Türkiye’deki istilacı yabancı türlerin tehditlerini değerlendirmek amacıyla bir çalışma yürütüldü. Araştırma kapsamında gümüşi havuz balığı, kırmızı yanaklı su kaplumbağası, yeşil papağan, su maymunu, ham bostan ve Doğu Amerika sivrisinek balığından oluşan 6 istilacı tür mercek altına alındı. İşte Türkiye’deki yabancı istilacı türler ve özellikleri...
#İstilacı TürlerRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin iklimin korunmasına yönelik uluslararası çabalara aktif olarak katıldığını, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması kapsamındaki tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini belirtti.
#PutinCoğrafya alanında kullanımı söz konusu durumda olan pek çok terim bulunmaktadır. Bu terimleri duyduğunuz vakit coğrafyayla ilgili olduğunu kolaylıkla anlamanız mümkün hale gelir. Sizin için Haliç nedir ve nasıl oluşur? Haliç nerelerde görülür? Coğrafyada haliç kavramı konu başlıklarını detaylarıyla düzenledik.
#Haliç Nedir Ve Nasıl Oluşur?Türkiye’de mevcut nüfus artış hızı ile kişi başına düşen su miktarının bin 120 metreküpe gerileyeceğinin öngörüldüğünü söyleyen Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Sevim Yürüten, “Bu öngörüler, Türkiye’nin su fakiri olma yolunda ilerlediğine işaret ediyor. Bu arada, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilerin artması ile birlikte, kuraklık da Türkiye için çok önemli bir risk oluşturuyor” dedi.
#Serhat TEZCANBeslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özer Ergün, 820 milyon insanın açlık, 1.5 milyardan fazla insanın ise yoksulluk sınırının altında olduğunu belirterek mevcut hastalıkların % 72’sinin gıda kaynaklı olduğunu söyledi.
#Dünya Gıda GünüBirleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Program Sorumlusu Sheikh Ahaduzzaman, ülkenin en kurak alanlarından Konya kapalı havzasında, tarımsal üretim sistemlerinin değişen iklim koşullarına uyum sağlamasına yardımcı uygulamaları desteklediklerini belirterek, "Bu kapsamda, doğrudan ekim uygulamaları, programlanmış damla sulama sistemleri, biyogaz tesisleri kurulması, mera rehabilitasyonu ve yönetimi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve teşviki gibi iklim dostu ve koruyucu tarım uygulamaları yürütüyoruz." dedi.
#Gıda Ve Tarım ÖrgütüDoğanın bir yıl içinde yerine koyabileceği kaynakların 212 gün içinde tüketilmesi ile yeni bir rekor kırıldı. Uluslararası araştırma organizasyonu Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network), bu yıl Dünya Limit Aşımı Günü'nün iki gün öne alınarak 1 Ağustos tarihine çekildiğini belirtiyor.
#Son DakikaOrtaokul altıncı sınıf öğrencileri, TÜBİTAK’ın düzenlediği 12’nci Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda ‘akıllı tarım sistemleri uygulaması’ olarak adlandırılan ‘Akıllı Tarım Kutusu’ projeleriyle, kodlama alanında Türkiye birincisi oldular.
#TÜBİTAKKAYSERİ ŞEKER İLE ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ ERÜTAM ARASINDA YAPILAN ORTAK ARAZİ ISLAH ÇALIŞMASI KAPSAMINDA İNCESU YAVAŞ MEVKİİNDE 2.500 DEKAR ARAZİ ISLAH EDİLDİ. ORTAK PROJENİN SONUCUNDA BÖLGEDEKİ KUM TİPİSİ VE TOPRAK EROZYONU DA ÖNLENDİ.
TÜRKİYE Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Erol Güngör, dünyada plajların temizliği ve düzeni için verilen 'mavi bayrak'ların yüzde 12'sinin ülkemizde dalgalandığını belirterek, hedefi, şu an ikinci sıradaki Yunanistan'ın önüne geçmek olarak açıkladı.
Türkiye’nin bir yılda, 1 milyar 500 milyon ton toprağını erozyona kurban verdiğini belirten TEMA Vakfı Ankara Temsilci Yardımcısı Süleyman Çetin, “Bu rakam, bir zamanlar Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getiren Kardak Kayalıkları’ndan 500 bin tane büyüklüğünde” dedi.