Trendyol, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nun lansmanını Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirdi. Raporda çevresel ve toplumsal etki hedeflerindeki ilerlemeleri paylaşan şirket, Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını %16 azaltarak karbon nötr hedefinde ilerleme kaydederken, atıklarının %96,7’sini de geri dönüştürdü. Tek kullanımlık plastik tüketimini %57 azaltan Trendyol, kargo poşetlerinin %70’ini ise geri dönüştürülmüş malzemelerden üretti. GRI standartlarına uygun olarak hazırlanan raporda şeffaflık ve güvenilirlik, üçüncü taraf bağımsız güvence doğrulama denetimleri ile kayıt altına alındı.
#Sponsorlu İçerikHer ne kadar pek çok kahve şirketi müşterilerini artık kendi bardağını getirmeye teşvik eden bir politika benimsemeye başlasa da itiraf etmek gerekiyor ki içeceği kâğıt bardakta alıp bitince çöpe atmak hala çoğumuzun kolayına geliyor. Peki tek kullanımlık bir bardağın çevreye etkisi nedir?
#Tek Kullanımlık BardakEvde kahve makineniz olsa da ofisinizde kahve demlense de eğer siz de milyonlarca kişi gibiyseniz, muhtemelen haftada en az bir kez bir kafeye gidip bir bardak kahve alıyorsunuz. Bu kahve genellikle kâğıt, plastik ya da polistiren köpükten yapılmış tek kullanımlık bir bardakta servis ediliyor. Biz de içeceğimizi içtikten sonra bu bardakları çöpe atıyor ve unutuyoruz. Ancak bizim unutmamız, tek kullanımlık bardakların çevresel etkilerinin yok olduğu anlamına gelmiyor.
#Tek Kullanımlık BardakYeni yılın ilk yazısıyla 2024’e hoş geldiniz diyoruz. Bu yazımızda, Almanya’da yaşayanları yeni yılda bekleyen yenilikleri göz atmaya devam edeceğiz. Ehliyet değişiminden elektronik reçeteye, esrar kullanımına getirilen sınırlı serbestlikten vergi muafiyetlerine kadar hayatımıza giren yenilikleri siz değerli okurlarımız için derledik.
#ALMANYABanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanVeri merkezlerinde yer kaplayan ama kullanılmayan ‘kara veriler’ yarattıkları karbon ayak izi nedeniyle gezegene zarar veriyor. Dünyada şirketler günde 1.3 milyar GB ‘kara veri’ üretiyor. Karbon emisyonu açısından bu, Londra-New York arası 3 milyon uçuşa bedel. Bireysel olaraksa açıp bakmadığımız fotoğrafları, videoları ve dokümanı sunuculardan silerek enerji israfını hafifletebiliriz.
#Umut Fırat EroğluSürdürülebilir yaşam ilkeleri doğrultusunda ekolojik denge bilincine sahip bireyler yetiştirmenin ilk adımı okul öncesi dönemden itibaren başlar. Bu dönem, doğa üzerinde bıraktığımız olumlu ya da olumsuz etkiler konusunda bilinçaltımızda farkındalık kazandığımız zaman dilimlerinden birisi. Okul öncesi dönemde doğanın yaşamımızdaki rolünün içselleştirilebilmesi için çocuklarımızın sorgulamasına, somut deneyimler yaşamasına, doğadaki canlı cansız etkileşimi keşfetmelerine fırsatlar sunulması gerekiyor. İşte bu süreçte ailelere büyük görevler düşüyor.
#Konuk YazarSezona hızlı başlayarak jet-set düğünlere ve yıldız isimlere ev sahipliği yapan Mandarin Oriental Bodrum Otel’in genel müdürü Ersev Demiröz ile bir araya geldik, turizm merkezinin marka algısı hakkında konuştuk. İşte oteldeki büyük Hint düğünü öncesi buluştuğumuz Demiröz’le sohbetimizden renkli anekdotlar...
#Ersev DemirözSosyal medya platformu Twitter’ın çeşitli sektörlerdeki veri ve uzman analizlerini içeren BirdsEye raporuna göre, pandemiyle birlikte sosyal medyada sürdürülebilir gıda üzerine yapılan tartışmalar arttı. Burada gerçekleşen konuşmaların yüzde 46.5’i Z kuşağı tarafından yapılırken, gıda kullanımı ve geri dönüştürme yöntemleri öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
#Z KuşağıAsrın hastalığı olan kanseri önlemek mümkün mü? Kanserden korunmak için hayat tarzımızı nasıl değiştirmek gerekiyor? İklim kriziyle kanserin nasıl bir bağlantısı var? Uzun yıllardır konuyla ilgili çalışan ve kanser hakkında bir de kitap yazan Dr. Sevil Öz uyarıyor: “Bizi kanser yapan her şey küresel ısınmaya, küresel ısınmaya sebep olan her şey kansere neden oluyor!”
