Dünya pazarındaki hacmi 1 milyar Euro’yu aşan tüketici teşvik sektörünün Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi BA Life Marketing, 2016’da yüzde 80’lik bir büyümeyle 10 milyon TL’lik ciroya ulaştı. Geçtiğimiz yıl 1 milyon yeni tüketiciye dokunan BA Life, 5 yılda kampanyalar aracılığıyla ulaştığı tüketici sayısını da 4 milyon kişiye yükseltti.
#Reklam SektörüSmarties Next! Conference, etkinliğine, pazarlama sektöründen 1300’den fazla profesyonel katılım gösterdi. Konferansta, yapay zeka, veri gizliliği, sürdürülebilirlik ve e-ticarette kişiselleştime gibi güncel konuların yanı sıra, sosyal medya stratejileri ve deneyim pazarlaması gibi konular öne çıktı.
#Smarties Next! ConferenceGeçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge AkgünTürk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney "2024'ün ilk yarısında 10,5 milyar dolar kredi, 11,7 milyar dolar sigorta olmak üzere toplam 22,2 milyar dolar destek sağlanmıştır. 2024 sonunda ise 24 milyar dolar kredi, 26 milyar dolar sigorta olmak üzere ihracatçılarımıza toplam 50 milyar dolar destek sağlamayı planlıyoruz" dedi.
#Türk EximbankTicaret Bakanı Ömer Bolat, "Hayata geçirdiğimiz tedbirlerin ve yaptığımız yoğun denetimlerin piyasanın işleyişi noktasında müspet etki yarattığını ve otomotiv piyasasında bir dengelenme süreci yaşandığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki günlerde otomotiv piyasasındaki normalleşmenin artarak devam edeceğini öngörmekle birlikte, otomotiv sektörü temsilcilerinin görüşleri de dikkate alınarak, ihtiyaç duyulması halinde, ilave tedbirleri ivedilikle uygulamaya almaktan çekinmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Ticaret BakanıPerakende sektöründe 3 haneli büyümelerin sürdüğünü söyleyen İpekyol Group CEO’su Uğur Ayaydın, ‘‘En büyük sorun insan kaynağı sıkıntısı. Bütün şirketlerin ücret politikalarını sıfırdan masaya yatırması gerekiyor. Devlet asgari ücret artışlarıyla bunu teşvik ediyor. Biz 2024’te çalışanlarımıza 3 ayda bir zam yapmayı düşünüyoruz. Çünkü piyasa bize bu gücü veriyor’’ dedi.
#İpekyolTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Amacımız girdi maliyetini düşürmek, verimliliği artırmak, tarımda dijitalleşmek, yönetimi sadeleştirmek, üretim ve üretici odaklı planlamaları temel almak, tüketici tarafının gıdaya makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanıSigorta sektörü için başvuru kaynağı olacak “21. Yüzyılda Türk Sigorta Sektörüne 21 Tavsiye” adlı kitap Türkiye Sigorta Birliği’nin sponsorluğunda yayınlandı. Kitap, akademi ve iş dünyasından 22 profesyonelin sigortacılığın bugünü ve geleceğine dair fikirlerini kaleme aldığı makalelerden oluşuyor.
#21. Yüzyılda Türk Sigorta Sektörüne 21 TavsiyeHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde, "2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Yılı Hedefleri Programı"nda konuştu. Bakan Nebati "Yüksek büyüme performansımızın etkisiyle 2022 yılında kişi başına gelirimiz 10 bin dolar seviyesini aşacağını öngörüyoruz. Ki bu, Orta Vadeli Program tahmininizin de zerindedir. 2023 yılında da kişi başına gelirimiz inşallah daha da yükselerek 12 bin doların üzerine çıkacaktır" dedi. Bakan Nebati ayrıca "Yılsonu tüketici enflasyonu OVP’de hedeflediğimiz rakamın da altında gerçekleşerek yüzde 64,3 oldu. 2023 yılında enflasyondaki düşüş devam edecektir" sözlerini söyledi.
#Nureddin NebatiMerkez Bankası para politikası kurulu toplantı özetini paylaştı. Metinde “Son dönemde belirgin şekilde açılan politika kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir” denildi.
#PPK Toplantı ÖzetiModern internetin hikâyesi çoğunlukla bugün hayatımızın merkezinde olan Google, Facebook, Amazon ve diğer devler üzerinden anlatılıyor. Ama onlardan önce boş zaman geçirmek için kurulan ve kısa süre içinde başarı hikayesine dönüşen başkası vardı. Üstelik bugünün devleri bu başarı hikayesinin çizdiği yoldan ilerleyerek bu noktaya vardı. İşte 90'lardan günümüze bir internet hikayesi...
#Pierre OmidyarAkhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Olivtech Fuarı'nda ezberleri bozdu. 15 sene önce Dünya ikinciliği hedefini koyan Türkiye’nin, geriden gelen Tunus’a bile geçildiğine dikkat çeken Alhat "Biz yerimizde sayıyoruz.Her kafadan ses çıkıyor. Rüzgara göre yön değiştiren sektörel politikalar nedeniyle yatırımcılar önünü göremiyor. Çünkü ortak hedefe yönelecek birlikteliği bugüne kadar kuramadık. Silkinip rehavetten kurtulalım. Yoksa çok pişman oluruz” dedi.
#1Değişen konut talebini gören Tahincioğlu Gayrimenkul yeni rotasını belirledi. Göcek’te, 750 milyon lira yatırımla müstakil konut projesine başlayan firma, 32 villa için 3 bin 500 talep aldı. Bodrum’da 1.5 milyar lira yatırım değerine sahip proje için kolları sıvayan firma, Çeşme ve Urla’da da arsa arayışında.
