Cesare Pavese, ‘Yalnız Kadınlar Arasında’ romanında 20’li yaşlarındaki genç kadın Clelia’yla birlikte Torino’da dolaştırıyor okuru. Torino sosyetesi, açacağı yeni mağaza için onun potansiyel çevresini oluşturacak olsa da Clelia, keskin gözlemci bir ressam gibi bu çevreyi çerçeveler, tablolaştırır, resimlerini çizer...
#Cesare PaveseGeçmişi acılı, kuralcı, buz gibi sert bir yapıya sahip huysuz bir ihtiyar ve onu sabırla yeniden hayata bağlayan, iki çocuk annesi Meksikalı komşusu... İsveçli Fredrik Backman’ın romanı 2015’te ülkesinde sinemaya uyarlanmıştı. Aynı metin bu kez ‘Hayata Röveşata Çeken Adam’ adlı Hollywood yapımı bir filmle karşımıza çıkıyor. Tom Hanks’in muhteşem performansıyla sürüklediği yapım son derece hüzünlü bir havaya sahip.
#Uğur Vardanİtalya edebiyatı kadar İtalyan direniş hareketinin de önemli isimlerinden olan Natalia Ginzburg, ‘İşte Böyle Oldu’ romanında bir kadını kocasını öldürmeye götüren süreci anlatıyor. Kısa ama etkileyici bir roman. Etkileyiciliği anlatı üslubundaki sakinlikten geliyor.
#İşte Böyle OlduBooker ödüllü İrlandalı yazar John Banville, ‘Sır’ romanını yaşlı bir adamın hayatı boyunca gizlediği karanlık geçmişi etrafında kurgulamış. Benlik, zaman, hafıza, aşk ve ölüm temalarını barındıran, Banville’in deyişiyle ‘karanlık, sert, acımasız bir kitap’.
#John BanvilleYazar, çevirmen ve edebiyat profesörü Javier Cercas, başyapıtı ‘Salamina Askerleri’nin yayımlanmasından 16 yıl sonra ‘Karanlıkların Hükümdarı’ ile bir kez daha İspanya İç Savaşı’na geri dönüyor. Bu, hem kendi aile ailesinin hem de kardeş kavgasıyla tarumar olan ülkesinin tarihine yapılan cesur bir yolculuk...
#Karanlıkların HükümdarıBeş yıl önce bugünlerde hayatını kaybeden Prof. Dr. Umberto Eco, düşünür, dünyaca ünlü bir yazar ve semiyolog olmanın yanı sıra gerçek bir İstanbul hayranıydı. İtalyan edebiyatçı “Gördüğüm en etkileyici şehirlerinden biri” dediği İstanbul’a her gelişinde gazetecilere röportajlar verdi. O söyleşilerdeki izleri takip edelim ve onun gözünden bakalım Kapalıçarşı’ya, Galata’ya, Taksim’e...
#Gezginİtalya'da yıllardır kendilerini "Karadağ ve Makedonya Prensi Stefan Cernetic" ve "Makedonya Büyükelçisi" olarak tanıtarak bedava lüks tatiller, resmi yetkililerle görüşmeler yapan, Pamela Anderson'ın da aralarında yer aldığı çok sayıda ünlüye sahte ünvanlar dağıtan iki kişi yakalandı.
#İtalyaİstanbul gibi yedi tepe üstüne kurulan İtalya’nın başkenti Roma, antikçağ ve sonrasındaki yaklaşık bin yıl boyunca bilinen dünyanın en büyük güç merkeziydi. İngiltere’den İspanya’ya, Karadeniz’den Kızıldeniz’e üç kıta ondan sorulurdu. Agustus, Sezar gibi dünyayı sarsan hükümdarların şanı İstanbul’un fethine kadar sürdü. Bu sürede Roma, Rönenans’ın önemli kaynaklarından biri oldu. Bilim şehri, Hıristiyanlığın merkeziydi. Roma, Silvio Berlusconi’nin çağında ise geçmişin mirasıyla şöhretini sürdürüyor. Bu kentten geçen yazarlar, heykeltıraşlar, ressamlar, sinemacılar “ebedi kent” efsanesini canlı tutuyor.
Temmuz’un kitap hediyeli bilmecesi biraz farklı olacak, epey farklı olacak, umarım seversiniz! Bu ayki kitabımız da değişik. İsa’nın Kutsal Kefeni’nin izinde müthiş bir tarihi gerilim romanı. Yine DOĞAN KİTAP’tan elbet: Bu ay iki talihli Julia Navarro’nun son romanı KUTSAL KEFEN’i kazanacak, Bülent Levi’nin çevirisiyle... Haydi bakalım, kolay gelsin!
Bize bu mutluluğu yaşatan başarının arkasında en az bir 20 yıl var. İlk Almancı kuşak, Turgut Özal'ın altyapı yatırım hamleleri, Mustafa Denizli'nin milli takıma hücum futbolunu getirmesi, federasyon başkanlığına atanan Şenes Erzik'in modernleşmedeki rolü, yükselişin ilk basamakları.