Hayatımızı kolaylaştırıyor ama yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Evet mutfaklarımızdaki teflon tavalarımız 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’ hastalığına neden oluyor. Ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ile ilgili tüm detayları uzmanına sorduk...
#TeflonHepimizin mutfağında bulunan yapışmaz tava ve tencereler hayatımızı kolaylaştırsa da yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Bunlardan biri de 'teflon gribi' olarak bilinen ‘polimer duman ateşi’...Teflon tava ve tencerelerin fazla ısıtılmasıyla ortaya çıkan dumanın solunmasından 4-8 saat sonra ani olarak titreme, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, öksürük veve grip benzeri semptomlarla kendini gösteren bu hastalık ve korunma yolları ile ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Teflon TavaHer mutfağın demirbaşlarından olan tencere ve tavalar, yemekleri daha rahat pişirebilmek için birçok farklı türde üretiliyor. Ancak görüntüsüyle etkileyen birçok tencere ve tava çeşidi sağlığı tehdit ediyor. Peki hangi tür tencere ve tava ile yemek pişirmek güvenli? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Çetinol hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkCHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) bu yıl iki kez ödenmesini öngören kanun teklifinin Meclisteki oylamasına muhalefet milletvekillerinin büyük kısmının katılmamasına ilişkin, "Muhalefet milletvekilleri olarak o gün hepimiz orada olmalıydık" dedi.
#CHPSoğuyan havalarla birlikte kestane sezonu da açılmış oldu. Kestane kışın uzayan soğuk gecelerde kestane kebabı keyfi bir başkadır. Kestane pişirmeyle ilgili pek çok yöntem vardır. Peki, en güzel kestane nasıl pişirilir, nasıl seçilir ve kesilir? Kestane ile ilgili tüm merak edilenlere haberimizde yer verdik. Şimdiden afiyet olsun...
#KestaneSorunlarla mücadele ederken ‘neden’ sorusuna takılıp kalmak, değersiz hissetmek ve kendini suçlamak, çevrimiçi çalışma günlerinin kâbusu ‘her an ulaşılır olmak’ baskısı, yetmedi bir de varoluş kaygısı… Kendimizle ve çevremizle ilişkilerimizi sağlamlaştıracak ipuçları veren ‘Yeni Hayat İçin Bir Anahtar: Seçim Gücünü Eline Almak’ adlı bir kitap yazan klinik psikoloji uzmanı Miray Şaşıoğlu’nun kolaylaştırıcı önerileri var: “Neden yerine nasıl değiştirebileceğinizi sorun; hayaller o anki ihtiyaçlarınızdır, kaygı duymak da sinyaldir, iyi dinleyin.”
#Miray ŞaşıoğluSon kullanma tarihi geçmiş gıda ürünlerini atmakta tereddüt etmiyoruz çünkü sağlığımıza zarar verebileceklerini biliyoruz. Evimizde de çoktan çöpe atmamız gereken başka şeylerle dolu ve biz bunun farkında bile değiliz. İşte farkında olmadan uzun süre kullandığınız ve artık atmanız gereken şeyler…
#TemizlikYiyecek maddelerimizin bazılarını çiğ bazılarını da pişirerek tüketiriz. Çiğ yenen besinlerin çok iyi yıkanarak tüketilmesi gerekirken pişen besinlerin ise doğru pişirilmesi besin değerinin korunması için son derece önemlidir. Çünkü her besinin pişirme şekli farklıdır. Çoğumuz bilinçsizce pişirme işlemini gerçekleştirirken son derece önemli besin ihtiyacımızı karşılayacak gıdaları faydasız posalara dönüştürüyoruz. Öyleyse bir bakalım hangi tür gıda nasıl pişirilir.
