Cuma günleri hafta sonuna adım attığımız, önümüzdeki iki tatil gününün keyfini erkenden çıkarmaya başladığımız zamanlar. O nedenle cuma akşam yemekleri çok ama çok önemli. Özellikle çalışanların kolayca yapabilecekleri, cuma akşamına çok yakışacak yemek tariflerini sizin için derledik. İşte pratik ve nefis yemek tariflerimiz...
#Bugün Ne PişirsemBesleyici ve lezzetli bir çorba ramazan ayının en çok tercih edilen yemeği. Yapması pratik olsa da temel kuralları bilmeyenler için kıvamı tutturmak ya da miktarı ayarlamak bazen sorun olabiliyor. Yazarımız Gülay Barbaros Altan farklı yapım tekniklerini anlattı, Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi de birbirinden özel çorba tarifleri verdi.
#ÇorbaEskiden birçok esnaf lokantasının yöresel bağları çok güçlüydü. Memleketlerinden ucuz ama iyi malzeme getirirlerdi. Yıllar geçtikçe sera dışı tarım ve doğal otlamaya dayalı hayvancılık kayboldu. Malzemeler değişti. Eskiden özellikle et ve sebze hatta yoğurtla süt kalitesi çok daha iyiydi…
#EsnafEtli bamya yemeği yapacaksam kuzuyu tercih ederim. Sarımsak da koyarım. Yanında domatesli pilav, bir de ince rendelenmiş salatalıktan cacık... Yaz ayında olduğumuzu hissetmenin en anlamlı yolu... Daha önce bamyayı nohutla pişirmiştim, o da çok güzel olmuştu, hatta şu an düşünüyorum da bu nohutlu bamyaya asma yaprağı da koyup denemek lazım.
#BamyaKahramanmaraş, ana yemek ve tatlıları ile dikkat çeken en zengin mutfak kültürü özelliği taşıyan illerimizden arasında yer alır. Mutfak kültürü ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan Kahramanmaraş, insanlarla yaşamış olan bir yemek zenginliğine sahiptir. Kahramanmaraş’a seyahat eden kişiler, Kahramanmaraş mutfağındaki lezzetleri denemelidir. Kahramanmaraş'ta ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar,
#Kahramanmaraş YemekleriTerbiyeli karnabahar çorbası, karnabahar sevmeyenlerin bile sevebileceği türden bir çorba tarifi. İnsan bir çorbadan daha ne ister. Hem çok faydalı şifa deposu hem de yapımı kolay… Yiyen herkesten tam not alıyor, karnabahar sevmeyenlere bile karnabahar sevdiriyor.Bu sebze çorbasını denemeden geçmemelisiniz.
#İftar MenüsüHavaların soğuması ile, grip, nezle, soğuk algınlığı ve halsizlik baş göstermeye başladı. Kendimizi bu halsizlik ve virüslere karşı korumak için beslenmemize daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Vitamin ve mineraller açısından zengin, antibiyotik etkili bazı besinler ile hazırlayacağınız yemekler vücut direncinizi korurken, bağışıklık sisteminizin de iyileşmesine yardımcı olabilir. İşte kışın yemek menülerinize dahil edebileceğiniz sağlıklı ve lezzetli tarifler.
#Sponsorlu İçerikHakiki Bergama tulumu bulup tatmamak, fırında kızarmış kuzu gerdanın kendi yağı ve suyundan sosunu kaşık kaşık içmemek günah işlemek olur... İzmir’de bir gün boyunca çok hızlı ama denediğim lezzetlerle beni çok mutlu eden güzel bir tur attım, yedi farklı restoran dolaştım.
#İzmirArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikYaz tatilinde deniz mahsulleri ve sokak lezzetleri öne geçiyor belki ama zeytinyağlıların ve sulu ev yemeklerinin yeri hep ayrı. Hem doyurucuhem de hesaplı alternatifler sunan lokantalarımız gittiğimiz yörenin malzemelerini tanıyabilmemiz için de birer cevher üstelik... Jürimize tatil beldelerindeki en iyi esnaf lokantalarını sorduk.
#Eniz Mahsulleriİslamiyet öncesi dönemde Türklerin mutfak alışkanlıkları arasında yumurtanın yer aldığı bilinse de; yumurtanın ne şekilde tüketildiği hakkında bilgiye rastlanmıyor. Bazı kaynaklarda yalnızca göç dönemlerine dair yumurta ve kıyma doldurulup sarılan yufkalardan bahsedilmiştir.
#BursaBu soğuk günlerde sıcacık bir kâse çorbanın şifasına hepimizin ihtiyacı var. Hemen her kültürde kendine yer edinip vazgeçilmez olmayı başaran, biraz da coğrafyaların elverdiği malzemelere ve pişirme metotlarına göre şekillenen çorba, evrensel bir lezzet... Pişirirken suyunu farklı aromalarla tatlandırmayı, mevsimin sebzelerini eklemeyi ve tereyağı katarak lezzetini garantilemeyi ihmal etmeyin!
#ÇorbaDünya’nın neredeyse her bölgesinde suyu çok olan ya da sıvı hale getirilmiş yemeklere çorba denir. Anadolu’da ise suyu çok olan her yemeğe çorba denmez. Sulu yemekler başlığı atında yahni, haşlama ve çeşitli aşlar da vardır. Ancak kendi mutfak kültürümüzü incelerken de bol sulu yemeklere çorba dersek yanılmayız.
#BursaOrfoz’da yediğim ‘orkinos pate’yi, lagos balığından yaptıkları balık çorbasını ve başlangıçları başarılı buldum ama kabuklularda önemli sorunlar var... Bana kalırsa asıl mesele, denizlerimizin durumu... Deniz fakirleşmiş, kirlenmiş, muhtemelen çiftlikler kabuklulara ciddi zarar vermiş.
#Orfozİlk yazı zordur. Herhangi bir yayına yazı yazmaya başlarken ne yazacağına karar vermek bir yazar için gerçekten zordur. “Nereden başlasam?” “okurlar ne ister?” gibi sorulara cevap aranır. Benim için de bu ilk yazıya giriş yapmak, kafamda uçuşan başlıklardan seçim yapmak hiç kolay olmadı.
#Gülhan KaraEsenyurt’taki Ağa gibi lokantalara saygı duyuyorum. Ülkemizde kaliteli malzemenin tükenmesine, göğe çıkan maliyetlere ve damak zevki erozyonuna rağmen standartlarını düşürmüyorlar. Belli gelenekleri koruyorlar. Söylediklerimi yerseniz tebessümle ayrılacaksınız.
#AĞA LOKANTASI