Sonbaharda başlayan 2023-2024 kültür-sanat sezonunun sonuna yaklaşıyoruz... Bu dönemde sahnelenen oyunlar, temsiller, konserler ve sergiler şehirlerde kısa bir mola verecek. Biz de yaz gelmeden yakalayabileceğiniz, sezonun iyi etkinliklerinden bazılarını derledik.
#SergiSon dönemde arkadaş sohbetlerinde hangi oyunda hangi oyuncunun performansını beğendiğimizi konuşurken buluyoruz kendimizi. Bağımsız yapımlar da var, büyük prodüksiyonlu işler de... Kimilerimiz sevdiği ‘ünlü’ oyuncuyu bir de tiyatro sahnesinde izlemek için gidiyor tiyatroya. Ama elbette en güzeli yeni bir ismi keşfetmek.... Özetle birçok oyunun sahnelendiği, Engin Günaydın gibi usta oyuncuları, Berfin Ertan gibi genç isimleri ve bir Dostoyevski uyarlamasıyla (Öteki) tiyatroya transfer olan yönetmen Emin Alper gibi sürpriz isimleri gördüğümüz renkli bir sezon geçiriyoruz.
#Uygar TaylanÇeşme ve Alaçatı, çocuklar için birçok eğlenceli aktiviteye imkan sağlıyor. Su parkları, plajlar ve çiftlikler çocuklar için keyifli bir tatil sunarken; Alaçatı’nın tarihi sokaklarında gezmek, rüzgar sörfü yapmak veya yelken dersleri almak da çocuklar için unutulmaz deneyimler olabiliyor. Şüphesiz su aktivitelerini sadece çocuklarla sınırlamak olmaz, siz de onlarla birlikte eğlenebilirsiniz.
#1Deprem bölgesindeki gönüllülerin yardım eli özellikle çocukları sımsıkı tutuyor. İmkânsızlıklara rağmen travma yaşayan depremzede çocukların yüzü biraz olsun gülsün diye büyük çaba gösteriyorlar. Aralarında tiyatrocu, sinemacı da var, müzisyen, fotoğrafçı da...
#DepremPandeminin yıkıcı etkisiyle ağır darbe alan tiyatrolar, 2022’de üstlerindeki boğucu tozu silkeledi. Ekonomik açıdan tam tersi olsa da üretim bolluğu açısından zengin bir seneydi. Ekipler çok sayıda yeni oyunla sahneleri doldurdu. İşte sene içinde yetişebildiklerim arasından hayli kişisel bir anımsama listesi…
#TiyatroNergis Öztürk ilk tek kişilik tiyatro oyunu ‘Düğün Şarkıcısı’nda değişen Türkiye ile birlikte kariyerinde farklı bir yön çizmek zorunda kalan bir şarkıcıyı canlandırıyor. Öztürk’le oyunu ve hayallerinin peşinden giderken yolunu kaybeden Şahnaz karakterini konuştuk: “Hayallerinin peşini bırakmazsan ya da kendine neyi, niçin yaptığını hatırlatırsan belki kaybolmayabilirsin.”
#Düğün ŞarkıcısıCahit Zarifoğlu, 1 Temmuz 1940 tarihinde Ankara'da doğdu. Aslen Kahramanmaraşlı olan ünlü şair, şiir dışında, tiyatro oyunu, anlatı, öykü, roman ve deneme türünde de kitaplar yazdı. Asıl mesleği öğretmenlik olan Cahit Zarifoğlu, çevirmenlik ve denetçilik gibi işlerde de çalıştı. Hayatı boyunca birçok ödüle layık görüldü ve birçok okula adı verildi. Cahit Zarifoğlu kimdir? Ünlü yazarın hayatı, edebi kişiliği, şiirleri ve eserleri hakkında detayları derledik.
#Cahit Zarifoğlu Kimdir?Cezveler, fincanlar, lokumluklar, gazyağı lambaları, biblolar ve ahşap ayakkabı kalıpları… Miadını doldurmadığı halde bir kenara itilip gözden çıkarılmış bu objeler, bir ustanın tasarımlarıyla el emeği göz nuru birer oyuncağa dönüşüyor. Şeyda Hacızade’nin oyuncakları eski İstanbul’un izlerini taşıyor.
#Şeyda HacızadeEkranların yeni yaz dizisi Kalp Yarası başarılı oyuncu kadrosu ve konusuyla izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor. 28 Haziran Pazartesi ilk bölümü yayınlanacak olan Kalp Yarası’nın oyuncularından Yaman karakterini canlandıracak olan Toprak Can Adıgüzel de dikkat çeken isimlerden biri. Peki, Kalp Yarası’nın Yaman’ı Toprak Can Adıgüzel kimdir, nereli kaç yaşında? İşte, Toprak Can Adıgüzel’in oynadığı diziler…
#Kalp Yarasıİstanbul Şehir Tiyatroları’nın (ŞT) YouTube kanalı tiyatro tarihinin klasik tiratlarına ev sahipliği yapıyor bir süredir. Pandemi sürecinde doğan ‘Salondan Yayın’ projesi kapsamındaki ’10 Klasik Eserden 10 Tirat’ başlıklı program, tiyatro tarihine dair kısa kısa dersler niteliğinde, şık bir iş olmuş.
#YazarMUĞLA’nın Bodrum ilçesinde yaşayan öykü, roman, deneme ve eleştiri yazarı Erol Toy (85) hayatını kaybetti. Yazarın vefatını, kızı Ayşe Toy sosyal medya hesabından duyurdu. Toy, Gündoğan Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.
#Erol ToyRessam Toy, "Küçük Ayasofya'yı, Sultanahmet'i, Osmanlı'daki yalıları, hem Matrakçı Nasuh'un üslubuyla hem de Paul Klee veya Matisse'in yaklaşımıyla iç içe geçmiş motifler ve kompozisyonla yepyeni bir sanat sentezi olarak karşımıza çıkarıyorum." dedi.
#Cemal ToyUzun zamandır ekrandan uzak ancak tiyatroyla yoğun şekilde ilgileniyor. “Kendi işleyişimden memnunum. Ben iyiyim lakin biz...” diyor. Geçmişe döndüğümüzde “90’larda başrol oynamam fiziksel açıdan çok zordu” diye açıklıyor: “34 bedendim. Benden önceki kuşak dolgun ve olgun kişiliklerdi.” Meltem Cumbul’la 16 Kasım’da prömiyerini yapacağı Ben “Sevgili Milena” için buluşup hayatını ve oyununu konuştuk.
#Gazetehaberleri