“Teknolojide kim üstünse gücü de o elinde bulundurur” sözünün gerçek anlamını kaybetmek istemeyen ülkeler bilim insanlarını her alanda desteklemeye devam ediyor. Teknolojiyle aranıza 50 yıl gibi bir süre girdi mi artık yakalamanız çok zordur.Teknoloji denilince de akla Amerika geliyor. Teknolojinin lokomotifi sayılan bu ülke öyle bir robot casus yaptı ki herkes şaşıp kaldı. Nano teknolojik robotlar, sinekler gibi grup halinde ve senkronize uçabiliyorlar. Üzerinde kamera ve vericileriyle giremeyeceği yer yok gibi.İşte Pennsylvania Üniversitesinin General Robotic Grubu’nun yaptığı o mikro casuslar.www.gazeteci.tv
#HtvhaberGünümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#Gastronomiİzmir’in 5 teknokentinden biri olan ve 101 firmaya ev sahipliği yapan İzmir Bilimpark, susuz çamaşır makinesinden otonom robotlara kadar birçok alanda proje geliştiren girişimciye ev sahipliği yapıyor. Genel Müdür Kayahan Dede ise kente bir teknoloji göçünün yaşandığını söylüyor, “Biz yüzde 100 doluyuz. Bu talebe cevap vermek adına, büyüme kararı aldık. 15 kat büyüyeceğiz. 3 yıl içinde firma sayısını 500’ün üzerine çıkaracağız” diyor.
#1Gelecek sene 100’üncü yılını kutlayacak olan ve IFA kısa adıyla tanınan dünyanın en büyük elektronik fuarı Uluslararası Elektronik Fuarı (Tüketici Elektroniği ve Ev Aletleri Fuarı), Berlin’in Westend kesiminde sonradan dev salonların ve hangarların inşa edildiği Berlin Fuarı’nın (Messe Berlin) dev alanı üzerinde özel olarak yapılan küçük bir Elektronik Sanayi Evi’nde ilk kez 4 Aralık 1924 tarihinde açıldı. Dedektörler ve kulaklıklar sergilendi. Daha sonraki yıllarda, radyolar, kasetçalarlar, televizyonlar, ses kayıt cihazları.
#ALMANYAAnkara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, tüm sektörlerde istihdam edilecek nitelikli işgücü eksikliği yaşandığını, belirterek, “İşveren, milyonlarca liralık yatırım yapıyor, işletme kuruyor ancak o işletmede istihdam edilecek insan bulma konusunda çaresiz kalıyor. Ara eleman konusu işletmeler için ana soruna dönüştü” dedi.
#ATOÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarAğrı’da lise 9’uncu sınıf öğrencisi Muhammed Aydemir, danışman öğretmeni Gökçehan Bulut ile yapay zekaya sahip robotların ısınan dış yüzeylerinin, bir insan gibi terleyerek soğumalarını sağlayacak proje geliştirdi. Projesiyle Van'da düzenlenen TÜBİTAK 2204- A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması bölge finalinde 1'inci olan Muhammed Aydemir, bölgeyi Türkiye finallerinde temsil edecek. Aydemir, "Robotlar, projemizle insansı özelliklere biraz daha yaklaştı" dedi.
#Muhammed AydemirAnneler Günü kampanyalarının en büyük farkı sadece hediye değil genel ihtiyaçların karşılanması için de bir fırsat olarak görülmesi. O nedenle mağazalar geniş çaplı kampanyalarına daha yüksek talep alıyor. Bu yıl ise tüm gruplarında en çok talep gören ürünler airfryer ile robotlar oldu. Teknosa satışların geçen aya göre iki kat arttığını belirtirken Arzum’un patronu Murat Kolbaşı, dik süpürgelere ilginin de yüksek olduğunu belirtti.
