adet düzensizliği, rahim içinden miyom veya polip alınması, ara kanama, rahim içi yapışıklıkların açılması, tekrarlayan gebelik kayıplarının nedeninin araştırılması, kaybolmuş spiralin çıkarılması için histeroskopi kullanılır.
#HisteroskopiBESLENME alışkanlığı, yaşam tarzı, çevreyi kirleten kanserojen ve toksik maddelerin varlığı ve bulaşıcı hastalıkların artışı, tüm dünyada erkeklerde kısırlığın artması, kadınlarda ise yumurta rezervi ile yumurta kalitesinin azalmasına neden oluyor. Araştırmalara göre, 23 yıl önce erkek infertilitesi (kısırlık) yüzde 30'ken günümüzde bu oran yüzde 50'ye ulaştı. Kadınlarda ise erken menopoz görülme sıklığı arttı.
#Op. Dr. Berrin KarakuyGerek doğal yollarla gerek tüp bebek tedavisi sonrası oluşan gebeliğin düşükle sonuçlanması çiftleri derinden üzen durumlardan biri. Nedeni belirlenemeyen düşüklerin sebebi bazen bağışıklık sisteminin temel taşlarından olan “katil hücrelerimiz” olabiliyor.
#Katil HücrelerTüp bebek uygulamalarında başarı şansını artırmak için yapılan araştırmalar sonucunda yeni bir yöntem gelişti 'Balanslama' isimli tekniğin, yumurta, embriyo ve rahim iç zarında çeşitli hastalık ve problemlerle ortaya çıkan ve gebelik şansını azaltan olumsuzluklarda kullanılmaktadır.
#Rahim İçiGebe kalamayan çiftlerde hiç kuşkusuz tüp bebek uygulamaları devrim niteliğinde olmuştur. Seçilmiş hasta gruplarında başarı şansı oldukça yüksek olmakla birlikte; tekrarlayan başarısızlık yaşayan bir grup hastada mevcuttur. İlk tüp bebek uygulamasında başarısızlık bizi çok endişelendirmez ancak kaliteli embriyo elde edilmesine rağmen iki veya daha fazla başarısızlık artık çiftin ayrıntılı incelenmesini gerektirir.
#Tüp BebekTüp bebek tedavilerinde hamile kalabilmek için birçok tanı ve tedavi yöntemi uygulanabilir. Çocuk sahibi olamayan çiftler, tüp bebek tedavisinden önce, birçok tanı ve tedavi yöntemine başvuruyor. Rahime bağlı problemlerin tanı ve tedavisinde etkin bir yöntem olan histeroskopi, nedir, nasıl uygulanır, kimlere yapılır, hamile kalmada avantajları var mı?...İşte bütün bu soruların cevaplarını bize Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş anlatıyor.
#HisteroskopiTekrarlayan tüp bebek başarısızlığı, ileri kadın yaşı veya tekrarlayan düşüklerin olduğu vakalarda başarı şansını artırmak adına bazı yöntem ve teknikler kullanılır. Bunlardan biri de embriyoya uygulanan genetik tarama yöntemidir.
#EmbriyoTüp bebek gebe kalma problemi yaşayan çiftlerin hastaneye başvurduktan sonra yapılan değerlendirmelerinin ardından, kadından alınan yumurta hücreleri ile erkekten alınan sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında suni olarak döllendirilip, elde edilen embriyonun belli bir büyüklüğe geldikten sonra anne rahmine yerleştirilme işlemine denir. Peki, tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinde nasıl bir yol izlenmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ anlatıyor.
#Tüp Bebek TedavisiTüp bebek tedavisi gören çiftlerde gebelik başarısını artırmak amacıyla kullanılan yöntemlerden biri de embriyo dondurma. “Ancak istenilen sonuca ulaşabilmek için vakaların çok iyi seçilmiş olması önem taşıyor” diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, yumurta ve embriyo dondurma yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.
#Hamileliğe HazırlıkEmbriyonun rahime yapışarak tutunmasını sağlayan ‘Embriyo Yapıştırıcısı’ yöntemi tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırıyor. Embriyo yapıştırıcısı yönteminin özellikle birkaç başarısız tüp bebek tedavisi geçirmiş olan ya da 39 yaş üstü anne adayları için avantajlar sağladığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydın Arıcı ‘Embriyo Yapıştırıcısı’ yöntemi ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#EmbriyoTüp Bebek Uygulamalarında Mükemmeliyet Kongresi uluslar arası katılımı ile Türkiye’de yapılan en kapsamlı tüp bebek merkezli oturumlara ev sahipliği yaptı. Excellence in Art-Clinical and Laboratory Perspectives (yardımla üreme tekniklerinde mükemmellik-klinik ve embriyoloji yönleriyle), Hacettepe Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Abd, Üreme Tıbbı ve İnfertilite Ünitesi tarafından 29-30 Nisan 2016 tarihleri arasında Kapadokya'da gerçekleştirildi.
#Tüp BebekABD ve İtalya’dan sonra Türkiye'de 'Kantitatif PCR Genetik Tarama Testi' (Qpcr) tüp bebekte yeni bir dönem başlattı. Özellikle ileri yaştaki anne adayları için önemli özelliklere sahip qPCR testi ile anne adaylarının gebelik şansının yüzde 65 arttığı iddia edildi.
#Avrupa