Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Tüp bebekte balanslama tekniği nedir?

Tüp bebek uygulamalarında başarı şansını artırmak için yapılan araştırmalar sonucunda yeni bir yöntem gelişti 'Balanslama' isimli tekniğin, yumurta, embriyo ve rahim iç zarında çeşitli hastalık ve problemlerle ortaya çıkan ve gebelik şansını azaltan olumsuzluklarda kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Yöntem, kadının kendine ait yumurtalık ve kan hücreleri ile onlara ait özel maddeler içeren sıvıların kullanılmasıyla yapılmaktadır. Dengeleme adını verdiğimiz teknikte, yumurta ve embriyo desteği kadının yumurtalarına ait özel hücre ve sıvılarla, gebelik için rahmin hazırlanması ise kadının kan hücreleri kullanılarak sağlanmaktadır.

Bu tip sorunlar nedeniyle yumurtaların yumurtalıklarda gelişmesi sırasında maruz kaldıkları uygunsuz ve düzensiz hormonların etkileri, bağışıklık sistemindeki yetersizlikler, gelişim olgunlaşma sürecini geciktirir. Bu gecikme, özel destek hücrelerini ve sıvılarını etkileyerek yumurtaya yeterli desteği sağlayamaz.

Sonuçta, yumurtanın hem döllenme olasılığı azalır hem de döllenme sonrası oluşan embriyo denilen ileride gebelik oluşturacak hücre kümesinin kalitesini bozulur ve rahim iç zarına gömülme kabiliyetini düşürür. Balanslama Tekniği, bu denge bozukluğunu ortadan kaldırır.

Haberin Devamı

BALANSLAMA HANGİ GRUBA ÇALIŞILABİLİR?

- Polikistik yumurtalık hastalığı

- Endometriozis hastalığı ve buna bağlı olarak oluşan çikolata kistleri

- Kılcal damarlarda pıhtılaşma yapan bağışıklık sistemi bozuklukları

- 37 yaş üzerinde

- İki ve daha fazla sebebi izah edilemeyen tüp bebek başarısızlığı yaşamış olan kadınlarda yumurta, embriyo ve rahim içi zarında gebeliği engelleyecek ve/veya gebelik şansını düşürecek olumsuz gelişmelerin ortaya çıktığı gözlenmiştir.

UYGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Bu teknikle yumurtalar ilaç tedavisi ile geliştirilerek, yumurtalıklardan alınıyor ve dölleme için özel olarak hazırlanıyor. Bu sırada yumurtalarla gelişme sürecine girmiş ve onları çevreleyen özel destek hücreleri ve sıvılar da ayrıştırılıyor. Bu destek hücreleri laboratuvarda ayrı bir sistemle değerlendirilerek hücre grupları tespit ediliyor. Uygun olan hücreler kendi sıvıları ve geliştirilerek, besleme ortamlarında çoğaltılma işlemine bırakılıyor. Bu hücreler gelişme ve çoğalmalarına devam ederek 24-36 saat içinde embriyolara önemli pozitif katkı sağlayacak hale getiriliyor.

Döllenmesi en iyi olan yumurtalar gelişmiş destek hücrelerinin ve sıvılarını içine konuluyor ve kendilerine sağlanan özel madde ve hormonların etkisiyle en iyi olgunlaşma düzeyine eriştirilmeye çalışılıyor ve en iyileri seçiliyor. Döllenmeyi takiben 3. günde gelişen destek hücrelerinin saldıkları maddeler, embriyoların rahim içine gömülmesini sağlayacak düzeye erişiyor. Bu şekilde embriyo, rahim içine gömülecek hale getiriliyor.

Haberin Devamı

Balanslama tekniği ile yumurta, embriyo ve rahim içi zarındaki problemler düzeltiliyor ve gebeliğe uygun hale getiriliyor. Bir taraftan embriyoların uygun şartlarda gelişmesi sağlanıyor, diğer taraftan rahim içi zarı embriyoların gömülmesine hazır hale getiriliyor. Böylece iki sistem arasındaki denge sağlanarak, gebelik oranları yükseltilebiliyor.

BALANSLAMA TEKNİĞİNDE BAŞARI ORANI

Yaşanan sorunlara bağlı olarak uygulanma şekli tek ya da çift olarak farklılık gösteren balanslama tekniği üç yüzün üzerinde kişiye uygulanmıştır. Bu kişilerden elde edilen gebelik oranı ortalama yüzde kırk civarında olarak belirtilmiştir. Buna bağlı olarak oluşan düşük doğumlarında ise yüzde onluk bir azalma ortaya çıkmıştır.