Rizeli balıkçı esnafı etle ve tavukla yapılan çökertmeyi bu kez levrek balığı ile yaptı. Esnaf Lokman Armağan, yaptığı açıklamada "Balıkla beraber neden olmasın' dedik ve denedik. Fevkaladenin fevkinde bir lezzet ortaya çıktı. Yiyenlerin bütün kesiminde takdirle beraber beğeni toplayan ürünler arasına girdi. Balıkla yoğurt arasında bir tezatlık düşünenler oldu. Yenilebilirlik konusunda biraz sıkıntı yaşayanlar oldu. Ben ısrarla tavsiye ettim." dedi.
#YemekSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkGıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#SağlıkArtık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkDiş sağlığının yalnızca doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile değil, aynı zamanda genetik faktörlerle de şekillenebileceğini dile getiren Diş Hekimi Yunus Özumar, aileden gelen genetik yatkınlıkların, diş yapısı, çürük oluşumu, diş eti hastalıkları, diş gelişimi ve çene yapısıyla ilgili sorunlara yol açabildiğini söyledi. “Genetik faktörlerin, bağışıklık sistemini ve diş etlerinin sağlığını etkileyerek periodontitis (diş çevresi dokuları iltihabı) gibi hastalıkların gelişme riskini artırabilir” diyen Özumar, bu risklerin etkisini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için alınabilecek birtakım önlemler bulunduğunu kaydetti.
#1İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi’nin konferans salonunda, İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları (İBH) konusunda farkındalığı artırmak amacıyla anlamlı bir etkinlik düzenlendi. İBHAYHD Derneği’nin iş birliğiyle gerçekleşen etkinlikte, İBH’nin toplum sağlığı üzerindeki etkisi ve güncel tedavi yaklaşımları detaylı bir şekilde ele alındı.
#12024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesÇocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkKarnabahar kış aylarnda sık tüketilen sebzelerden biri. Bu sağlığa faydalı sebzeyi mevsiminden daha uzun sürede tüketmek için turşusunu hazırlayabilirsiniz. Eğer denemek isterseniz, kütür kütür karnabahar turşusu tarifini sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Karnabahar TurşusuÇikolata hem çocuklara hem büyüklere hitap eden bir lezzet bombası ancak birçoğumuz zararlı olduğu endişesiyle çikolata yemekten kaçınıyoruz. Halbuki araştırmalar çikolatanın doğru şekilde tüketildiği takdirde sayısız faydası olduğuna işaret ediyor. Son olarak hafta içi yayımlanan bir çalışma, çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Peki faydalarını görmek için çikolatayı nasıl ve ne kadar tüketmek gerek?
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Kış aylarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde, özellikle Ankara gibi soğukların sert geçtiği bir şehirde hamilelik sürecini daha sağlıklı ve konforlu geçirmek isteyen anne adayları için bazı öneriler paylaşmak istiyorum.
#Kış AylarıHavaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#Sağlıkİçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz Işık30'lu yaşlar, hayatınızın en dinamik ve heyecan verici dönemlerinden biri olabilir. Ancak bu dönemde cildinizde ince çizgiler, kırışıklıklar ve hiperpigmentasyon gibi ilk yaşlanma belirtilerini fark etmeye başlamanız da mümkündür. Peki, cildinizin gençliğini ve parlaklığını korumak için neler yapabilirsiniz? İşte 30'lu yaşlarda uygulamanız gereken 10 etkili cilt bakımı ipucu!
#Cilt BakımıEvde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ilikli kemik suyu, tam bir süperstar besindir. Cilt ve eklem sağlığından kemiklerin güçlenmesine, ameliyat sonrası hızlı iyileşmeye kadar birçok alanda faydalıdır. Fakat özellikle kalp-damar problemi yaşayanlar, kolesterolü yüksek olanlar dikkatli kullanmalı.
#Dr. Ayça Kaya