Verem (tüberküloz) hastalığı genel olarak akciğerleri etkilemekte olan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olan verem hakkında Uzman Hekimi Prof. Dr. Salih Emri ayrıntılı bilgiler verdi.
#Verem NedirYapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde "ince hastalık" olarak da bilinen tüberküloz ile bir dönem yapılan ciddi mücadeleler sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen verem, hafife alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır. Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, anlattı.
#Genel SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozTüberküloz hastalığının belirtileri ve nasıl bulaştığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tedirgin edici açıklamasıyla merak konusu oldu. Tüberküloz, yani verem hastalığı, DSÖ’den yapılan açıklama ile gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle dünyada tüberküloz kaynaklı ölümlerin son 10 yıl içinde ilk defa artış gösterdiğini ve 30 ülkede etkisini giderek artırdığını açıkladı. Peki, solunum yoluyla akciğerlere yerleşerek insan sağlığını tehdit eden tüberküloz (verem) nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır ve tedavi edilebilir... Tüm bu soruların yanıtlarını İzmir Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzi Erer anlattı:
# 1 Ocak 2017Günümüzde çok sayıda bulaşıcı hastalık olduğu bilinmektedir. Bu bulaşıcı hastalıkların sayısı eskiye göre azalsada halen devam eden bulaşıcı hastalıklar olduğu görülmektedir. Bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için korunma yollarını denemek gerekmektedir. Bulaşıcı hastalıklar nelerdir ve nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Bulaşıcı HastalıklarTüberküloz yani verem hastalığı, DSÖ'den yapılan açıklama ile gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle dünyada tüberküloz kaynaklı ölümlerin son 10 yıl içinde ilk defa artış gösterdiğini ve 30 ülkede etkisini giderek artırdığını açıkladı. Solunum yoluyla akciğerlere yerleşerek insan sağlığını tehdit eden tüberküloz, boşaltım ve sindirim sistemleriyle omurga, böbrekler ve karın boşluğu gibi farklı bölgeleri de etkileyebiliyor. Peki, Tüberküloz (Verem) nedir, belirtileri nelerdir? İşte, tüberküloz hastalığı belirtileri, tedavisi ve bulaşıcılığı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#TüberkülozVerem kelimesi Arapça olan wrm kökünden gelerek waram kelimesinden alıntı şeklindedir. Dilimizde de verem sözcüğüyle kullanılmaktadır. Arapça olan bu kelime ise warima fiilinin mastar halidir. Bu mastar ekin Türkçe anlamı da şişti demektir. Verem geçmiş dönemlerde dünyaya damgasını vurmuş, bulaşıcı olan ve çok sayıda insanın yaşamını kaybettiği bir hastalıktır. Verem nasıl bulaşır, verem kimlere bulaşır, veremin belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#VeremGeçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Covid-19'un bulaşma yollarıyla ilgili rehberlerinde küçük ama çok etkili bir değişiklik yaptı. O değişikliğin arka planında bir grup bilim insanının aylar boyunca samanlıkta iğne arar gibi çalışması yatıyordu. Dedektif romanlarını aratmayan bu hikayeyi okumaya hazır mısınız?
#Linsey MarrTüberküloz, halk arasında bilindiği şekliyle verem hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz, enfeksiyon kaynaklıdır ve bu nedenle bulaşıcılık oranı yüksektir. Öksürme ve hapşırma gibi yollarla yayılabilen tüberküloz, hayvanlarda da görülebilmekte, bulaşıcılığı bu şekilde de sağlayabilmektedir. Peki, tüberküloz nedir ve nasıl bulaşır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#TüberkülozAşıyla önlenebilir hastalıkların, aşı reddi nedeniyle tüm dünyada giderek yaygınlaşması üzerine UNICEF #VaccinesWork (AşılarHayatKurtarır) kampanyası başlattı. Sağlık Bakanlığı da kampanyanın benzerini eşzamanlı olarak #SağlıkİçinAşı etiketiyle yürütüyor.
#SağlıkiçinaşıHer ne kadar geçmişte kaldığı düşünülse de verem hala aramızda dolaşıyor ve her yıl 10 milyona yakın kişi vereme yakalanıyor. Üstelik 2 milyona yakın kişi vereme bağlı olarak yaşamını yitiriyor. Dolayısıyla dikkatli olmanın ve tedavileri atlamamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kanan Abbaslı, verem hakkında önemli bilgiler veriyor.
#VeremHalk arasında 'cüzzam' olarak bilinen 'mycobacterium leprae' isimli bakterinin yol açtığı kronik hastalık olan cüzzam, yol açtığı sosyal damgalanma ve dışlanma gibi olumsuz etkileri nedeniyle özel bir sağlık problemi olarak gösteriliyor. Peki, cüzzam nedir?
#Cüzzam Nedir?Tüberküloz uzmanlar tarafından, sinsi bir şekilde ilerleyebilen ve aylar boyunca belirtileri anlaşılamayabilen bir hastalık olarak tanımlanıyor. Tüberkülozun en fazla görülen belirtisi ise uzun süren öksürük olarak dikkat çekiyor. Peki, tüberküloz nedir? Tüberküloz belirtileri neler?
#Tüberküloz Nedir?Tüberküloz nedir sorusu birçok vatandaş tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Asıl adı verem olarak bilinen tehlikeli bir hastalık olan tüberküloz'un bulaşıcı etkisi de oldukça tehlikeli olabiliyor. Peki, tüberküloz nedir? Nasıl bulaşır?
#Tüberküloz