Avustralya’nın ünlü televizyon simalarından Maeve O’Meara ile düzenlediğimiz Türkiye gastronomi turlarının bendeki yeri çok başka. Dört yıl boyunca 15 Avustralyalı gurmeyi Türkiye’nin değişik bölgelerine götürerek hem yemek kültürümüzü öğretme hem de ülkemizi tanıtma fırsatı buldum. Nereleri gezdirip neler tattırdığımı merak ettiyseniz bu hafta İstanbul’un iki yakasını birlikte turlayalım…
#AvustralyaAlman turizm seyahat acenteleri başkanı bir toplantıda “Alman turistler buraya tarih ve tabiat satın almaya geliyor. Tahrip edilmiş bir tabiat ve saygısızca silueti silinen bir tarihi eser Türkiye’deki turizm kapasitemizi düşürür” demişti. Bu doğru bir sözdü. Türkiye tabiatını iki önemli unsur yok ediyor; birincisi, etrafı kirleten ve tahrip eden sanayi tesisleri getirdikleri gelirden çok hayat tarzında büyük facialar yaratıyorlar. İkincisi sınırsız ve şuursuz şehirleşmedir.
#TurizmFatih Sultan Mehmed Arapça, Farsça, İtalyanca ve Yunanca biliyordu. Batı resmiyle ilgilendiği biliniyordu. İmparatorluğunu tarihi ve coğrafyasıyla tanımak istiyordu. Fatih Sultan Mehmed Han’ı tarif edecek en önemli cümle şu olmalıdır: “Doğu’nun ve Batı’nın efendisiydi ve iki kültürün de sahibiydi.”
#YAZARKültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı'nın açıkladığı 'olası İstanbul depreminde müzelerde bulunan tarihi eserlerin işgal döneminde olduğu gibi gizli depolara taşınması' planına duayen sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Nurhan Atasoy tam destek verdi. Atasoy DHA'ya yaptığı açıklamada, alınan kararın çok doğru olduğunu, kendisinin de yıllar önce konuyla ilgili çok çaba harcadığını, yetkilerin bu konuda çalışmalar yapıyor olmasının yerinde söyledi.
#İstanbulSırp asıllı Bosnalıydı. Uzun Mehmed Paşa diye de anılırdı. Bir yanıyla da geldiği bölgenin adıyla Sokoloviç, Şahinoğlu diye anıldığı için tarihimizde Sokullu Mehmed Paşa olarak kaldı. İtidal sahibiydi. Döneminde kolay düşünülemeyecek projeleri vardır. Volga-Don kanalı üzerinden Orta Asya Türkistan hanlıklarına ulaşacağını, İran şahlarını kontrol edebileceğini düşünmüştü. İkincisi Süveyş Kanalı’dır. Erken bir teşebbüstü.
#Yazar9 Aralık 1917 İngiliz general Edmund Allenby’nin Kudüs’e giriş günüdür. 1949 yılı 9 Aralık günü ise İngiltere’nin Kudüs’ü fiilen terk ediş günüdür. Başarısız bir 32 yıl. Britanya’nın Filistin’deki hâkimiyetini nitelemek için en doğru tabirdir. İhtiyar İngiltere’nin Arapların henüz örgütlenemeyen mücadeleci protestoları ve Siyonistlerin örgütlenen terörüyle baş edebilme imkânı kalmamıştı.
#YazarCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni kitabı ‘Barbar, Modern, Medeni’de Batı’nın medeniyet anlayışını masaya yatırıyor. Kalın’a göre, Batı bu kavramı bir sömürgeleşme aracı olarak kullandı. Peki İslam medeniyeti nasıl Avrupa’nın gerisine düştü, nerede hata yapıldı? AB bizi ‘medeni’ olmadığımız için mi istemiyor? Kalın ile kitabının ışığında gündemi de konuştuk.
#GazetehaberleriGelecek yıl Japonya’da Türkiye yılı. İki ülke arasındaki ilişkilerde de önemli bir atılım yılı olacak. Türkiye yılı kapsamında Topkapı Müzesi’nden önemli eserler Tokyo ve Kyoto’ya gidecek. Türk-Japon İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı, “Önümüzdeki yıllar Türkiye ve üçüncü ülkeler için ortak yatırımlar gündemde” diyor.
#YazarSon olarak III. Ahmed Kütüphanesi, Altın Yol ve Matbah-ı Amire’nin ziyarete açıldığı Topkapı Sarayı’nda önümüzdeki günlerde Saray Mutfakları’nın koğuşları, hamamı, mescidi ve kalayhanesi ile padişah, şehzade ve sultanların kıyafetlerinin sergileneceği Seferli Koğuşu ziyaretçiyle buluşacak.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fahreddin Paşa’yı ‘hırsızlıkla’ suçlayan Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’e “Medine’yi korurken Fahreddin Paşa, ey zavallı senin ceddin neredeydi?” diye seslendi. Erdoğan 42. Muhtarlar Toplantısı’nda şöyle dedi:
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanTelevizyon projelerine imza attı. Senaryo ekipleri kurdu. Şimdi de yerli ‘Da Vinci’ tadında gizemli bir kitapla karşımızda. N. İpek Gökdel ‘Karakalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikâyesi’nde okuyucuyu İstanbul’un geçmişiyle bugünü arasında tılsımlı bir yolculuğa çıkarıyor: Bu öyle bir şehir ki, Doğu buradan ileriye gidemiyor. Batı da diğer tarafa geçemiyor.
#Da VinciONE Derneği, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta yer alan tarihi mozaikleri tanıtmak için harekete geçti. Dernek Başkanı Demet Çetindoğan Sabancı, terör olayları ve Suriyeli göçmen sorunlarının ‘Mozaik Yolu’ isimli projelerini hayata geçirme düşüncelerini değiştirmediğini söyledi.
#ONE Derneği