Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili dersler üniversitelerde yaygınlaşıyor. 2018’i ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı’ ilan eden Kadir Has Üniversitesi’nin de her fakültesinde en az bir tane ‘toplumsal cinsiyet’ dersi konulması kararlaştırıldı. Ayrıca müfredata tüm öğrencilere açık ‘Eşitli ve Çeşitlilik’ dersi eklenecek.
#Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı2010 yılından bu yana “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile ilgili önemli çalışmalar yürüten, bu alanda gösterilen ulusal gayretlere öncü olan, uluslararası arenada yürütülen projelerle işbirliği yapan ve gerçekleştirdiği araştırmalarla toplumun nabzını tutan Kadir Has Üniversitesi, 2018 yılını “Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı” ilan etti.
#AdaletTÜİK verilerine göre doğum oranları hızla düşüyor, Türkiye yaşlanıyor. Açıklanan rakamların ardından Cumhurbaşkanlığı azalan doğum oranlarının alarm verdiğini söyleyince Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışan annelere yönelik bir ‘destek paketi’ hazırlığına girişti. Kreş, kira yardımı gibi kalemlerin yanı sıra 4 aylık doğum izninin 1 yıla çıkarılması da söz konusu. Kadınlar izne sıcak bakıyor fakat sürece erkeklerin de dahil edilmesi gerektiğini düşünüyor.
#Hazan AKÖZ IŞIK31 ülkede 3 bin 716 kişiyle cinsiyet eşitliği üzerine yapılan anket sonuçlarına göre 16-29 yaş arasındaki genç erkeklerin üçte biri feminizmin topluma yarar sağladığını düşünüyor. Bu elbette iyi bir sonuç. Fakat ankete katılanların yüzde 16’sı feminizmin fayda değil zarar getirdiğini söylüyor.
#Meltem FıratlıPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarAnkara Girişimci İş Kadınları Derneği (ANGİKAD), ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri’ projesini dün Divan Otel’de tanıttı. Toplantıya Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkan Yardımcısı ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği(TKBB) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt ve Ankara Kent Konseyi(AKK) Başkan Yardımcısı Ceren Anadol ve çok sayıda kadın girişimci katıldı.
#Ankara Girişimci İş Kadınları Derneği“Topluma ve çevreye değer yaratmak bizim için çok kıymetliydi. Bunu bir çatı perspektif altında şekillendirdik. Bunun üç ana perspektifi var: İklim, insan ve inovasyon” diyen Borusan Holding İnsan İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, grubun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
#BorusanToplumsal Cinsiyet Eşitliği 2022 yılı Durum Raporu açıklandı: Gelir, güvenlik, eğitim ve sağlık alanlarında, kadınların hayatında ilerleme değil gerileme söz konusu. Eğer acilen kararlı adımlar atılmazsa şiddet ve eşitsizlik birkaç nesil daha sürecek. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporundaysa 146 ülke arasında 124’üncü sıradayız. Kalkınma ve toplumsal cinsiyet uzmanı Özgün Biçer’e göre bugünü dönüştürmek için bu 124 rakamına odaklanmamız şart.
#Toplumsal Cinsiyet EşitliğiDünyanın önde gelen teknoloji üretim şirketi Vodafone, son teknolojiyi yakından takip etmeyi sürdürüyor. Metaverse dünyasına da adım atan ve Türkiye'de Metaverse mağazası açan ilk telekom markası olma özelliğini elinde bulunduran Vodafone Türkiye'nin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu, bu yeni dünyanın avantajlarını anlattı.
#Sponsorlu İçerikAtalarımızın ağaç gövdelerinin üstünü kazıyarak haberleşmelerinden yüzyıllar sonra bugün aklımızda tek bir soru var: “Facebook’ta iyi görünüyor muyum?” Annete ve Peter Nobel’in basın sanatı koleksiyonundan küratör Christoph Dosweld’in seçtiği 300 çalışma, Pera Müzesi’nde.
#Pera MüzesiSürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını “Geleceğe. Birlikte” stratejisi çerçevesinde yürüten ve iş modelinin odağına faaliyet gösterdiği ülkeler ve dünya için uzun vadeli, sürdürülebilir değer yaratmayı yerleştiren Koç Holding, 13’üncü Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı.
#Koç HoldingTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartAksigorta, cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarına bir halka daha ekleyerek Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles-WEPs) sözleşmesini imzaladı.
#Aksigorta25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dikkatleri yapılan araştırmalara çekerken, uzmanlar günümüzde en yaygın görülen insan hakları ihlallerinden birinin kadına şiddet olduğunu belirtiyor. Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu “Kadına şiddeti önleme, uzun soluklu çalışmalar gerektiriyor. Bu çalışmaların temeli şüphesiz toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politikalar geliştirmeye ve şiddetin cezasız kalmaması için hukuki düzenlemelerin yapılmasına dayanıyor. Çocukların doğru yetiştirilmesinden dilimizi kadını aşağılayan ifadelerden arındırmaya kadar atılması gereken birçok adım var” diyor.
#25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele GünüTürkiye’de 2018 yılı verilerine göre, kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 32.5 oldu. OECD ortalaması ise yüzde 63. Eğer Türkiye, OECD ortalamasına ulaşırsa Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 2025 yılında yaklaşık yüzde 20 oranında artması mümkün. Şirketler cinsiyet eşitliğini sağlamak için işe alımlarda kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyor, uluslararası sözleşmelere imza atıyor, babalara da izin veriyorlar.
#Kadın ÇalışanSabancı Vakfı Üçüncü Kısa Film Yarışması'na başvurular başladı. Kısa Film Yarışması'nın bu yılki teması "ayrımcılık". Sabancı Vakfı Başkan Yardımcısı Zerrin Koyunsağan: "Genç sinemacıları ayrımcılığa dair tanık oldukları tüm hikayeleri sinema perdesine taşımaya çağırıyoruz."
#ÜniversiteCHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ankara Güvenpark’tan başlattığı 25 günlük Adalet Yürüyüşü önceki gün Maltepe’deki mitingle son bulurken ‘Gandi’nin 24 gün süren 388 kilometrelik rekoru da kırıldı. Sosyoloji profesörü CHP milletvekili Sencer Ayata ile hem bu yürüyüşü hem de tarihteki benzer eylemleri konuştuk. Yürüyüşün sosyolojisini anlatan Ayata, “Yürüyüş ve benzeri protesto eylemlerini başkaldırıyla, isyanla karıştırmamak gerekir. Bu eylemler tam tersine hoşnutsuzluğu ve tepkiyi şiddete başvurmadan ifade eder. Özellikleri barışçıl olmalarıdır” diyor.
#Yazar