Özellikle çalışan anne babalar için aile büyüklerinin çocuk bakımına yardımcı olmaları paha biçilmez bir şey. Buna rağmen torunlarına özenle bakan büyüklerimizle çocuk bakımı konusunda anlaşmazlık yaşamak oldukça yaygın bir sorun. Kendi tecrübelerine ve deneyimlerine güvenen büyüklerle, çocuklarını kendi yöntemleriyle büyütmek isteyen anne babalar arasında zaman zaman gergin anlar yaşanabiliyor. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde çocuk büyütürken kuşak çatışması yaşayanlara kulak verdik.
#Çocuk BakımıBelli bir yaşa gelen, iş hayatını geride bırakıp emekli olan çoğu insan bir kenara çekilir, yılların yorgunluğunu hiçbir şey yapmadan sadece dinlenerek çıkarmaya çalışır. Ancak boş durmaya alışık olmadığı için mutlaka kendini meşgul edecek bir şeyler arayan ya da çalışırken yapamadığı şeylerin acısını çıkarırcasına çok farklı alanlara yönelen ve 'Bu yaştan sonra yapılmaz' denen şeyleri başaranlar da var. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde emeklilik sonrası bir kenara çekilmeyen, aksine tutkularını ileri yaşlarda keşfeden ve yaptıkları işlerle parmakla gösterilen o nevi şahsına münhasır insanlarla konuştuk.
#EmeklilikGeçtiğimiz günlerde torun bakmak istemeyen büyük annelerin sesine kulak vermiştik. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var. Aileler, akrabalar, arkadaşlar, hatta çok yakın olmadığımız insanlar bile ‘Ne zaman çocuk yapacaksınız?’ sorusunu sormaya çekinmeyebiliyor. Peki çocuk baskısı gören çiftler bu durumla nasıl başa çıkabilir? Bu haberimizde söz konusu baskıyla yaşayanları dinliyoruz...
#Çocuk BaskısıTorun bakmak en zor ve en keyifli mesailerden biri... Çocuğunun evladına bakan kişi olmak birçokları tarafından özlemle beklenir ve müthiş bir heyecanla yapılır. Ancak bunu tam zamanlı olarak yapmak istemeyen, biraz mahalle baskısı altında kalan büyükanneler de var. 'Bakmak istemiyorum' diyen de... Biz de pek seslerini duymadığımız; torunlarına bakma uğruna tası tarağı toplayıp çocuğunun yanına taşınan, her gün işe gidip gelir gibi yollarda saatler harcayan ve torun bakmayı reddeden anneanne ve babaannelere kulak verdik...
#Bebek Bakımıİsmet Gören iki yıl öncesine kadar butik işletiyordu artık tüm zamanını seyahatlerine ayırıyor. 70 yaşındaki Gören için aslında her şey 20 yıl önce başladı. Eşini kaybettikten sonra büyük bir acı yaşadı. Zor günlerdi. İki çocuğu var, iki de torunu... Çoğu yaşıtları gibi evde torun bakmak yerine “Yaşamaya devam etmem ve merakımın peşinden gitmem gerek” dedi. Öyle de yaptı. Dünyayı gezmeye başladı. Her fırsatta tur satın alıp yola çıktı. Şu anada kadar altı kıtada 97 ülke ve 200’den fazla şehre ayak bastı. Şimdiki hayali ise 71 yaşına Sibirya’da girmek. Gören nasıl bir gezgin olduğunu ve gittiği yerdeki anılarını Hürriyet Seyahat’e anlattı.
#GezginlerGeçenlerde bir hastam, muayene ve analizlerden sonra önüne koyduğum “kısıtlama listesi”ni görünce “Hocam iyi ve güzel saydığımız, keyif duyduğumuz şeyleri ya doktorlar ya kanunlar ya da inançlarımız yasaklıyor. Keyifli şeylerin tamamı zararlı mı?” şeklinde bir soru yöneltti.
Gösteri dünyasının ünlülerine şöyle bir bakalım... Bir yandan kariyeri 'tıkır tıkır' ilerleyen, bir yandan da özel hayatında tam aradığını bulmuş kaç tane ünlü var? Bunların sayıları bir elin parmaklarını bile geçmez ne yazık ki...
#Sofia VergaraDoğum yaptınız, hastaneden kucağınızda bebeğinizle eve geldiniz ve yepyeni bir hayat sizi bekliyor. Evet, bebekli hayata alışma süreci keyifli olduğu kadar zorlu da ama bu dönemde yanınızda desteğe hazır aile büyükleriniz var. Peki bu kişi kim olacak? Kendi anneniz mi, eşinizin annesi mi ya da kardeşleriniz mi? Yeni anneye doğumdan sonraki süreçte kim yardım etmeli? 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde bu sorumuza yanıt aradık ve anne babaların hikayelerini dinledik.
#Çocuk BakımıOcak ayından bu yana "dünyanın en yaşlı insanı" unvanını elinde tutan 117 yaşındaki Maria Branyas Morera, hafta başında hayatını kaybetti. Dünya savaşlarından, pandemilerden ve nice zorluktan sağ çıkan Morera'nın ne kanser ne kalp hastalığı ne de en ufak bir demans belirtisi göstermesi uzmanları bile şaşkına çeviriyordu. Peki Morera'nın bu kadar uzun yaşamasının sırrı neydi?