#Konutİstanbul Sanayi Odası (İSO), bünyesindeki 55 meslek komitesinin gruplandığı 10 ayrı sektör için küresel pazarda yüksek katma değer üretmek ve sürdürülebilirlik yetkinliklerini arttırmak amacıyla hazırladığı rehberlerden beşincisini, Kimyasal Ürünler, Plastik ve Kauçuk Ürünleri Sanayi sektörü için açıkladı.
#Kimya ÜrünleriMicrosoft’un kurucusu, önde gelen bir girişimci, yatırımcı ve iş insanı olan Bill Gates’in, “en sıra dışı ve zor yıl” olarak nitelendirdiği 2021 yılının bitmesine artık sadece günler kaldı. 2021’i zor ve sıra dışı yapan etkenlere baktığımızda, global ölçekte, tüm insanlığı ilgilendiren sorunlar ile ortaklaşa mücade etmek durumunda kaldığımızı görmekteyiz: Pandeminin bitmeyen etkileri, iklim krizi kaynaklı sıradışı doğa olaylarının artışı, ekonomik sıkıntılar, kuraklık, vb…
#Ergi ŞenerVizyoner ve ilkeli organizasyon yapısıyla Türkiye’nin önde gelen orman ürünleri markaları arasında yer alma ve küresel bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Han Group’un Yönetim Kurulu Başkanı H. Devlethan Hacıömeroğlu, ülkemizin ormanlarını, orman ürünlerimizin kalite algısını, sektör çalışanlarının refahını ve halkımızın geleceğini korumak için yola çıktığını söyledi.
#1Dünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ve küresel iklim krizi, başta ilaç olmak üzere pek çok sektörde ürün ve hammadde yetersizliği yaşanmasına yol açtı. Uzmanların ‘kıtlık ekonomisi’ adını verdiği bu dönemde, ileri teknoloji ülkeleri çip kriziyle boğuşurken, Türkiye kuraklık nedeniyle, tarım ve sulama alanlarında ciddi sorunlarla karşı karşıya. Sudan kömüre, tuvalet kağıdından palyaçoya, işte karşı karşıya olduğumuz kıtlıkları uzmanlarla konuştuk...
#İklim KriziSigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Türker Gürsoy "Katılım sigortası sunan şirketlerin yanı sıra yerli ve yabancı gruplardan yeni katılım şirketi kuruluş başvuruları almaya başladık. 2022 yılında yeni katılım şirketlerimizi peyderpey duymaya başlayacaksınız. Mevcut durumda pencere usulüyle faaliyet gösteren 4 şirketin katılım esaslı sigorta şirketi kurma yönündeki ruhsat çalışmaları ile ilgili süreç başlamış olup halihazırda devam etmektedir" dedi.
#SigortaHazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, Türkiye’nin Avrupa’nın en iyi büyüyen ülkesi olduğunu belirterek, “İngiltere ikinci çeyrekte bizden bir puan yüksek büyüdü ama İngiltere geçen sene ikinci çeyrekte yüzde 20 küçülmüştü, net büyümesi yüzde 2 bile değil. Bizim net büyümemiz yüzde 10’unun üzerinde. Türkiye, Avrupa’nın net olarak en iyi büyüyen ülkesi hiç tartışmasız, açık ara” dedi.
#Finansın Geleceği ZirvesiÇin ve ABD arasındaki gerilim her geçen gün tırmanarak büyüyor. İki ülkenin askeri, iktisadi geriliminin kilit noktasında ise teknoloji rekabeti var. Bir tarafta, Tesla, Apple, Amazon ve Facebook ile küresel bir lider olduğu iddiasını taşıyan ABD, diğer tarafta ise Zeekr, Huawai, Alibaba ve TikTok ile bu liderliğe ağır darbeler indiren Çin var. Artan rekabet akıllara "Yeni bir soğuk savaşın içinde miyiz?" sorusunu getiriyor. Bu rekabette gelinen noktayı anlamak için 2014-2020 arasındaki verilere bakmak yetiyor
#TeknolojiSon günlerde en çok konuşulan konuların başında yükselen gıda fiyatları geliyor. Hububattan yumurtaya, süt ürünlerinden tavuk etine kadar birçok üründe fiyat artışları yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele ederek en kısa sürede enflasyonu kontrol altına alacaklarını, etiketlerdeki fahiş fiyat artışının önüne geçeceklerini söyledi. Ticaret Bakanlığı marketlerde ve perakende satış noktalarında yaptıkları denetimi arttırdı. Hükümet cephesinde yüksek fiyatlarla mücadele bu şekilde ilerlerken, biz de fiyat yükselişinin nasıl önleneceğini, vatandaşın daha ucuz ürünlere nasıl ulaşabileceğini uzmanlara sorduk.
#Fahiş FiyatVodafone Grubu, 1 Temmuz itibarıyla, şebeke altyapısı dahil Avrupa’daki tüm operasyonlarında %100 yenilenebilir enerji kullanacak. Vodafone, eş zamanlı olarak 12 pazarda düzenleyeceği tüketici kampanyasıyla yeşil şebekesinin farkındalığını da artıracak.
#VodafoneKovid-19 salgının ekonomik faaliyeti sekteye uğratmasıyla geçen yıl daralma kaydeden ABD ekonomisi, bu yıla güçlü bir başlangıç yaptı. Ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,4'lük büyüme performansı gösterirken, sağlanan mali destekler ekonomik büyümeyi hızlandırdı.
#ABDTürkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "100. yıla giderken ilk hedefimiz; iş modeliyle, organizasyon ve hizmet modeliyle, şube yapısıyla, çalışanlarının yetkinliğiyle ve teknoloji altyapısıyla geleceğin bankasını inşa etmek." dedi.
#Türkiye İş Bankası