IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2015 15:54
ORMAN MÜHENDİSLER ODASI DOĞU AKDENİZ ŞUBESİ BAŞKANI SELAMİ TECE, ÜLKEMİZDE HER YIL EROZYON İLE 500-550 MİLYON TON TARIM TOPRAĞININ KAYBEDİLDİĞİNİ SÖYLEDİ
Orman Mühendisler Odası Doğu Akdeniz Şubesi Başkanı Selami Tece, ülkemizde her yıl toprak erozyonu ile kaybedilen tarım topraklarının 500-550 milyon ton olduğunu bildirdi.
Tece, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ormanları sadece birçok ağacın bir araya gelmesi ile oluşmuş ağaçlar topluluğu olarak görmenin yanlış olduğunu belirterek, "Orman, ağaçlar ile birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, toprak, su, iklim gibi canlı ve cansız tabiat faktörlerinin birlikte oluşturduğu doğal bir bütünlüğü ifade eder" dedi.
Ormanlardan üretilen odun ve odun dışı ürünlerin 6 bin çeşit değişik kullanım alanı tespit edildiğini hatırlatan Tece, şöyle devam etti:
"Ormanların ekonomik ve toplumsal hayatlarındaki yerini yalnızca orman ürünleri ile ifade etmek onun değerini basite indirgemek olacaktır. Ormanlar toprağı koruma, su rejimini düzenleme, iklime olan olumlu etkisi, havadaki karbondioksiti temizleyip oksijen vermesi, gürültü kirliliğini önlemesi, insanların dinlenmesini sağlayan rekreasyon alanları sunması, yaban hayatı ve biyolojik çeşitliliği sürdürme gibi çok önemli işlevleri de yerine getirmektedir. Bir ağacın ömrü boyunca ürettiği bu işlevsel değerlerin, odun hammaddesi olarak ürettiği değerin 2 bin katı olduğu ifade edilmektedir. Dünyadaki tüm besin maddelerinin yüzde 78’ini bitkisel besin maddeleri oluşturmaktadır. Bunun kaynağı ve tek üretildiği yer topraktır."
Gerek tarım ve hayvancılıkta, gerekse ormancılıkta sermayenin ve işletme unsurlarının temelini toprağın oluşturduğunu ancak bütün dünyanın ve ülkemizin de başlıca sorunlarından birisinin toprak erozyonu olduğunu söyleyen Tece, "Toprak erozyonu için birçok bilimsel tanım yapılabilmektedir. Fakat çok kısa ve net bir ifadeyle, “Toprak Kanseri” olarak tanımlayabiliriz. Ülkemizde her yıl toprak erozyonu ile kaybedilen toprak miktarı 1,1 - 1,4 milyar ton arasında olup, bunun 500-550 milyon tonunun tarım topraklarında meydana geldiği tespit edilmiştir. Toprak ve ağaç tabiatın birbirini tamamlayan iki öz varlığıdır. Biri ötekini besler, doyurur, diğeri de onu süsler ve korur" diye konuştu.