#SağlıkBursa'da evinde yalnız yaşayan 94 yaşındaki Safiye Pişkin'in dramı sosyal medyada yayınlanınca, videodan sonra bakanlık ekipleri, kaymakamlık ve belediye harekete geçti. Yaşlı kadın bakımevine yerleştirildi. Mahalle muhtarı, belediye ve vatandaşların da Safiye Nine'ye zaman zaman yardım yaptığı ortaya çıktı. Safiye teyzenin kendisinde kaldığını, evine gitmek istediği için geri döndüğünü söyleyen Safiye Pişkin'in torunu İsmail Batur, 'Ben ninemi atmam. Zaten o bizim ninemiz. Ama sorun bir yerde durmaması.' ifadelerini kullandı.
#BursaBursa'da evinde yalnız yaşayan 94 yaşındaki Safiye Pişkin'in dramı sosyal medyada yayınlanınca, videodan sonra bakanlık ekipleri, kaymakamlık ve belediye harekete geçti. Yaşlı kadın bakımevine yerleştirildi. Mahalle muhtarı, belediye ve vatandaşların da Safiye Nine'ye zaman zaman yardım yaptığı ortaya çıktı. Safiye teyzenin kendisinde kaldığını, evine gitmek istediği için geri döndüğünü söyleyen Safiye Pişkin'in torunu İsmail Batur, 'Ben ninemi atmam. Zaten o bizim ninemiz. Ama sorun bir yerde durmaması.' ifadelerini kullandı.
#BursaSon aylarda adı manşetlerden hiç inmiyor… Oynadığı diziden sonra Hollywood’un en gözde oyuncularından biri olan Latin yıldız Sofia Vergara, önce boşanması sonra da bu konuda yaptığı açıklamalarla sürekli gündemde kalmayı başarıyor.
#Sofia VergaraÖnceden altın takmak lüks değildi, şimdi bütçeyi sarsıyor, sarsıntısı aylarca devam ediyor. Önceden takılan bir bilezik şimdinin kaç gram altınına denk geliyor? Yıllar önce kim ne taktı, kaç liraydı" sorularının cevaplarını hafızalarına kazıyan, yatırım danışmanları kadar altın piyasasına hakim, ekonomistlere taş çıkaracak yorumlar ve analizler yapan teyzelerimizle konuştuk...
#Düğün TakılarıDünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'da anne babalar yetişkinlik çağındaki çocuklarının evlenip kendilerine torun vermemesinden şikayetçi. O kadar ki bu anne babaların kendileri gibi dertli ebeveynlerle tanışıp çocuklarının yuvasını kurabilmesi için özel çöpçatanlık etkinlikleri düzenleniyor. İşte ayrıntılar...
#JaponyaUganda'da yaşayan, 12 karısı, 102 çocuğu ve 568 torunu olan çiftçi, artık çocuklarına bakamadığını belirtip devletten yardım isteyince ilgi odağı oldu. Ailesinin daha fazla büyümesini istemediğini belirten adam gazetelere eşlerine aile planlaması için talimat verdiğini anlattı.
#UgandaŞu aralar bakıcı bulmak ayrı bir dert, dadı fiyatlarına yetişebilmek ayrı… 10 bin ile 80 bin TL arasında maaş beklentisi olan dadıların bu talepleri, gelirine uygun bakıcı bulmakta zorlanan çalışan anneleri zorluyor. Bakıcı sorunu yaşayan annelerle konuştuk...
#BakıcıBana yıllardır “Lokum ciğerini dene, soğuk mezelere yüklenme; sakatata yer bırak” dedikleri Selimiye Birtat’a gittim. Köpoğlunda biraz ekşilik vardı, favanın kıvamı sıkıntılıydı. Ama masaya beyin söğüşün gelmesiyle ‘sakatat şov’ başladı. Beyin çok iyi ayıklanmıştı. Dilin pişimi, yumuşaklığı; kekik, kimyon ve acı biberli baharat dengesi kusursuzdu. Güveç işkembe yumuşacıktı, lokum ciğer de gerçekten çok iyiydi. Ama uykuluk yediklerimin en iyisi değildi, tatlılardaysa gereksiz bir zorlama gördüm. Neden parfe? Koy bir keşkül, geç! Buranın sakatatlarını tüm Kadıköy biliyor, İstanbul da bilsin... Bilsin ki Birtat’ı Birtat yapan sakatatlara yoğunlaşılsın, frambuazlı parfeye değil!
#Selimiye Birtat"Ben onun çocuğuna yarım taktım, o benim çocuğa çeyrek getirmiş. Önceden altın takmak lüks değildi, şimdi bütçeyi sarsıyor, sarsıntısı aylarca devam ediyor. Artık kimseye altın takacak halim kalmadı." Bu sözler en az yatırım danışmanları kadar altın piyasasına hakim, ekonomistlere taş çıkaracak yorumlar ve analizler yapan teyzelerimize ait. "Yıllar önce kim ne taktı, kaç liraydı" sorularının cevaplarını hafızalarına kazıyan büyüklerimiz ile konuştuk...
#Altın