Norveç’ten soframıza gelen lezzet: Somon pişirme teknikleri
Lokum gibi tadı ile damaklara lezzet katan somon balığı hızlı ve kolay pişmesi ile en pratik yemeklerden biri. Siz de somonu bu tekniklerden biriyle pişirebilir, afiyetle yiyebilirsiniz.
Soğuk su balığı somon çoğunlukla Norveç'ten ithal edilen bir balık çeşididir. Omega 3 deposu bu lezzetli balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile hem besleyici hem de doyurucudur. Klasik balıkların aksine oldukça yağlı olan somonu farklı teknikler ile pişirebilirsiniz.
İşte her biri sofralarınıza renk katacak somon pişirme teknikleri...
Pratik ve Hızlı: Tavada Somon
Somon yağlı bir yapıya sahip olduğundan tavada pişirme tekniğinde yağ kullanmanıza gerek yok. Sadece balığın yapışmaması için seramik ya da teflon tava kullanmanız yeterli. Yüksek ateşte birkaç dakika ısıttığınız tavayı orta ateşe alıp somonu yerleştirdikten sonra balığınız 5 dakika içinde hazır olur. Lezzetini artırmak isterseniz balığı önceden zeytinyağı, limon, tuz ve karabiber karışımında birkaç saat marine edebilirsiniz.
Sulu Sulu, Yumuşacık: Fırında Somon
Somonu hiç yağ kullanmadan fırında da pişirebilirsiniz. Yaklaşık 200 derecede 10 dakika içerisinde pişecek somonu kurumaması ve daha sulu olması için folyoya sarabilirsiniz. Folyoya sardığınız somonu, doğrudan bir tepsi ya da tel üzerinde pişirebilirsiniz.
Dilerseniz yağlı kağıt serili bir tepsiye aldığınız somonun üzerini limon kabukları ve defne yaprağı ile kaplayarak da fırına verebilirsiniz. Tuz ve taze çekilmiş karabiber ile lezzetlendireceğiniz bu tarif, piştiğinde hoş kokulu, aromalı ve hafif mayhoş tadıyla somona harika bir tat verecektir.
Ateşin Balıkla Buluştuğu An: Mangalda Somon
Kırmızı ya da beyaz ete apayrı bir tat veren mangal, somona da harika bir lezzet katıyor. Damak tadınıza göre marine edilmiş ya da edilmemiş şekilde pişirebileceğiniz somonu mangalda pişirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta oldukça yağlı olan balığın yağlarının mangal kömürüne damlamasını engellemektir. Mangalın üzerine bir folyo sererek balığın yağının ateşi harlandırıp alev almasını engelleyebilirsiniz. Folyo kullanmak istemiyorsanız kömürlerin köz haline geldiğinden emin olmanız gerekir. Bu iki önlemden biri alınmazsa yüksek ateşten ötürü balığınız kuruyup sertleşecektir.
Hangi pişirme tekniğini kullanırsanız kullanın somonun kısa sürede piştiğini unutmamalı, balığın her iki tarafının da kahverengi bir renk alana kadar piştiğinden emin olmalısınız. Tüm bu durumları dikkate aldığınızda enfes bir somon hazırlayabilirsiniz.