#Anneler GünüŞimdilerde kariyer koçlarının ve insan kaynakları uzmanlarının sıklıkla değindiği nokta aynı: “Yapay zekâ yüzünden endişeye kapılmak doğal fakat çalışanların durumu nasıl kontrol edebileceklerine odaklanmaları daha hayırlı.” Artık yapay zekâyı kullanmayı bilenlerin zamanı geliyor.
#Umut Fırat EroğluUzayın derinlikleri asırlardır insanoğlunun zihnini kurcalıyor. Bilinmeyen gezegenleri keşfetmeye olan merak her geçen gün artarken, bilim insanlarının yeni hedefi Ay üstünde kalıcı yaşam merkezleri kurmak. Peki ama "ev konforunda" olacağı söylenen bu Ay üssü nasıl inşa edilecek?
#UzayÇoğu kişi yanındakileri görmezden gelip dikkatini cep telefonuna veriyor. Bu tutumun artık bir adı var: ‘Phubbing’. İngilizce telefon (phone) ile küçümseme (snubbing) sözcükleri birleştirilmiş. Kelime kulağımıza yabancı ama bu davranışa hepimiz çok aşinayız. Uzmanlara telefon bağımlılığımızın boyutlarını; maruz kalanlaraysa ne hissettiklerini sorduk.
#Phubbingİkinci yazımıza savunma ve havacılık sektörünün başkanlığını yapan bir işinsanı ile devam ediyoruz. Konuğumuz Sarsılmaz Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş. Bu yazımızda Kara Kuvvetleri Komutanlığı kuruluş tarihi M.Ö. 209’a uzanan bir milletin, ilk Milli Piyade Tüfeğini (MPT) neden 2009’dan sonra tasarladığının cevabını arıyoruz. Okurken kâh kızacaksınız kâh üzüleceksiniz kâh gurur duyacaksınız. Dozu yüksek bir sohbete başlayalım.
#Sarsılmaz ŞirketiABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES Fuarı’na katılan 53 adet Türk teknoloji girişimcisi, robotik teknolojilerden, disleksi, otizm veya alzheimer olan kişilerin bilişsel performanslarını artıran telefon yazılımına kadar teknoloji odaklı ürünlerini tüm dünyaya tanıtıyor.
#Las VegasTürkiye’nin ilk internet bağlantısını kuran ekipte yer alan Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay’ın ailesi de kendisi gibi teknolojinin gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayan çalışmalar yapıyor. Dört kişilik ailenin her bir üyesi teknolojinin gelecekte insan yaşamına faydalı bir şekilde kullanılması adına farklı konularda ilerliyor. Ailenin ortak hedefi ise ilerde güçlerini birleştirerek ortak bir akademik çalışma yapmak.
#Bu Ailenin İşi Son TeknolojiÜlkemizin önde gelen savunma, havacılık ve teknoloji şirketlerinden merkezi İzmir’de bulunan Volt Teknoloji ile dünyanın sayılı robot üretim firmalarından Ghost Robotics arasındaki önemli iş birliğinin lansman toplantısı, bu yıl Cumhurbaşkanlığının himayesinde düzenlenen SAHA EXPO Fuarında yapıldı. Lansmanda, dünyanın en gelişmiş robot köpeklerden olan “Ghost Robotics Vision 60” ilk kez Türk kamuoyuyla buluştu.
#1Robot teknolojileri üzerindeki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Son dönemde birçok firma daha önce hiç olmadığı kadar insansı robotlar üzerine odaklanırken, Elon Musk da 20 bin dolardan satışa çıkarmayı hedeflediği insansı robot Tesla Optimus’u tanıttı. Tanıtımda otomobil fabrikasında çalışan robotların gösterilmesi dikkat çekti.
#RobotGÜN geçmiyor ki dünyadan ve ülkemizden acil ve afetlerle ilgili bir haber duymayalım. Her yıl artan sıcaklıklar, beraberinde yaşanan orman yangınları ve aşırı yağışlara bağlı seller olağan haberler haline geldi. İşte bu önemli konuda içimizi bir nebze de olsa rahatlatacak ve geleceğe daha umutla bakacak bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum bugün.
#1