‘Ve Sonra Dans Ettik’ filmiyle çok ses getiren yönetmen Levan Akin’in yeni filmi ‘Geçiş’ 43. İstanbul Film Festivali’nde gösteriliyor. Yönetmenle İstanbul’da geçen bu filmi ve Türkiye’yle olan bağlarını konuştuk: “Gürcistan ile Türkiye’yi bir araya getiren bir film yapmanın ilginç olacağını düşündüm. Çünkü bu bir şekilde benim kendi mirasımı da bir araya getirecekti.”
#Uygar Taylan2024 Türkiye yerel seçimleri, 31 Mart’ta yapılacak. Siyasi partilerin propaganda araçları bangır bangır müzik eşliğinde haftalardır sokak sokak geziyor. Hoparlörlerden yükselen şarkılar aslında seçmene ne söylüyor? Türk siyasetinin müzikle bağını ve propaganda şarkılarını araştırdık.
#SeçimCumhuriyet tarihi boyunca popüler müzik alanında kurulan önemli orkestraların, grupların öykülerini 'Günlerin İçinden Canım: 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022)'nde bir araya getiren Cumhur Canbazoğlu, “Tuğla gibi kitap hayal etmiştim, yayımcı bulamayınca internette erişime açtım” diyor. 2 bin 300 biyografiden oluşan 'Orkestra ve Gruplar Tarihi' adlı web sitesi okurların sağlayacağı bilgi ve belgelerle genişleyecek.
#Cumhur CanbazoğluSinem Sal’ın dediği gibi mahalle aslında ‘büyük bir oturma odası gibi’ ve kadınların iç sesleriyle kurdukları bir tür örgütlenme var, eskinin ‘direniş’ adını verdiğimiz kararlılığı şimdi de ‘neşe ve cesaret’ olarak ifade edilmekte, ki lirik ile epiğin buluşması da sayılır. 'Bizim Zamanımız'ın dili de bu buluşmadan nasibini pek güzel almış.
#Sinem Sal1960’ta caz söyleyerek başladığı müzik kariyerini; hayat arkadaşı Erdem Buri ile yolları kesişince, çok sesli Türk popüler müziği ile devam ettiren, 1987’de son konserini Hollanda’da verip, müziği bırakan Tülay German’ın kendi kaleminden çıkan 'Düşmemiş Bir Uçağın Kara Kutusu' adlı anlatısı yeniden basıldı.
#Tülay GermanMüzik araştırmacısı ve yazarı DJ Murat Meriç, çarşamba günü internet üzerinden altı hafta sürecek atölye programına başladı. Zoom uygulamasıyla gerçekleştirdiği ‘Şarkılarla Cumhuriyet Tarihi’ adlı programda, Türkiye tarihini şarkılar üzerinden anlatırken o döneme ait şarkıları da dinletiyor. Program öncesinde, Meriç’ten, ‘tadımlık’ bilgiler aldık.
#Gazetehaberleri‘Keçe Kurdan’la çıkış yapan, Yo-Yo Ma’dan Kayhan Kalhor’a dünya çapında sanatçılarla çalışan Aynur, uzun aradan sonra ‘Hedûr / Zamanın Tesellisi’ albümüyle karşımızda. Aynur’un yanık sesi, diğer albümlerinde olduğu gibi yine perişan ediyor. Ama umutsuz bir perişanlık hali değil bu; yarına dair umutlarımızı tazeliyor, karantina koşullarında hepimize iyi geliyor.
#AynurEvden çıkamadığınız bu iki günü, bir fil ailesinin peşinde Afrika’yı dolaşarak geçirmeye ne dersiniz? Ya da Morgan Freeman ile inanç turuna çıkmaya? Yedi saatte yedi kıta gezip, hiç görmediğiniz canlılarla tanışmaya mesela? Karadeniz’in doğası kadar hırçın ve güçlü kadınlarının evlerine konuk olmaya ya da? İşte dünyaya daha yakından bakmak isteyenler için özel hazırladığımız online belgeseller rehberi...
#DiziMüzik araştırmacısı Murat Meriç, hepimizin hafızasında yer eden şarkıları ve hikâyelerini ‘Hayat Dudaklarda Mey’ adlı iki ciltlik kitapta topladı. Kitap sadece şarkıların ve sanatçıların magazinel bir dökümü değil, aynı zamanda hangi müzik türünün neden yükselip sonra geri plana düştüğünün, eserlerin hangi sosyolojik ortamda doğduğunun da incelemesi. Meriç’le yeni kitabını konuştuk; yakın tarihimizde bir zaman yolculuğuna çıktık: ‘Çile Bülbülüm Çile’nin sonundaki ‘Allah’ nidası hangi sanatçının katkısı? Zeki Müren neden hafif Batı müziğinden korktu? Kasetlerin üzerinde ‘Danıştay kararıyla’ yazan günler ve daha neler neler...
#Hürriyet PazarAşkımız da kahrımız da onlarla... Neşemizde de izleri var, hüznümüzde de... Birleşen kalplerimizde, ayrılan ellerimizde, alnımızdan dökülen terde, çaldığımız ıslıkta, bebeğimize söylediğimiz ninnide... İsyan çığlığımız, öfkemiz, hasretimiz, mağlubiyetimiz, zaferlerimiz, aşklarımız, acılarımız onlar... Şarkılar... Bu şarkıları içeren nice güzel albüm yapıldı ülkemizde. Sizi bugün Türkiye’nin müzikli yoluna çıkarıyoruz. Müzisyenlerden, yorumculardan, eleştirmenlerden, prodüktörlerden oluşan 100 kişilik dev jürimiz Türkiye’nin en iyi 100 albümünü seçti. Sadece içerdikleri değil, mecburen dışarıda kalanlarla bile muazzam bir liste bu. Bu seçkiyi meydana getirmek için Hürriyet Pazar’ın tüm editör ve muhabirleri müthiş bir emek verdi. Listeye katkı sunan jüri üyelerine ve gönlümüzde taht kuran bu şarkıların sahiplerine teşekkürlerimizle; işte Türkiye’nin müzikal mirası...
#En İyi 100 Albüm“Sev Kardeşim” dedi, “Gel kardeşim elini ver bana” dedi, “İnsanlar el ele tutuşsa, birlik olsa” dedi... En kanlı/kavgalı dönemin mitinglerinde, sevgi marşı oldu şarkısı. Film oldu; güldürdü, ağlattı... Ama sevgiden, kara sevdadan öldü Şenay; solunum yetmezliği dediler. Belki nefes alamadı, hep bayram olmasını dilediği hayattan. Hayattan tek isteği, sevdiğinin yanına gömülmekti. “Tapusunu aldın mı?” dediler. Bilmiyorlardı ki, ““Şu dünyadaki en zengin kişi gönül fethedendir”...