Arkeoloji bilimi tarihin tozlu sayfalarını aralamakla kalmıyor çok önemli buluşlara ve ilginç keşiflere de sahne olmaya devam ediyor. Uzun yıllar süren hummalı bir arkeolojik çalışma dünyanın en eskisi olduğu düşünülen bir cinayet vakasının çözümüne ışık tuttu. İşte heyecan dolu araştırmanın ilginç detayları...
#ÇinGöbeklitepe’yi de kapsayan Taş Tepeler’de 12 arkeolojik alanın kazı başkanlığını yapan Prof.Dr. Necmi Karul, bölgede Neolitik çağa ilişkin elde edilen bulguları paylaştı. Neolitik çağda sığırlar iki misli büyük, koyunlar yünsüzdü. Ölen insanların kafatasları alınıp yeni yüz ekleniyordu. Bölgede, mimari anlamda devrim sayılan anıtsal yapılarla karşılaşıldı.
#Arkeolojiİnsanlık tarihinin 12 bin yıl öncesine ışık tutan, arkeoloji dünyasının en büyük keşfi Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin ardından aynı bölgede ‘Taş Tepeler’ adıyla 12 kazı çalışması daha hayata geçiriliyor... Dün bu kazılardan Karahantepe’nin tanıtımını yapan Turizm Bakanı Ersoy, “Göbeklitepe tek ve yalnız değildir. 12 kazı çalışmasıyla Anadolu’nun insanlık tarihine yaptığı katkının bilinmeyen hikâyelerine tercüman olacağız” diyor...
#ArkeolojiBozdağların güney eteklerine götürüyorum sizleri bu sefer, Ödemiş’e bağlı Birgi’ye. 5000 yıl öncesine dayanan, kesintisiz bir tarihte ise gezintiye… Bereketli topraklar… Küçük Menderes Havzası’nda yer alan bir açık hava müzesi adeta. Duvarların, taşların dili olsa da konuşsa, birde onlar anlatsa diyebileceğiniz kadar dopdolu ve köklü bir tarihe. Hanlar, hamamlar, konaklar, medreseler, çeşmeler, su kemerleri ve her köşesinde tarihin izlerini görebileceğiniz Birgi evleri.
#BirgiBozdağların güney eteklerine götürüyorum sizleri bu sefer, Ödemiş’e bağlı Birgi’ye. 5000 yıl öncesine dayanan, kesintisiz bir tarihte ise gezintiye… Bereketli topraklar… Küçük Menderes Havzası’nda yer alan bir açık hava müzesi adeta. Duvarların, taşların dili olsa da konuşsa, birde onlar anlatsa diyebileceğiniz kadar dopdolu ve köklü bir tarihe. Hanlar, hamamlar, konaklar, medreseler, çeşmeler, su kemerleri ve her köşesinde tarihin izlerini görebileceğiniz Birgi evleri.
#BirgiÇanakkale Tevfikiye Köyünde bulunan Truva Antik kentinde düzenlenen 2018 Troia Yılı toplantısında Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye vize uygulamasına tepki gösteren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Bu ülke vize konulacak bir ülke mi? Allah sizin cezanızı versin. Ne vizesi” dedi.
#TÜRSAB BaşkanıHer sabah olduğu gibi 5 Eylül 1982 sabahı da komşulara gazete dağıtmak için evden çıkan Johnny Gosch, bir daha geri dönmedi. Annesi Noreen, 1982 yılından bu yana oğluna kavuşabilmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Peki Johnny'nin başına ne gelmişti? İşte bilinmezliklerle dolu 41 yıllık bir anne oğul hikâyesi...
#ABDİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mitinginde olaylar çıktı. İmamoğlu, meydanın arka tarafında toplanan grubun taşlı saldırısına uğradı. Konuya ilişkin CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Erzurum Valisi Memiş, "Onlar miting yapılmak istenmediğini esnaf ziyareti olacağını söylediler. Biz kendilerinin bu ziyaretinde bütün tedbirleri aldık. Oradaki toplanan vatandaş sayısından belki daha fazla polis arkadaşlarımız görev başındaydı. Hatta iş biraz daha ileriye gidince TOMA'larımız olaya müdahale etti. Belli bir kısım tarafından eleştiriliyor. Sineye çekiyoruz. Biz bütün tedbirlerimizi eşit olarak almaya gayret ediyoruz. Şu an olayın sıcaklığı devam ediyor. Bütün tespitlerimizi yapacağız. Yargıya intikal ettireceğiz." ifadelerini kullandı. CNN Türk canlı yayına bağlanan Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise, "Size bu milletten artık destek yok. Ben şu anda Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığına gidiyorum. Ve şunu diyorum CHP ne zaman miting için resmi başvuruda bulunmuş?" şeklinde konuştu.
#ErzurumKonya’da yaşayan Tican ailesi bebek bekliyordu. Doğumdan önce Hatay’da yaşayan ailelerini ziyaret etmek istediler. Fakat anne beklediğinden daha erken doğum yaptı ve oğlu Umut Yunus’u Hatay’da dünyaya getirdi. Aile Hatay’da depreme yakalandı, sonrası tam bir mücadele öyküsü...
#Tican AilesiEskişehir’in Sivrihisar ilçesinde eski adıyla Hortu köyünde 1208 yılında dünyaya gelerek 1284 yılında ölen Türk mizahının usta ismi ve halk filozofu Nasreddin Hoca’nın, oğluna ait olduğu sanılan 738 yıllık, 147 santim uzunluğunda, yaklaşık 1 ton ağırlığındaki mermer sandukanın Nasreddiin Hoca’nın mezarına ait olduğu tespit edildi. Sandukanın üzerinde, Selçuklu döneminde kullanılan Arapça yazı stiliyle Nasreddin ve babası Şemseddin isimlerinin yazılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Mahur Tulum, “Bu taşın üzerinde yaptığımız filolojik araştırmalar neticesinde bu taşın Nasreddin Hocamıza ait olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz” dedi.
#Nasreddiin HocaEskişehir’in Sivrihisar ilçesinde eski adıyla Hortu köyünde 1208 yılında dünyaya gelerek 1284 yılında ölen Türk mizahının usta ismi ve halk filozofu Nasreddin Hoca’nın, oğluna ait olduğu sanılan 738 yıllık, 147 santim uzunluğunda, yaklaşık 1 ton ağırlığındaki mermer sandukanın Nasreddiin Hoca’nın mezarına ait olduğu tespit edildi. Sandukanın üzerinde, Selçuklu döneminde kullanılan Arapça yazı stiliyle Nasreddin ve babası Şemseddin isimlerinin yazılı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Mahur Tulum, “Bu taşın üzerinde yaptığımız filolojik araştırmalar neticesinde bu taşın Nasreddin Hocamıza ait olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz” dedi.
#ESKİŞEHİRVan'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi'nde, son 17 yılı gönüllü olmak üzere 60 yıldır bekçilik yapan Mehmet Kuşman (82) Kasım ayında bekçiliği bırakacağını söyledi. Kuşman, "Şu anda dünyada Urartucayı bilen 12 kişiden biriyim. Şimdi taş levhalar üzerine Urartuca yazıp, süs eşyası olarak satıyorum. 2005'te emekli oldum. Emekliye ayrıldıktan sonra da burada gönüllü olarak kalmaya devam ettim. 17 yıldır gönüllü bekçilik yapıyorum" dedi.
#VAN