Kolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkEGE Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Ömür, radyoaktif iyot tedavisinin tiroid kanserinde operasyon sonrası normal ya da kanserli hiçbir tiroid hücresi bırakmayarak hastalığın tekrar etmesini önlemek, lenf nodulü ya da organ yayılımı var ise tedavisini sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi.
#1KANSER tehdidi gün geçtikçe büyüse de tedavi başarı oranlarında da artık yüz güldüren sonuçlar alınabiliyor. Her geçen gün önem kazanan yenilikçi tedaviler, hastaların yaşam süresine ve kalitesine katkı sağlayacak seçenekler sunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çapa Kaya, kanser tedavisinde yaşanan son gelişmeleri ve nükleer tıbbın kanser olgularında yarattığı mucizeyi anlattı, şunları söyledi:
#1Rahat bir nefes almak, rahat konuşmak, yemek yerken yutkunma zorluğu yaşamamak… Hepsi yaşam rutini içinde sahip olduğumuz özellikler olsa da tiroidin fonksiyonlarını yerine getirmemesi ve kansere yol açmasıyla birer lükse dönüşebiliyor. Boyunda şişlik, nefes darlığı, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı, kilo artışı veya kaybı, cilt ve saç kalitesinde bozulma, yorgunluk ve duygu durum bozukluğu gibi bulguları da beraberinde getiren tiroid sorunları ise düzenli tetkik ve doktor kontrolü ile üstesinden gelinebiliyor.
#TiroidTiroid kanseri, tiroid nodüllerindeki hücrelerden köken alır. Bütün kanserler içinde yaklaşık %1 oranında görülmektedir ve son yıllarda görülme sıklığı artmaktadır. Kadınlarda, erkeklere oranla 4 kat fazla görülmektedir.<br><br>Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Sıtkı Gürkan YETKİN konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Tiroid KanseriGenel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, tiroid dokusundan az hormon salgılanan erişkinlerde yorgunluk, halsizlik, kabızlık, yaz günü bile üşüme, çalışma isteğinin kaybolması, saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt kuruluğu olduğunu ifade ederek bu belirtilerin guatr habercisi olabileceğini dile getirdi.
#Guatr HastalığıTiroid kanseri son yıllarda sık görülmeye başlamıştır. Türkiye’de, daha önceki yıllarda kadınlarda 8. sırada görülen kanser türü iken son 5 yıldır meme kanserinden sonra 2. sıraya yükselme göstermiştir. Bu hızlı artışta kötüleşen çevresel faktörlerin etkisi olduğu kesindir.
#KanserTüm dünyada özellikle tiroid kanseri sıklığında artış mevcut. Ülkemizde de kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser olarak tiroid kanseri dikkat çekiyor. Aynı zamanda erken teşhis edilirse en çok tedavi edilebilen kanser türlerinden olan tiroid kanseri, troid bezindeki hücrelerin tümöre dönüşmesiyle oluşan bir kanser türüdür. Peki, tiroid kanseri nedir?
#Tiroid Kanseri Nedir?Tiroid bezi genetik olarak mutasyona uğradığında veya değiştiğinde kanser hücreleri oluşur. Anormal hücreler tiroidinizde çoğalmaya başlar ve bir kez yeterli olduklarında bir tümör meydana gelir. Tiroid kanseri, erken teşhis edilirse en çok tedavi edilebilen kanser türlerinden biridir. Peki tiroid vücudun neresinde? Tiroid kanseri tam olarak nedir?
#Tiroid KanseriGenel Cerrahi UzmanıProf. Dr. Yeşim Erbil cevaplıyor; Tiroid kanserinin belirtileri nelerdir?Tiroid kanserleri, endokrin kanserleri arasında en sıkgörülen kanser grubudur. Tiroid kanserleri içerisinde de %80 oranında Papillerkanser görülür. Çok iyi seyirlidir.
#TiroidTürkiye’de guatr (tiroid bezi büyümesi) azalırken, tiroid kanserleride artış gözleniyor. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Tiroid Çalışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, “Bu artışın nedeni çok iyi bilinmiyor. Gerçek artışın yanında, tetkiklerdeki artış da yakalatıyor” dedi. Prof. Dr. Erdoğan, Tiroid Haftası nedeniyle sorularımızı yanıtladı.
#Tiroid- Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu'nca dünyadaki 6 bölgeden biri seçilen İzmir Kanser Kayıt Merkezi, aralarında İsrail, Ermenistan, Suriye, Suudi Arabistan, Mısır'ın da bulunduğu 30 ülkeye kanser kayıtçılığının gelişiminde eğitim, teknik destek ve bilimsel danışmanlık sağlıyor
ALP (Alkalen fosfataz) her yaşta insanlar için çok önemli olan proteinlerdir. Özellikle karaciğer ve kemikleri etkilemesi bakımından hayati önem taşıyor. ALP kan testi yaptırarak, değerlerinizi öğrenebilir ve buna göre önleminizi alabilirsiniz. ALP, hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri derledik.
#ALP Değeri