Tiroid kanseri nedir? Tiroid kanseri türleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Tiroid kanseri nedir Tiroid kanseri türleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2018 14:46

Tiroid bezi genetik olarak mutasyona uğradığında veya değiştiğinde kanser hücreleri oluşur. Anormal hücreler tiroidinizde çoğalmaya başlar ve bir kez yeterli olduklarında bir tümör meydana gelir. Tiroid kanseri, erken teşhis edilirse en çok tedavi edilebilen kanser türlerinden biridir. Peki tiroid vücudun neresinde? Tiroid kanseri tam olarak nedir?

Haberin Devamı

Tiroidiniz küçük bir kelebek şeklindedir ve genellikle boynunuzun alt kısmında bulunur. Metabolizmanızı kontrol eden bir bezdir. Ayrıca, enerjiyi nasıl kullandığınız, nasıl ısı ürettiğiniz ve oksijeni nasıl tüketeceğiniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok işlevi yöneten hormonları salgılar. Tiroid kanseri, troid bezindeki hücrelerin tümöre dönüşmesiyle oluşan bir kanser türüdür. Tiroid kanserleri genellikle boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak görülür. Nodül; bir bezelye tanesinden bir ceviz büyüklüğünde olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar yaratmasıyla oluşan hastalığa verilen isimdir.

TİROİD KANSERİ TÜRLERİ

Araştırmacılar tiroid kanserinde dört ana tip belirlemiştir:

Papiller Tip: Tiroid kanserlerinin yüzde 80’i, papiller tiptir. Bu tipteki kanserler genellikle 20-50 yaş arasında ortaya çıkıyor. Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 3 kat daha fazla. 14 yaşından küçük çocuklarda en sık görülen tiroid kanseri tipidir. Genellikle uzun yıllar (bazen 30 yıl) hiç büyümeden 1 cm’nin altında kalarak belirti vermeyebiliyorlar. Başka bir sebeple örneğin guatr veya hipertiroidi nedeniyle bezin ameliyatla çıkartıldığı durumlarda tesadüfen bulunma oranları çok yüksektir.

Haberin Devamı

 Folliküler Tip: Bu gruptaki hastalar, daha çok 40–60 yaş arası kadınlar. Tiroid kanserlerinin yüzde 10’unu oluşturuyorlar. Folliküler kanserler, tiroid kanserleri içinde tanısı en zor konan grup. Zira bu grupta gerek ameliyat öncesi yapılmış olan ince iğne biyopsisinde gerek ameliyat sırasında yapılan dondurarak hızlı incelemede (frozen section) lezyonun bir kanser olup olmadığını anlamak mümkün değil. Çünkü bu türde kanser olup olmadığını anlamak için; normal yapıdaki hücrelerden oluşan bu kitleyi çevreleyen kapsülün, herhangi bir yerinde, hücrelerin, bu kapsülü delip dışarı çıkıp çıkmadığının görülmesi gerekiyor.

Medüller Tip: Genetik geçiş gösteren ailevi tipleri 1-20 yaş arasında görülürken, ailevi olmayanlar 40 yaşından sonra ve genellikle lenf metastazı yapmış olarak ortaya çıkıyor. Tiroid kanserlerinin yüzde 5’ini oluşturuyorlar.

Haberin Devamı

Anaplastik Tip: Bu tip, tiroid kanserlerinin yüzde 5’ini oluşturuyor. Genellikle 60 yaş sonrasında ve uzun yıllar tedavisiz kalmış papiller veya folliküler kanserlerin birden biyolojik davranışlarını değiştirerek hızla büyümeye başlaması ile oluşuyor. Bu durumda cerrahi yöntemler uygulanamıyor. Ancak hastayı rahatlatma amacıyla ile boyuna, radyoterapi tedavisi yapılıyor.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!