Yayın dünyasının gündeminde bir çeviri tartışması var. Yazar, yayıncı ve çevirmen Osman Akınhay’ın Twitter’daki sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla başlayan bu tartışma “Google Translate çıktı, çevirmenlik öldü” noktasına kadar geldi.
#Google TranslateBir duygu ya da düşünceyi okura aktarmak için kaleme alınan ve kendi içinde konu bütünlüğü taşıyan yazılara metin denir. Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır. Yazılı anlatım türleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Belli başlı konular hakkında insanlara bilgi vermek amacıyla kaleme alınmış yazılara metin denir. Metinler kendi içerisinde sanatsal (kurmaca) ve öğretici olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Öğretici metinlerde örnekleme, tanık gösterme ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yöntemleri kullanılır. Gazete çerçevesinde gelişen metinler ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu DışıTrajedi, krizin kendisidir; aporia (çıkışsızlık) durumuyla yüz yüze gelmektir. Şairliğin ya da entelektüelliğin kıstası, risk almaktır. Hakikat risk içerir. Riski göze almayan hakikati dile getiremez. Terry Eagleton, aynı anda Türkçeye çevrilen üç kitabı ‘Trajedi’, ‘Akıl, İnanç ve Devrim’ ve ‘Materyalizm’le bu riski göze almış görünüyor.
#Terry EagletonPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapDizi uyarlaması bu yılki Emmy ödüllerini silip süpüren ‘Damızlık Kızın Öyküsü’yle gündeme damgasını vuran ve ekimde Frankfurt Kitap Fuarı’nda Barış Ödülü alacak Kanadalı büyük yazar Margaret Atwood, Shakespeare Yeniden dizisi kapsamında yeni romanı ‘Cadı Tohumu’yla aramızda. Atwood, Shakespeare’in ‘Fırtına’sını alıp Prospero’nun büyülü adasındaki cinlere şapka çıkartacak bir ustalıkla yeniden yazmış.
#KitapsanatBiz bu katran karası zamanları daha önce de iki kez yaşadık ama ikisinde de umudunu yitirenlerle karşılaştığımı hatırlamıyorum; oysa bugün, Terry Eagleton’ın ‘İyimser Olmayan Umut’ kitabını yalnızca umutsuzluk üreten şimdiki zamanların derin kaygıları içinde okuyorum.
#KitapsanatSanat yazarı Ayşegül Sönmez’in Antonio Negri, Julian Opie, Terry Eagleton, Yoko Ono, Sarkis, Neşe Erdok, Halil Altındere, Ömer Uluç gibi isimlerle yaptığı söyleşileri bir araya getiren ‘Ben Ayşegül Sönmez, Çağın İçinde’, yazarının birikimini ortaya koyan, kendi çağının okuruna başka kapılar aralayan özel bir kitap.
#Kitap SanatÇıraklık, kalfalık, ustalık denilince geçmişte kalan bir meslek anlayışından söz edildiği zannına kapılırsınız. Bunlar bazı mesleklerde hâlâ sürüyor. Birçok ülkede herhangi bir muhitte yeni bir dükkân açmak istediğinizde, orada böyle bir ihtiyaç olup olmadığına esnaf birliği karar veriyor. Tıpkı eski İstanbul’daki gibi...
Ünlü İngiliz kuramcı ve yazar Terry Eagleton, bazı konferanslara katılmak üzere, önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek. Eagleton, 22 Nisan'da Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampusu'nda "Kültür Savaşları" adlı bir konferans verecek. Eagleton daha sonra da İstanbul Üniversitesi'nde bir etkinliğe konuk olarak katılacak.