Konut üretiminde gaza bastı

Güncelleme Tarihi:

Konut üretiminde gaza bastı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 07:00

Değişen konut talebini gören Tahincioğlu Gayrimenkul yeni rotasını belirledi. Göcek’te, 750 milyon lira yatırımla müstakil konut projesine başlayan firma, 32 villa için 3 bin 500 talep aldı. Bodrum’da 1.5 milyar lira yatırım değerine sahip proje için kolları sıvayan firma, Çeşme ve Urla’da da arsa arayışında.

Haberin Devamı

Pandemi ile birlikte değişen konut talebi gayrimenkul firmalarını yeni adreslere yönlendirdi. Müstakil konutlara ilgi artarken, tüketici yazlık bölgelerde 12 ay yaşanacak evler talep etmeye başladı. Bu talebi gören Tahincioğlu Gayrimenkul yeni projelerine hız kazandırdı. Şirket Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek’te 750 milyon lira yatırım değerine sahip villa projesinde inşaat ve satışlara başladı. Bodrum’da da yakın zamanda bir projeye başlamayı planlayan firma, Çeşme ve Urla bölgelerinde de arsa arayışında.

3 BİN 500 ÖN TALEP

Tahincioğlu Gayrimenkul’ün davetlisi olarak gittiğimiz Göcek’te bir araya geldiğimiz Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, Göcek’in ilk markalı lüks konut projesini hayata geçirdiklerini dile getirdi. 22 bin 146 metrekare alan üzerinde inşa edilen projede 32 villa yer aldığını belirten Tahincioğlu, projenin marinaya komşu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Konutları 24 ayda tamamlamayı planladıklarını belirten Özcan Tahincioğlu, satış öncesi yoğun ilgi gördüklerini ifade etti. 3 bin 500 ön talep aldıklarını söyleyen Tahincioğlu, fiyatların 18 milyon liradan başladığını kaydetti. Hükümetin yeni ev alacaklara yönelik yüzde 0.99 faiz oranlı teşvik açıkladığını hatırlatan Özcan Tahincioğlu, “Biz de aynı vade farkı ile ödeme kolaylığını yeni projemiz Nidapark Göcek’te uyguluyoruz. 24 ayda yüzde 0.99 oran ile yüzde 50 peşin ödeme yapanlara da 12 ay vade farksız ödeme planımız var. Lansmana özel kısıtlı sayıda birimde yüzde 10 indirimli fiyatlarımız mevcut” dedi.

YENİ KONUTLAR YOLDA

İstanbul dışındaki konut projelerine Bodrum’da devam edeceklerini ifade eden Tahincioğlu, bu yıl Gündoğan’da yatırım değeri 1.5 milyar lira olan konut ve turizm projesine başlayacaklarını dile getirdi. Ege ve Akdeniz bölgelerinde proje geliştirme çalışmalarına devam eden ettiklerini belirten Tahincioğlu “İzmir bölgesinde Urla ve Çeşme’yi yakından takip ediyoruz. Ayrıca tüm gelişmekte olan bölgeleri de radarımız altına aldık. Değişen ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda dört mevsim yaşanabilecek, geniş kullanım alanı olan, doğa ile iç içe projelerimiz geliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul’da da yatırıma devam edeceklerini belirten Tahincioğlu “Ataşehir’deki projemizin geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz, 2022 yılı içinde satış ve inşaatına başlamayı planlıyoruz. Bir de Beykoz Karlıtepe’de 10 yıldır üzerinde çalıştığımız büyük bir proje var. Bir kısım arsayı satın aldık, bir kısmı da kentsel dönüşüm kapsamında olacak” ifadelerini kullandı.

Konut üretiminde gaza bastı

FİYAT ARTIŞI SÜRECEK Mİ?

Konut fiyatları her geçen gün artıyor. Peki bu artış sürecek mi? Bu soruya yanıt veren Özcan Tahincioğlu, artışın 2 temel nedeninin arsa ve inşaat maliyeti olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Üretim için gerekli ana hammadde arsa ve arsa fiyatları artıyor. Bu durumda ne yaparsak yapalım nihai ürün pahalı oluyor. Emtia fiyatları ve enflasyona bağlı inşaat maliyetleri de ciddi oranda yükseliyor. Bu nedenle konutta fiyat artışı sürmek zorunda.” Arz-talep dengesindeki bozulmaya dikkat çeken Tahincioğlu, “Geçtiğimiz yıllarda yeni projelere başlamak için alınan ruhsat sayıları düştü. Bugün onun cezasını çekiyoruz. Ancak üretim artıp, arz-talep dengesi sağlanırsa konut fiyatlarında artış hızı azalır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘FIRSATÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ’

Geçtiğimiz günlerde konut sektörü ve alıcısı için yeni bir destek paketi açıklandı. Bu kapsamda konut kredi faizleri düşerken, müteahhit firmalara da projeleri tamamlamaları ve yeni yatırıma başlamaları için finansman sağlanacağı belirtildi. İlk kez ev alacak vatandaş için kredi faizlerinin düşmesinin önemli bir hamle olduğunu belirten Özcan Tahincioğlu, “İnşaat, 200’den fazla alt sektörü ile ekonominin lokomotif sektörü. Bu nedenle inşaat sektörüne destek müteahhitlere değil, ekonomiye destek anlamına gelir. Bu anlamda atılan adımlar üretimi destekleyerek seköre can suyu verecek” dedi.

Faizlerin düşmesi ile özellikle ikinci el piyasada fırsatçıların fahiş fiyat artışı yaptığını belirten Tahincioğlu, “Kurumsal yapılardan anlık fiyat oynamaları olmaz ama ikinci elde fırsatçılar anlamsız artışlar yaptı. Sayın bakanımızın, bunların üzerine gidileceği yönünde açıklamaları oldu. Sektörü disipline etmek için bu durumun önüne geçilmeli” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!