Paylaş
Ayrıca, artışa rağmen kadınlarda tedavi başarısının yükseldiğini, erkeklerde gerilediğini bildiren Doç. Dr. Avcı, tiroid kanserleri kadınlarda 40 yaş, erkeklerde 50-60 yaş arasında daha sık görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Gürkan Avcı şu bilgileri verdi:
“Tedavide en önemli aşama tiroidektomi denilen tiroid bezinin çıkarılmasıdır. Aslında bu ameliyat kolaydır. Deneyimli cerrahların yaptığı tiroidektomilerden sonra kalıcı ses teli felci veya kalsiyum bezi diye bilinen paratiroid bezi hasarı %0-1 civarındadır. Yine tiroid ameliyatlarından sonra önemli konulardan biri boyunda göze çarpan bir yara izidir. Uygun şekilde yapılan ve kapatılan kesiler, belirli bir süre sonra adeta görünmez olmaktadır. Genellikle erken evre tiroid kanserlerinin ameliyatla tedavisi sonrası hastalar 24 saat içinde taburcu olurlar.”
MS’e deneyimli fizyoterapistler
MULTİPL Skleroz (MS) Derneği, her yıl kendi aktivilerini belirlerken bu güne kadar Türkiye’de yapılmamış bir çalışmayı öne çekti. Bu yıl fizyoterapistler için MS, hem tanıtılması hem de özel bir eğitim alanı olduğu belirlendi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Kardiyopulmoner Fizyoterapi-Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç, “Kurs 6 gün sürdü. Bu eğitime farklı hastanelerden 15 fizyoterapist katıldı. Kurs ile fizyoterapistlerin MS’li hastaya özel değerlendirme ve fizyoterapi-rehabilitasyon programı oluşturma ve uygulama yetkinliğinin kazandırılması amaçlandı” dedi.
Dernek eski başkanı ve kurucusu Prof. Dr. Egemen İdiman ise, MS hastalığının nörolojik hastalıklar içerisinde fizyoterapistlerin sık karşılaştıkları gruptan olduğunu belirtti. Prof. Dr. İdiman, “Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS hastası bulunduğu göz önüne alındığında bu alanda deneyimli fizyoterapistlerin bulunması halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Tüm uygulamalar önceki dönemlerde İzmir MS Derneği’nde fizyoterapi almış hastalar arasından seçilenler üzerinde yapılmaktadır” diye konuştu.
Dr. Gürsoy güven tazeledi
TÜRKİYE Alzheimer Derneği İzmir Şubesi’nin 2012-2014 dönemi olağan genel kurulunda, Başkan Dr. Aysel Gürsoy tekrar başkan seçildi. Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu; Prof. Dr. Görsev Yener, Uzm. Dr. Behiye Özer, Uzm. Dr. Nil Tekin ve Şenay Ansari. Üçüncü kez başkanlığa seçilen Dr. Gürsoy, Alzheimer Derneği İzmir Şubesi’nin projelerin sürdürülebilmesi ve Gündüz Yaşam Evleri’nin oluşması için program hazırladıklarını söyledi. Dr. Gürsoy, Dayanışma Merkezi’ndeki aktivitelerimiz için gönüllülerimize, Gündüz Yaşam Evi için de hayırseverlerin bağışlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Paylaş