Kültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayÇocukluğun o merak dolu yıllarında küçücük kalpleri heyecan verici yolculuklara çıkaran romanlar... Tom Sawyer, Matilda, Küçük Prens ve Pippi gibi kahramanlarıyla kim bilir kaç çocuğa ilham kaynağı oldular. Bu hafta jürimize klasikleşen en iyi çocuk romanlarını sorduk.
#En İyi 10 Klasik Çocuk Romanı"Anneannemi çok severdim. Çok güzel sesi, masmavi gözleri vardı. Kucağına yatıp yıldızları seyrederdim. Kulağıma şarkılar söylerdi. Hiç bilmediğim şarkılar. Ona eşlik ederdim. 'Sen farklısın, sen sanatçı olacaksın' derdi hep."
#İlhan İrem‘Zaman Yolculuğu 1’ ve ‘Zaman Yolculuğu 2’ isimli kitaplarını okuyucularla buluşturan Dilay Arslan daha 11 yaşında. “İkinci kitabımda 2070’e yolculuk yapılıyor. İnsanlar yarı robot... Hikâyemde bizim zamanımızdaki insanların doğaya nasıl zarar verdiklerini ve bu yüzden gelecekte oksijen makineleri yapıldığını anlattım” diyen Dilay kitaplarından elde ettiği geliri de otizmli çocuklara bağışlıyor.
#Dilay ArslanDünya edebiyatında beğenilen pek çok kitap vardır. Tom Sawyer kitabı da o kitaplardan olup daha sonra sinemaya da uyarlanmış bir kitaptır. Tom Sawyer kitabı mutlaka okunması gereken oldukça sürükleyici bir anlatım tarzı olan kitaplardandır. Tom Sawyer kitabını ilk kez duyanlar internet üzerinden bu kitap hakkında araştırma yaparak bilgi sahibi olmaktadırlar. Peki Tom Sawyer kitabını kim yazmıştır? Tom Sawyer kitabının özeti nedir? Tom Sawyer kitabı ana fikri nedir? İşte Tom Sawyer kitabı ile ilgili her şey.
#Tom Sawyer Kitabını Kim Yazmıştır?‘Evlilik, iki insanın hayatını birleştirmesi ve dünyalarını kesiştirmesidir’ diyerek bambaşka dünyalardan kesişen hayatlara merak salmış göçmen yazar Pelin Markirt. Bu yoldaki zorlukları, acıları, sevinçleri araştırmış. İşte bu meşakatli mecradan çıkmış ‘İthal Gelinler’ hikâyeleri... Biz de bu yolculukta yaşadıklarını ve duygularını öğrenmek istedik yazarın ve sizlerle paylaşıyoruz...
#Pelin MarkirtKoronavirüs salgını nedeniyle eğitim ve öğretime ara verildi. Çocuklar bu süreçte kitap okumayı ihmal etmemeli. Her çocuğun kütüphanesinde bulunması gereken dünya klasiklerini listeledik. İşte hepsi birbirinden sürükleyici 10 kitap…
#Çocuk‘Tom Sawyer'ın Maceraları’ adlı ünlü çocuk romanının yazarının gerçek adı Samuel Langhorne Clemens’dir. Ancak daha çok takma adıyla tanınmaktadır. Bu yazar ‘İki kulaç derinlik’ anlamına gelen bir denizcilik terimi olan takma adı ile 30 kitap yayımlamıştı. Peki, Tom Sawyer’in Maceraları romanının yazarının takma adı nedir?
#Tom Sawyer’İn Maceraları Romanının Yazarının Takma AdıÇikolata kokusuyla kendinden geçen ejderhalar, satılmak üzere evcilleştirilen kurtları özlerine döndüren cesur bir anne-oğul, durmadan uzadığı için akranlarının sürekli dalga geçtiği ama bir yandan da fena halde âşık olan bir genç, Karayip Denizi’nin ortasında çetin bir mücadele veren dört kardeş... İlkgençlik çağına eşlik edecek, dumanı üstünde, birbirinden etkileyici kitaplardan oluşan bir seçki...
#İlkgençlikFaruk Duman ile 43 kısa parçadan oluşan denemeleri 'Yazmalı Defter' üzerine konuştuk: "Yazı kimseyi ölümsüz kılmaz çünkü ölüm tümden yok oluştur. Ama kişi için ölümü biraz daha katlanılır kılabilir. Aynı şeyi okumak için de söyleyebiliriz..."
#Faruk DumanLe Figaro gazetesi dünyanın çeşitli ülkelerinden en ürkütücü evleri derledi. Kurgusal dünyanın çok sevdiği, popüler bir konu olan perili evlerin insanları korkutmanın yanı sıra cezbettikleri de bir gerçek. İşte Le Figaro gazetesinin derlediği, dünyanın çeşitli ülkelerinden en ürkütücü o evler.
#Korkunç EvlerGeri dönüşü olmayan çocukluk ülkesinin, hafızalarımızdaki yerini hiç kaybetmeyen hikâyeleri, kahramanları, renkleri vardır. Bu izler, çocukken okuyup geçen onca seneye inat etkisi içimizde canlı kalan, bizi büyüten kitaplarda yaşar... Edebiyat ve sanat dünyasının usta isimleri, bizim için ‘çocukken ellerinden tutan’ kitapları anlattı...
#KitapsanatCaz piyanisti Ülkem Özsezen, 2011’deki ilk albümü ‘Ghost Note’da hiç çalınmayan ‘kayıp nota’ların peşine düşmüştü. Yeni albümü ‘Milliday’de ise günün binde biri kadar kısa kesitlerde geçmişle şimdi arasında yaşanan zihinsel yolculukları ve düşleri bir araya getiriyor.
#Ülkem Özsezen