#Rüzgar SünbülMutfaklarda kullanılan malzemeler insan sağlığını tehlikeye sokabiliyor. Hemen hemen her evde bulunan teflon tavaların olumsuz etkileri tekrar gündeme gelmişken plastiğe dikkat çeken Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Meral Günaldı, “Teflonun kanserojen olmasıyla ilgili kanıtlanmış bir çalışma yok ancak teflon kullanımı kanser riskini arttırabilir. Plastiklerin kanserojen olduğu kanıtlanmıştır, asıl bunun kullanımını azaltmak gerekiyor” dedi.
#Teflon TavaHer şey YouTuber Duygu Özaslan’ın mutfağa girip hepi topu sahanda yumurta pişirecekken “Şimdi ‘sunny side up’ yapacağım” demesiyle başladı. Nurgül Yeşilçay, durumla dalga geçen ve binlerce beğeni alan ‘French toast’ videosuyla katıldı tartışmalara. Sosyal medyada ‘TT’ olan ‘yumurta’ya gastronomi yazarımız Vedat Milor da kayıtsız kalmadı ve “Teessüf ederim. Menemen gibi kompleks yumurta yemeklerini tartışa tartışa geldiğimiz ileri noktaları tek kalemde silerek ‘sunny side up’ ile en başa nasıl dönebildiniz?” diye yazdı. Bütün hafta konuşulan yumurtaya biz de İtalyan fritatta’dan patateslisine kadar ünlü şeflerin tarifleriyle dahil olduk. ( Melis YILMAZ)
#YUMURTAGüzel bir et pişirmek için öncelikle iyi et seçimi oldukça önemlidir. Etiniz kalitesiz ise ne kadar çabalarsanız çabalayın istediğiniz sonuca ulaşamayacağınızdan bu noktaya dikkat edin. Ayrıca pişireceğiniz yemeğe uygun bir et tercihi yapmaya özen göstermelisiniz.
#EvdehayatDünya nüfusundaki artış ve buna bağlı olarak doğal yöntemlerden uzaklaşılarak yapılan tarım ile kullanılan tohum ve ilaçların ağır metal zehirlenmesi riskini ortaya çıkardığını belirten Uzm. Dr. Semih Gökart, ağır metal zehirlenmesinin sinsice ilerlediğini söyledi.
#Ağır Metal ZehirlenmesiSportive Genel Müdürü Zeynep Selgur... 2018 yılı başında, meslekteki 30’uncu yılında kanser olduğunu öğrendi ama iş yaşamından kendini uzaklaştırmadı. 3.5 ay her pazartesi hastane odasında yönetim kurulunu topladı. Hayatından stresi çıkardı. 2018 yılında Türkiye’nin en iyi 50 kadın CEO’su arasına giren Selgur, ‘Perakende Güneşi Ödülleri’nde de ‘En Başarılı Profesyonel Yönetici’ ödülünü aldı.
#GazetehaberleriOkulların açılmasıyla birlikte öğrenciler yoğun bir tempoya girerken uzmanlar uykunun önemine dikkat çekti. Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, ders çalışırken verilen arada uyuyup uyanan öğrencilerin daha kolay öğrendiğini söyledi. 2017’de yapılan bir araştırmaya göre kötü uyuyanlar da Alzheimere yakalanma riskinin arttığına dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Derya Uludüz ise ilkokul öğrencilerinin 10, ortaokul öğrencilerinin dokuz, lise öğrencilerinin sekzi saat uyumaları gerektiğini belirtti.
#UykuOKULLARIN açılması ile birlikte öğrenciler yoğun bir tempoya girerken uzmanlar uykunun önemine dikkat çekti. Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, ders çalışırken verilen arada uyuyup uyanan öğrencilerin daha kolay öğrendiğini söyledi. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre kötü uyuyanlar da Alzheimer’e yakalanma riskinin arttığına dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Derya Uludüz de ilkokul öğrencilerinin 10, ortaokul öğrencilerinin 9, lise öğrencilerinin 8 saat uyumaları gerektiğini vurguladı.
#Uyku