Doğadaki her şey birbirinin akrabasıdır. İnsanı, ağacı, çiçeği, kuşu, denizi, dağı oluşturan atom ve moleküller, birbirinin aynısıdır, kopyasıdır.
İşte bu nedenle en değerli ilaç ‘huzur’un büyük parçası doğada yer alır. Huzur sudadır, topraktadır. Ağaçlarda, kuşlardadır. Doğaya kaçmak için kendinize bol bol fırsatlar hazırlayın.
HUZUR, araştırmalara göre, sağlıklı, formda ve kaliteli bir hayatın köşetaşlarından biri. Huzur ile birlikte olmayan hiçbir şeyin tadı yok. Mutlu bir hayat ile en çok uyuşan, barışan, kaynaşan şey huzur olmalıdır. Huzur ruh sağlığınızın ‘olmazsa olmaz’ ıdır. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, su, toprak ve güneş hep birlikte var olmuştur. Beden ve ruhunuz işte bu nedenle doğanın bir parçasıdır, onunla iç içedir.
Bedeniniz suyun, toprağın, güneşin, bitkinin aynısıdır. Ruhunuz doğadaki ‘esas gücün’ yansıtıcısı ve aynasıdır. Doğadaki her şey normal olarak birbirinin akrabasıdır. İnsanı, ağacı, çiçeği, kuşu, denizi, dağı oluşturan atomlar ve moleküller hep aynıdır, birbirinin kopyasıdır. İşte bu nedenle huzurun büyük bir parçası doğada yer alır. Huzur sudadır, topraktadır. Ağaçlarda, kuşlardadır. Bazen suyun şırıltısı, yaprakların hışırtısıdır. Bazen de güneşin sıcaklığı, ayın ve yıldızların pırıltısıdır. Sıkılıp bunalınca dağlara, ormanlara kaçmanız, ağlayınca yüzünüzü su ile buluşturmanız bundandır.
RUHU BİÇİMLENDİRİR
Doğa, ruhun ve bedenin en değerli ilacı, huzurun kaynağıdır. Ruh bedenle, beden ruhla doğada daha kolay anlaşır,daha çok kaynaşır.
Hayatın iki hareketli hücrenin birleşmesi ile başladığı ve milyarlarca hücrenin aldıkları bir ‘iç emir’ ile sonlandığı doğrudur. Hayatın içindeki bedensel ve ruhsal duruşumuzu bu iki küçük hücredeki genetik materyalinin belirlediğine hiç kuşku yoktur. Ama sakın unutmayın! İçinde ‘yaşadığınız çevrenin’ ve ait olduğunuz ‘yerel dünya’nın özellikle ruhsal örgütlenmenizde, şekillenmenizde çok fazla etkisi vardır.
DOĞAYA KULAK VERİN
Bozkır insanını, deniz insanından, şehir insanını, köy, kasaba insanından farklılaştıran şey biraz da budur. Doğa ruh sağlığımızın en büyük destekçisi huzurun en büyük ustasıdır. Huzuru ararken doğa ile daha çok birlikte olun.
Bedensel ve ruhsal egzersizleri beraber yapmanın, huzuru yakalamanın hoşluğunu hissedin. Bu daveti lütfen ertelemeyin. Çünkü huzur ve mutluluk doğada gizlidir.
UNUTMAYIN
A- Hayatı kısaltan şeyler
Yapacak bir işi olmamak
Can sıkıntısı
Agresif-yıkıcı-olumsuz yaklaşımı sürdürmek
Kazanç ve servet odaklı olmak
Talihsizlik hallerinde geri çekilmek, küsmek
Depresyonda, içe dönük, yalnız bir yaşam sürmek
Doğaya ilgisizlik
Sağlık bakımına özensiz olmak
Hırçın, kızgın, ve agresif bir ruhsal örgütlenme
Uykusuzluk
B- Hayatı uzatan öneriler
Yardım etmek
Aşık olmak
Gülmek/Ağlamak
Yeni dostluklar kurmak
Evde hayvan beslemek
Evlenmek
Anne baba olmak, torun bakmak
Fıkra öğrenmek/dinlemek/anlatmak
Coşku ve neşe odaklı olmak
Tatil yapmak
Kendine önem vermek, iyi bakmak
Eğitim düzeyini arttırmak
Olumlu düşünmek/İyimser olmak
‘Şimdiyi’ yaşamak
Müzik dinlemek
Sevdiklerine daha fazla dokunmak, sarılmak
İç sesine kulak vermek
Daha sık seks yapmak
İYİ HABER
ÇİKOLATA FAYDALI OLABİLİR
Son çalışmalar çikolatanın sağlığı koruyan ‘flavonoid’leri bol miktarda içerdiğini gösteriyor. Çikolatada bulunan flavonoidler (flavanoller ve prosiyanidinler), üzüm suyunda bulunan ‘resveratrol’ ve yeşil çayda bulunan ‘epigallokateşin’lerle yakın akrabadır! Bu flavonoidler de yeşil çay ve üzüm flavonoidleri gibi bedeninizin antioksidan savunma gücüne güç katar. Antioksidan kapasinizin artması sizi kalp ve damar hasarlanmalarından korur. DNA’nızda oluşabilecek muhtemel hasarı önler. Çikolatadaki flavonollerin damarlarda kan akımını kolaylaştırmaları ve damar duvarındaki yangısal olayları önlemeleri de mümkündür.
GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN
Çikolata severleri mutlu edecek bir haberimiz daha var: Çikolata flavonoidlerinin yeşil çay polifenollerinden daha güçlü antioksidanlar oldukları anlaşıldı. Kakao, yeşil çay ve şarabın antioksidan kapasitelerini mukayese eden yeni bir çalışmada en yüksek antioksidan kapasiteye kakaonun sahip olduğu belirlendi. Bizim önerimiz çikolata tüketirken sütlü çikolatanın yerine kakao miktarı fazla olan koyu siyah ‘bitter’ çikolataları tercih etmeniz, beyaz çikolatalardan ciddi bir antioksidan bir yarar beklememeniz, sütlü çikolataların şeker, doymuş yağ ve kalori ile yüklü olabildiklerini asla unutmamanız. Sıcak ve soğuk kakaolu içeceklerden de böyle bir fayda beklemeyin. Kakaolu içeceklerin yapımlarında kullanılan alkali kimyasallar kakaodaki flavonoid miktarını oldukça azaltıyor.
BİR ÖNERİ
HAYATA OLUMLU BAKIN
Sağlığının kötüye gittiğine inananların takip eden yedi yılda ölme olasılıkları, sağlığının mükemmel olduğunu düşünenlere göre üç misli fazla bulunmuştur. Olumlu beklentiler, sadece kendimizi iyi hissetmemizi sağlamaz, daha uzun ve daha sağlıklı bir hayat sürmemize de katkı sağlar. Olumlu düşünce bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını düşürür, kalp atımlarını azaltır, dolaşım sistemini sakinleştirir, cinsel gücü yükseltir, uykuyu derinleştirir. Olumlu bakış ve iyimser yaklaşım en güçlü doğal destektir. Sadece destekleyip korumaz, neredeyse iyileştirir. Hastalıkların ortaya çıkmasını da şiddetini de belirleyen şey hastalık yapıcı etkenlerden çok sizin onları nasıl karşıladığınız, nasıl algıladığınızdır. ‘Muhtemel en iyi sonucu’ beklemenin size de iyi geleceğinden kuşku duymayın. Olumlu bakışın, iyimser yaklaşımın koruyucu ve iyileştirici gücünden yararlanın.