#Kanser Haftasıİstanbul’un en yeni Boğaz oteli Mandarin Oriental Bosphorus’un genel müdürü Harun Dursun’la otelin kraliyet süitinde bir araya geldik. İstanbul’un destinasyon geleceği ve otelin şehre kattığı turizm değerini konuştuk. İşte sohbetimizden renkli anekdotlar...
#Harun DursunPlastiklerin zararları hakkında hemen herkesin bir fikri var. Özellikle kanserojen olduklarını biliyoruz. Peki ya 'obezojen' olduklarını daha önce duymuş muydunuz? Norveç’te yapılan yeni bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre oyuncaklar, bulaşık süngerleri ve şampuan şişeleri kilo alımına hatta obeziteye neden olabiliyor, ancak tehlike çok daha derin...
#PlastiklerNesilleri tehdit altında olan deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) plastik kirliliğinden etkilendiği, ciddi sağlık sorunları ile karşılaştıkları, plastik kirliliğinin yuvalama kumsallarında sıcaklığın artmasına, bunun etkisiyle popülasyona katılan erkek bireylerin azalmasına yol açabileceği belirtildi.
#Deniz KaplumbağasıÇin’deki Nankin Üniversitesi’nin Atmosfer Bilimleri Okulu’ndan araştırmacılar, Kovid-19 salgını döneminde 25 bin tondan fazla plastiğin okyanuslara atıldığını duyurdu. Bu plastik atıkların büyük çoğunluğunun ise insanların virüsten korunmak için edindiği tek kullanımlık ürünlerden oluştuğu ifade edildi.
#Plastik AtıklarBirleşmiş Milletler, 31 Ekim'de İskoçya'da toplanacak COP26 zirvesinde felaketin eşiğinde olan dünyanın kurtuluşu için çözüm önerilerini masaya yatıracak. Dünya liderleri krize ilişkin çözüm önerilerini tartışa dursun, Z kuşağı somut ve yaratıcı çözümlerle bu alana ilişkin önemli mesafeler kat ediyor. Kendilerine kaos içinde bir dünya bırakıldığını düşünen gençler gördükleri manzara karşısında, 'Biz korkan bir nesiliz' diyerek endişelerini dile getiriyor. İşte, iklim krizine karşı mücadele eden ve somut çözümler geliştiren gençlerin mücadeleleri...
#Z KuşağıVodafone, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 15 ülkede geri dönüştürülmüş plastikten üretilen yeni Eko-SIM kartları kullanıma sunarak her yıl saf plastik üretiminde 320 ton tasarruf, karbon salımında ise 1.280 ton azalma hedefliyor. Bu, 12 konteyner dolusu plastikten tasarruf demek.
#VodafonePek çoğumuz gezegenimizin karşı karşıya kaldığı tehlikeyi görüp gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için bireysel bir katkı sunmak, doğa dostu bir hayata geçmek istiyoruz. Plastik şişeleri, poşetleri hayatımızdan çıkarmanın, kullandığımız ambalajlı ürün sayısını azaltmanın sağlığımıza katkısı da çok. Sürdürülebilir bir hayat düzenine geçişte bize yardımcı olacak ürünleri jürimize sorduk.
#AtıkTürkiye’nin ilk sürdürülebilir organizasyonu olan “Kıyıdan Kıyıya Türkiye-Yunanistan Film Festivali bir dizi etkinlikle gerçekleştirildi. Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz ayrıca dünyamız büyük bir krizle karşı karşıya. Üretim araçlarımızın, tüketim alışkanlıklarımızın dünyaya verdiği zararda artık geri dönülemez bir noktaya geldik” dedi.
#GazetehaberleriYılbaşından itibaren Türkiye'de kağıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlarda depozito sistemi geçerli olacak ve ambalaj markete iade edildiğinde ücreti geri alınacak. Her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçmeyi hedefleyen sistemle ilgili tüm merak edilenleri uzmanlara sorduk...
#Geri Dönüşüm