Arapça kökenli bir sözcük olan tellal kelimesi, dellal fiilinden türetilmiştir. Dellal, bağırmak, herkese duyurmak anlamına gelirken tellal, ilan eden kimse demektir. Tellallık, Osmanlı döneminde yaygın olarak yapılan mesleklerden biridir. Tellalların görevleri şunlardır: 1- Çarşı ve pazar gibi yerlerde müşterileri tezgaha çekmek 2- Saray ve ülke ile ilgili önemli haberleri halka duyurmak 3- Pazara yeni gelen sebze ve meyveleri haber vermek. Tellal ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Tellal kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.
#TDKSözlü edebiyat geleneğimizin en önemli ürünlerinden biri olan masallar Evvel Zaman İçinde Kalbur Saman İçinde sözü ile başlar. Masalın belirsiz bir yerde ve vakitte geçtiğini anlatmak için bu deyim kullanılır. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde deyiminin anlamı nedir? Örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Evvel Zaman İçinde Kalbur Saman İçindeHayırlı bayramlar! Geçen hafta sözleştiğimiz üzere bayramlık “eşek hikayeleri” hazırladım sizlere, isterseniz gülmelik ama aslında ibretlik. Evvelki yazımda “sözümüz meclisten dışarı” diyerek -bilhassa da tasavvuf edebiyatında- “insan-eşek ilişkisi”nin, insanın nefsiyle olan ilişkisine misal teşkil edecek biçimde ele alınırlığına değinmiştim. Bu konuda kıssaları günümüze ulaşan en şöhretli mutasavvıf muhakkak ki Nasreddin Hoca Hazretleri’dir;
#YazarlarORMAN Kanunu’nun 2A ve 2B maddeleri olarak bilinen ‘Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı’ TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülüyor. TEMA’cılar komisyonda bir sunum yaptı.